• Τράπεζες

    Fitch: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το σχέδιο «Ηρακλής»

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Πιστωτικά θετικό γεγονός για τις ελληνικές τράπεζες  θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για την δημιουργία ενός σχήματος προστασίας του ενεργητικού στην Ελλάδα, καθώς θα τις βοηθήσει να  μειώσουν ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων που τις βαραίνουν.

    Σύμφωνα με όσα επισημαίνει η Fitch, το σχέδιο «Ηρακλής» θα επιτρέψει στις τράπεζες να απομακρύνουν ΝΡLs ύψους 30 δισ. ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις των δανείων. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια που ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, για το ρίσκο που αναλαμβάνει.  Ο οίκος αναμένει ότι το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο έλαβε την Πέμπτη την τελική έγκριση της Κομισιόν, θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

    Το σχέδιο αναμένεται να καλύψει ως και το 40% των ΝPLs ύψους 75 δισ. ευρώ των τραπεζών. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) μεταξύ 33% και 51%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και έχουν φιλόδοξα σχέδια μείωσής τους, μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

    Δυο από αυτές σχεδιάζουν να μειώσουν τους δείκτες ΝΡΕ περίπου στο 20% ως τα τέλη του 2021 ενώ οι άλλες δυο έχουν στόχο για μείωση στο 15% και κοντά στο 10% αντίστοιχα. Η χρήση του σχεδίου Ηρακλής θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να πετύχουν νωρίτερα τους στόχους τους.

    Το αντίκτυπο του σχήματος στα οικονομικά προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το βαθμό συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κόκκινα δάνεια, κάτι που ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει ήδη, δεδομένων των πωλήσεων NPEs αυτή τη χρονιά και του βελτιωμένου περιβάλλοντος, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

    Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα. Η προμήθεια που θα πληρώσουν για την κρατική εγγύηση στους senior τίτλους θα βασιστεί σε σημείο αναφοράς της αγοράς, αντίστοιχη του επιπέδου και της διάρκειας του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο.

    Ενώ υπάρχουν ρίσκα κατά τη διαδικασία εκτέλεσης τα οποία σχετίζονται με το στήσιμο και την χρήση του σχήματος, το προηγούμενο της Ιταλίας και η εμπειρία που αποκτήθηκε φέτος στην Ελλάδα από τις τιτλοποιήσεις NPLs θα διευκολύνουν τη διαδικασία και θα στηρίξουν την αποδοχή από την αγορά.



    ΣΧΟΛΙΑ