• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση – Ηλίας Ξηρουχάκης: Ο «κοιμώμενος CEO» που έβλεπε τα deals να τα κλείνουν άλλοι

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ)

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ)


    Και τώρα που τέλειωσε και το placement της Εθνικής ήρθε η ώρα του απολογισμού. Όχι για τις εξαιρετικές επιτυχίες που έγραψαν στο βιογραφικό τους οι κ. Β. Ψάλτης της Alpha Bank και Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

    Αλλά ο απολογισμός για το τι έκανε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο επικεφαλής, Ηλίας Ξηρουχάκης, στις δύο αυτές ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες.

    Για τη Eurobank δεν γράφουμε τίποτε διότι απλά η διαδικασία δεν είχε υψηλές απαιτήσεις.

    Είχαμε όμως δύο placement που απαιτούσαν λεπτούς χειρισμούς, εξαιρετικές διαπραγματευτικές ικανότητες, εξυπνάδα και ταχύτητα στις κινήσεις, πειθώ και καλή γνώση των χρηματιστηριακών – οικονομικών δεδομένων.

    Πείτε μας, λοιπόν, σε ποιο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά έλαμψε ο κ. Ξηρουχάκης; Σε τι από τα skills που αναφέραμε βλέπετε και το πρόσωπο του επικεφαλής του ΤΧΣ;

    Η απάντηση είναι μία και απλή: Σε κανένα. Εγιναν δύο σημαντικότατες αποκρατικοποιήσεις, έφυγε από το Δημόσιο το 9% της Alpha και το 22% της Εθνικής και το ΤΧΣ το μόνο που έκανε ήταν να… πάει ταμείο.

    Όπως λένε στη γλώσσα της νεολαίας, ο κ. Ξηρουχάκης ήταν «αχάμπαρος», «άνιωθος», σε απλά ελληνικά δεν… πήρε χαμπάρι πότε πουλήθηκαν τα ποσοστά, ποιοι τα πήραν, πώς ήρθαν τόσο μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό και την Ελλάδα, πώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις.

    Κι εξηγούμαστε: Στην περίπτωση της Alpha Bank ο «γαμπρός» από την Ιταλία, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, η UniCredit, ήρθε μόνο χάρη στις μυστικές διαπραγματεύσεις του κ. Ψάλτη με τον Α. Orcel.

    Ο CEO της Alpha βρήκε την τράπεζα, την έπεισε για το μεγάλο deal στη Ρουμανία σε συνδυασμό με την απόκτηση του 9% της ελληνικής τράπεζας, τον έφερε μυστικά και χωρίς καν να το γνωρίζει ο κ. Ξηρουχάκης στην Ελλάδα, πήρε το πράσινο φως από Μητσοτάκη και Στουρνάρα και η συμφωνία «έσκασε» μια όμορφη ημέρα χωρίς το ΤΧΣ, ο ιδιοκτήτης δηλαδή του ποσοστού να γνωρίζει οτιδήποτε.

    Να θυμίσουμε το απίστευτο χάος που προκάλεσε τις πρώτες ημέρες ο κ. Ξηρουχάκης όταν οχυρωνόταν πίσω από «δεσμευτικούς όρους» για να μην αποκαλύπτει την τιμής πρώτης προσφοράς της UniCredit;

    Να θυμίσουμε ότι η μετοχή της Alpha διαπραγματεύοταν στο Χρηματιστήριο χωρίς το 91% των μετόχων να μη γνωρίζει αυτό που γνώριζε το 9%; Και ήταν έξαλλη όλη η αγορά με τους ερασιτεχνισμούς του ΤΧΣ;

    Οσο για την αύξηση της τιμής στην οποία αγόρασε η ιταλική τράπεζα, από το 1,33 ευρώ στο 1,39 ευρώ; Ασφαλώς και δεν πρόκειται για καμιά επιτυχία του ΤΧΣ. Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που διεμήνυσε στην UniCredit ότι θέλει υψηλότερη προσφορά και ότι δεν θα δεχθεί την αρχική.

    Κι έτσι φτάσαμε στη συμφωνία Alpha – UniCredit με το ΤΧΣ να βρίσκεται σε ρόλο κομπάρσου.

    Στην περίπτωση της τεράστιας ζήτησης για το 22% της Εθνικής και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μεγάλα funds του εξωτερικού και ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν;

    Απών και σε αυτό ο κ. Ξηρουχάκης.

    Η επιτυχία οφείλεται στο ότι ήταν «μαζεμένη» η Εθνική. Στο ότι ανακοίνωνε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Στο ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

    Και στο γεγονός ότι ο κ. Μυλωνάς και η ομάδα της τράπεζας είχαν εξασφαλίσει τη στήριξη από το εξωτερικό και έκαναν περισσότερα από 20 ραντεβού με Ελληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές για να μπουν στο placement.

    Ο κ. Ξηρουχάκης απλά… ρέμβαζε από το κτίριο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περίμενε να κάνουν άλλοι τη δουλειά.

    Για να λέμε την αλήθεια έκανε κάτι και το ΤΧΣ… Συνέταξε τις ανακοινώσεις για την επιτυχία σε Alpha και Εθνική… Δεν το λες και εύκολη δουλειά. Ούτε είναι εύκολο να γράφεις: «Θα συνεχίσουμε τη πορεία της από-επένδυσης με τον ίδια ορμή και δυναμισμό, έχοντας ως στόχο, με την ολοκλήρωση του έργου μας, να έχουμε συντελέσει καθοριστικά στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας», που έγραψε πρωί – πρωί της Παρασκευής ο κ. Ξηρουχάκης

    Μη νομίζετε. Τα βλέπουν αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου κι ετοιμάζονται. Διότι έρχονται και άλλες αποκρατικοποιήσεις. Φτάνει η Πειραιώς, θα γίνει της Hellenic Energy, θα έρθει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Η παρούσα διοίκηση του ΤΧΣ με τον «αχάμπαρο» κ. Ξηρουχάκη;

    Στο Πανεπιστήμιο θυμάμαι κάναμε Λατινικά και ένα ρητό έλεγε: «Qui, non peccat», δηλαδή «Αυτός που κοιμάται δεν αμαρτάνει».

    Ισως ο επικεφαλής του ΤΧΣ να το έχει υπόψη του. Οσο δεν εμπλέκεται τόσο… λιγότερες αμαρτίες και λάθη κάνει.

    Μάλλον θα έχουμε εξελίξεις…

    Διαβάστε επίσης:

    ΤΧΣ: Στα €5,30 η τιμή διάθεσης για το 22% της Εθνικής Τράπεζας – Πώς έγινε η κατανομή των μετοχών

    Ποια ακίνητα – «διαμάντια» άλλαξαν χέρια στους τελευταίους πλειστηριασμούς και ποια έμειναν στα… αζήτητα

    Εγκρίθηκε η εξαγορά του Bexs Group από την Ebury



    ΣΧΟΛΙΑ