• Τράπεζες

    HSBC: Αυτά είναι τα οφέλη του σχεδίου «Ηρακλής»

    • NewsRoom


    Σε νέα έκθεση που δημοσίευσε η HSBC τονίζει τα οφέλη του σχεδίου «Ηρακλής» τα οποία όπως σημειώνει υπερτερούν του κεφαλαιακού κόστους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα οδηγήσει σε μείωση 36% των NPEs και σε 15% βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών, με το κεφαλαιακό κόστος να τοποθετείται στις 230 μονάδες βάσης.

    Όπως εξηγεί, ο βαθμιαίος αντίκτυπος έναντι μιας απλής τιτλοποίησης είναι εύκολο να εξηγηθεί. Οι τράπεζες κερδίζουν κεφάλαια (25 μονάδες βάσης κατά την εκτίμηση του οίκου) και χάνουν κερδοφορία (60 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE κατά την HSBC). Τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 15%, με τον ROTE στο 5,5%, έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020. Το κεφαλαιακό χτύπημα από τη συναλλαγή θα οδηγούσε σε απώλεια κατά 230 μονάδες βάσης, κάτι που κάνει τις τράπεζες 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (PTBV).

    Οι ελληνικές τράπεζες όπως εκτίμα θα πετύχουν τα υφιστάμενα σχέδια τους για την μείωση των NPEs και ο «Ηρακλής» θα βοηθήσει να αφαιρεθούν κάποιες ανησυχίες και αβεβαιότητες που διατηρούν πολλοί επενδυτές .

    Έτσι, σύμφωνα με την HSBC, το κλίμα γύρω από τις ελληνικές τράπεζες θα βελτιωθεί και όπως επισημαίνει η Alpha Bank αποτελεί την κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο.



    ΣΧΟΛΙΑ