• Άρθρα

    Η ντάτσα του Τσίπρα, τα πούρα και το πορτραίτο του Στάλιν: Ο νέος Champagne socialist

    Γιώργος Δημητρομανωλάκης. Εκδότης mononews.gr

    Γιώργος Δημητρομανωλάκης. Εκδότης mononews.gr


    Ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των απολογητών του σταλινικού ζόφου, είναι εκείνος που θέλει τον «Ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου», τον «Πατέρα όλων των λαών», την «Ζωντανή ελπίδα της ανθρωπότητας» να διάγει λιτό, σχεδόν ασκητικό βίο.

    Φυσικά η αλήθεια ήταν διαφορετική. Δεκάδες θηριώδη σπίτια, υπηρέτες και λουκούλλεια γεύματα ήταν η καθημερινότητα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς, μακριά ,όμως από τα αδιάκριτα βλέμματά των Σοβιετικών.

    Έτσι και ο λάτρης του Στάλιν, ο Αλέξης Τσίπρας.

    Μένει στην Κυψέλη και κυκλοφορεί ντυμένος Casual.

    Όπως και ο Στάλιν έτσι και ο Τσίπρας αποφάσισε να «χτίσει» την δικιά του «ντάτσα».

    Αλλά το «κακό» Facebook και τα media (που δεν υπήρχαν επί Στάλιν, αλλά υπάρχουν δυστυχώς σήμερα)  του χάλασαν το όνειρο.

    Ποιος πιστεύει ότι μια βίλα των 150 τ.μ. σε οικόπεδο ενός στρέμματος μπροστά στην θάλασσα έχει ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα η 6.000 ευρώ τον χρόνο;

    Ακόμα και εάν βρίσκεται στην περιοχή Βρωμοπήγαδο στην Λαυρεωτική ή στο Νότιο Σούνιο αν θέλετε. Προφανώς ουδείς η τα παιδιά του νηπιαγωγείου.

    Τα σχόλια στα social media είναι συγκλονιστικά:

    «Ο Αλέξης είναι άσος στις διαπραγματεύσεις, ο Τσίπρας ενοικίασε βίλα στο Σούνιο όσο ενοικιάζει ο Παπαδούλης σε ΜΚΟ 52 τ.μ. στην Πατησίων, ήλθε ο θείος από την Αμερική»  και αλλά χαριτωμένα.

    Επίσης «άλλη μια απόδειξη για το πόσο έχει καταστρέψει την οικονομία η ΝΔ είναι ότι οι ανακαινισμένες παραθαλάσσιες βίλες στο Σούνιο έχουν 500 ευρώ τον μήνα”.

    Γιατί; 

    Πάντως εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι την “πέφτουν” στoν Τσίπρα.

    Ο τέως πρωθυπουργός ανεξάρτητα τι πρεσβεύει έχει πλέον περάσει στην απέναντι όχθη. Θέλει πλέον να δείχνει ότι είναι ένας κανονικός πρώην πρωθυπουργός.

    Τα πούρα, το σκάφος και οι βίλες που ενοικιάζει για να περνάει τις θερινές του διακοπές, το αποδεικνύουν.

    Ένας τέως πρωθυπουργός, νομίζω έχει το δικαίωμα να ξεκουράζεται μακριά από την θολούρα της πόλης σε μια βίλα των 150 τετραγωνικών, δίπλα στο νερό.

    Και εδώ θέλω να θέσω το ερώτημα για την τιμή της βίλας.

    Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει Έλληνας επιχειρηματίας που θα του έλεγε πρωθυπουργός η τέως πρωθυπουργός να του ενοικιάσει την βίλα του και θα του έλεγε «οκ θα πληρώσεις όσο αξίζει;”

    Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στον κόσμο ούτε και ποτέ θα γίνει.

    Ένας πολιτικός από οπού και εάν προέρχεται και πολύ περισσότερο ένας τέως πρωθυπουργός μπορεί να είχε τέτοια προνόμια.

    Θυμηθείτε τις βόλτες με το σκάφος του Ωνάση των πολιτικών της δεκαετίας του 1960  και πιο πρόσφατα της Μέρκελ και του Σαρκοζί.

    Μην νομίζετε ότι το απαίτησε ο Τσίπρας.

    Ο επιχειρηματίας του την έδωσε. Όχι απαραίτητα γιατί θέλει κάτι τώρα. Η μπορεί και να θέλει. Άλλωστε δεν ξέρω ποιος είναι.

    Γιατί έτσι είναι οι άνθρωποι. Μαγεύονται από τους πολιτικούς.  Προφανώς ο επιχειρηματίας δεν έχει ανάγκη ούτε από 500 ούτε από 1000 ευρώ.

    Ο Αλέξης άλλαξε

    Μετά από όλα αυτά πρέπει να ομολογήσω ότι ένα είναι το δεδομένο:

    O Τσίπρας άλλαξε.

    Δεν θα παραξενευτώ εάν μάθω ότι το οικόπεδο των 1000 τ.μ. που βρίσκεται η ντάτσα του έχει και πισίνα και εάν στην τραπεζαρία του σπιτιού δεσπόζει ένα πορτρέτο του σοβιετικού Στάλιν.

    Σας Θυμίζω ότι ο Στάλιν είχε τουλάχιστον 10 ντάτσες σε όλη την παλαιά Σοβιετική Ένωση.

    Εκεί διαλογιζόταν και αποφάσιζε για τις τύχες του ανατολικού κόσμου.

    Αφού πριν φυσικά είχε στείλει στην παγωμένη Σιβηρία όλους τους εχθρούς του.

    Τα σπίτια του Στάλιν δεν του ενοικίασε κάποιος επιχειρηματίας, με ετήσιο μισθωτήριο.

    Απλά τα είχε κατασχέσει.

    Επίσης ο Στάλιν δεν θα δεχόταν ποτέ να μείνει σε μια περιοχή με το όνομα Βρωμοπήδαγο.

    Άλλωστε η κύρια ντάτσα του ήταν στο Σότσι που έγιναν το 2014 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Champagne socialist

    Περιληπτικά, όσο και να προσπαθούν οι οπαδοί του Τσίπρα να ξιφουλκήσουν στα social media, για τον αρχηγό τους,  χάνουν τον καιρό τους.

    Ο αρχηγός τους πέρασε στην αντίπερα όχθη.

    Αρκεί να το πιστέψουν.

    Απλά περνάει σιγά σιγά, από τα πούρα και τα κότερα στις βίλες στο Βρωμοπήγαδο (αλλά στις βίλες βεβαίως βεβαίως).

    Αλλωστε το 2015 -αλλά τότε κανείς δεν έδωσε συνέχεια, ούτε ιδιαίτερη σημασία- ο δημοσιογράφος των Financial Times, Ηugo Dixon, είχε αποκαλέσει τον Τσίπρα σκωπτικά “helicopter socialist” κατά το champagne socialist * , αντίστοιχο του γαλλικού gauche caviar **.

    Και τώρα εσείς αφήστε τους Καρτερούς να γράφουν πύρινα άρθρα…για μαρουλόφυλλα.

    *Champagne socialist: Ο σοσιαλιστής σαμπάνιας είναι ένας πολιτικός όρος που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένα δημοφιλές επίθετο που υπονοεί έναν βαθμό υποκρισίας και σχετίζεται στενά με την έννοια της «φιλελεύθερης ελίτ».

    **Ο γαλλικός όρος Gauche caviar (αποδόθηκε στα Ελληνικά ως «Χαβιαροαριστερά») αποδίδεται απαξιωτικά σε μια μερίδα της Αριστεράς όταν θεωρείται ότι τελεί αποξενωμένη από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των απλών ανθρώπων και είναι φορέας ιδιότυπου ελιτισμού. Κατά το γαλλικό Λεξικό του Λαρούς[1], ο όρος δηλώνει αυτή την αριστερά της οποίας ο προοδευτισμός εναγκαλίζεται τις κοσμικότητες και τα κατεστημένα.

    Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τους επικριτές του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του πολιτικού περιβάλλοντός του.



    ΣΧΟΛΙΑ