• Άρθρα

    Οι τρεις νέοι άθλοι του Ηρακλή…

    Σταίκούρας Ζαββός

    Χ. Σταϊκούρας – Γ. Ζαββός


    Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έφερε η θερμή υποδοχή  που επιφύλαξε η διεθνής επενδυτική κοινότητα στο σχέδιο Ηρακλής.

    Στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα έπαψε να είναι το παράδειγμα προς αποφυγή. Αντίθετα θα μπορούσαμε να πούμε ότι κτίζει, με τη βοήθεια και του Ηρακλή, το δικό της success story.

    Ακόμα και ο «σκληρός» του ΔΝΤ,  ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, δεν είχε να πει κάτι αρνητικό για το σχέδιο,  όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Διότι ο σύγχρονος Ηρακλής, έρχεται να «καθαρίσει» την ελληνική οικονομία –και όχι μόνο τις τράπεζες- από ένα βάρος 30 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων.

    Το σχέδιο «Ηρακλής» που σύντομα θα είναι νόμος του κράτους παρουσιάζει μία πρωτοφανή δυναμική, που δίνει ώθηση γενικότερα στην ελληνική οικονομία.

    Με  τρεις νέους άθλους:

    – «Καθαρίζει» τους ισολογισμούς των τραπεζών.

    – Προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.

    – Δημιουργεί προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Η  Ελλάδα, έπαψε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή, και τα βαριά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας άκουγαν με ενδιαφέρον για το project Ηρακλής, που ήρθε για να σηκώσει  στους ώμους του σχεδόν 30 δισ. ευρώ «κόκκινες» οφειλές. Να τα πάρει μακριά από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

    Και το σχέδιο βρέθηκε –τηρουμένων των αναλογιών- στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών.

    «Εμείς ήμασταν λιγότερο ενθουσιώδεις απ΄ ότι ήταν οι θεσμοί και οι ξένες τράπεζες για το σχέδιο», δήλωσε αφοπλιστικά αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετείχε στην διάσκεψη  του ΔΝΤ.

    Ο Ηρακλής, κακά τα ψέματα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να δουν με άλλο μάτι την Ελλάδα και οι οίκοι αξιολόγησης και να της αναγνωρίσουν την πρόοδο, ώστε το συντομότερο δυνατό η χώρα να περάσει στην περιοχή του investment grade.

    Αλλά και οι  επενδυτές ενδιαφέρονται. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αλλεπάλληλα ραντεβού που έχει σε καθημερινή βάση ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ζαββός.

    Εξάλλου το σχέδιο ήρθε και σε καλό timing, σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων  και με 15 τρισ. δολάρια –παγκοσμίως- να αναζητούν τις βέλτιστες επενδύσεις που θα αποφέρουν αποδόσεις ο «Ηρακλής» παρουσιάζει ενδιαφέρον…..



    ΣΧΟΛΙΑ