• Άρθρα

    Κλείστε τώρα σχολεία, πανεπιστήμια, θέατρα, κινηματογράφους, εκκλησίες…

    • Contributor


    Οι πρωινές εικόνες από την Αμαλιάδα θυμίζουν Ουχάν: άδειοι δρόμοι, κλειστά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα χωρίς πελάτες. Η αλήθεια είναι πως η ελληνική κοινωνία δεν φημίζεται για την ψυχραιμία της. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν πρέπει να γίνουμε Ιταλία, που δεν έλαβε εγκαίρως τα προσήκοντα, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, στην Ελλάδα μετράμε 31 κρούσματα από τον κορωνοϊό. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας. Και αυτό θα γίνει αν ληφθούν όλα τα μέτρα τώρα που είμαστε στην αρχή. Με ψυχραιμία.

    Σήμερα ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σε σχετική ενημέρωση ανέφερε αφενός ότι δεν υπάρχουν δύο στελέχη του ιού και, αφετέρου, ότι ο ιός περνάει από ασθενή σε ασθενή με χαμηλή συμπτωματολογία. Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας γερός οργανισμός θα μπορούσε να νοσήσει όπως αρρωσταίνει κανείς από ένα συνάχι ή μια ελαφριάς μορφής γρίπη.

    Τα μέτρα που λαμβάνονται στην αρχή αποδίδουν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει και στην περίπτωση του κορωνοϊού τα ίδια αντανακλαστικά που έδειξε και στον Έβρο. Όπου αντέδρασε αποτελεσματικά στην τουρκική εργαλειοποίηση των ανθρώπινων ρακών έξω από τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας στον Έβρο, κλείνοντάς τα ακαριαία.

    Όπως και να το κάνουμε, η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Όσο πιο έγκαιρα δράσει η κυβέρνηση τόσο αποτελεσματικότερα θα αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις στην οικονομία, όπου, με βάση το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 1,8% από 2,8% που είναι η πρόβλεψη σήμερα. Σε πραγματικά λεφτά, σε μία χώρα που θέλει να αφήσει πίσω της τη μαύρη εποχή των μνημονίων, αντιστοιχούν σε 2 δισ. ευρώ. Και δεν είναι λεφτά για πέταμα…

    Ασφαλώς, η ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί πέριξ του στενού περιβάλλοντος όσων νοσούν. Και για να μην ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση και ο πανικός εκφύγει των… άδειων σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει.

    Κλειστά σχολεία και κλειστά πανεπιστήμια σε όλη την επικράτεια. Το έγραψε ο καθηγητής του London School of Economics (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, και επανήλθε στο θέμα χθες ο κοινωνιολόγος και ιατρός, καθηγητής του Γέιλ και ειδικός σε θέματα κοινωνικών δικτύων, Νίκολας Χρηστάκης.

    Λένε το αυτονόητο. Αν κλείσουν τώρα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου. Η ανάλυση για το κλείσιμο των σχολείων στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του H1N1, το 2009, δείχνει ότι τα κρούσματα μεταξύ των μαθητών μειώθηκαν κατά 8% και στο σύνολο του κόσμου κατά 24%. Επίσης, ο ελληνικής καταγωγής Νίκολας Χρηστάκης αναφέρει ότι αν τα σχολεία κλείσουν αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε αυτά, τότε οι πιθανότητες να εξαπλωθεί μειώνονται κατά 26% και η εξάπλωσή του καθυστερεί 16 ημέρες. Κι αυτό στην περίπτωση ιών μέτριας μεταδοτικότητας. Γι’ αυτό και συστήνει το κλείσιμο των σχολείων πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων, από τη στιγμή που θα υπάρξει κρούσμα όχι στο σχολείο αλλά στην κοινότητα ή σε γειτονική περιοχή.

    Φανταστείτε να παρουσιαστεί κρούσμα στα σχολεία, τι σημαίνει αυτό για το πολύπαθο ελληνικό σύστημα υγείας.

    Ας περιοριστούν, λοιπόν, οι δημόσιες συναθροίσεις. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ πρότεινε, μεταξύ άλλων, και τη λήψη μέτρων σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή για τον περιορισμό των συναθροίσεων στις εκκλησίες. Το ζητούμενο είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

    Ας κλείσουν θέατρα και κινηματογράφοι. Γενικά ας αποφύγουμε τους χώρους όπου συναθροίζονται πολλά άτομα.

    Επιβολή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των πολιτών με το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του, τα ΚΕΠ, τις τράπεζες και τις εφορίες. Όπου δεν είναι εφικτό, αναστολή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αυτών για κάποιο χρονικό διάστημα, σίγουρα πέραν του διμήνου. Διότι δεν είναι όλοι οι πολίτες χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας. Υπάρχουν και ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Αναστολή των υποχρεώσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα μαγαζιά εστίασης, μπαρ, ξενοδοχεία, ταβέρνες, τα πάντα, κυρίως στις περιοχές όπου εντοπίζεται η νόσος στη χώρα μας. Ειδικά στην κατηγορία της εστίασης, η κυβέρνηση, όσο και να θέλει να μην προβάλει το ζήτημα, υπάρχει ήδη μεγάλο κόστος από την απαγόρευση του τσιγάρου.

    Απαγόρευση των πτήσεων από πόλεις της Ιταλίας όπου υπάρχει ζήτημα. Όταν προέκυψαν προ 15νθημέρου τα πρώτα κρούσματα στη βόρεια Ιταλία, η Αυστρία απαγόρευσε τη σιδηροδρομική διασύνδεση. Εμείς τι περιμένουμε αλήθεια;



    ΣΧΟΛΙΑ