Κι αν η γραβάτα του Κάρολου ήταν ροζ; Με ωραία σχεδιάκια στο σχήμα της ελληνικής σημαίας, αλλά σε χρώμα ροζ; Τι θα κάναμε τότε; Θα του λέγαμε να τη βγάλει πάραυτα, γιατί μας προσβάλει; Θα δημιουργούσαμε διεθνές θέμα; Διπλωματικό επεισόδιο, που θα έφερνε τις δύο χώρες αντιμέτωπες, διαταράσσοντας την ιστορική φιλία των δύο λαών; (όπως λένε σ΄αυτές τις περιπτώσεις).
Όμως η γραβάτα του Κάρολου είχε χρώμα γαλανό -σαν το παιδικό ποιηματάκι του Δημοτικού- και η εθνική μας υπερηφάνεια φούντωσε και ξεχείλισε και γέμισε το πανελλήνιο. Μυστικοί συμβολισμοί αναζητήθηκαν, κρυφά μηνύματα «εντοπίσθηκαν από τους ειδήμονες περί τα τοιαύτα, ακόμη και τα πρωινάδικα βάλθηκαν να αναλύσουν τα σημαίνοντα και σημαινόμενα. «Του τα έψαλλε του Σούνακ, με τον τρόπο του», η γενική κατακλείδα.
Και κανείς δεν σκέφτηκε όμως, να διαμαρτυρηθεί, επειδή ο Κάρολος χρησιμοποιεί την ελληνική σημαία ως αξεσουάρ ένδυσης.
Γιατί, όπως φαίνεται ο βασιλιάς της Αγγλίας μπορεί να φοράει τη σημαία μας, χωρίς …επιπτώσεις, το αντίθετο μάλιστα επευφημούμενος. Κάτι εγχώριοι «σταρ» και σταρλετίτσες μπορεί να την φορούν και σε μαγιό (διότι μπορεί να ενισχύει τις κολυμβητικές τους ικανότητες, αίφνης). Κάποιοι άλλοι να την βάζουν σε τσάντες, καπέλα, κούπες, κουκλάκια, παντού, χωρίς καμία απαγόρευση. Και πάντα να είναι ευπρόσδεκτη αναφορά –αν εξαιρεθεί η συχνά κιτς πλευρά της προσέγγισης- γιατί πολύ απλά η ελληνική σημαία, μας εκφράζει όλους.
Από ποιον κινδυνεύει λοιπόν, η σημαία μας; Σίγουρα όχι από τη Γεωργία Λαλέ, μία καλλιτέχνιδα, που θέλησε να δώσει, το δικό της μήνυμα για το σοβαρότατο θέμα που ζούμε σχεδόν καθημερινά, τις κακοποιήσεις των γυναικών. Αλλά μόνον αυτή δεν είχε δικαίωμα να το εκφράσει μέσα από την τέχνη της.
Λογοκρισία; Σαφώς ναι. Ενόχλησε το χρώμα, ενόχλησε, ο συμβολισμός; Ό,τι και να σκεφτεί κανείς, δικαιολογία δεν υπάρχει, αφού και οι δύο αιτιάσεις κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες.
Τα τελευταία χρόνια η Βουλή των Ελλήνων έχει αρκετές φορές φωταγωγηθεί με ροζ χρώμα, όπως και στα χρώματα του ουράνιου τόξου, στέλνοντας αντίστοιχα κοινωνικά μηνύματα. Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που «βάφτηκε» στα χρώματα των σημαιών άλλων κρατών σε ένδειξη αλληλεγγύης για δοκιμασίες τους, όπως της Ουκρανίας, της Ισπανίας και εσχάτως του Ισραήλ. Και …τι περίεργο. Καμία από αυτές τις χώρες δεν διαμαρτυρήθηκε…
Έτσι, είναι ένα ερώτημα, πώς η Βουλή που συμβολίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα και είναι φυσικά ένα κρατικό κτίριο μπορεί να …αλλάζει χρώμα για καλό σκοπό, αλλά για ένα προξενείο μας το μήνυμα μιας ροζ σημαίας να θεωρείται προσβολή.
Θλιβερά όλα αυτά και επικίνδυνα. Μόνον από εμάς κινδυνεύει η ελληνική σημαία και από κανέναν άλλο. Από έναν εθνικό κομπλεξισμό, που συχνά μας διακατέχει, από τη στείρα πρόσληψη των εθνικών συμβόλων, κι από μία ακροδεξιά -υπαρκτή δυστυχώς- αντίληψη κάποιων, που ελλοχεύει όπως το φίδι.
Αλλά αυτά δεν συνιστούν αγάπη για τη σημαία, ας το καταλάβουμε.
Διαβάστε επίσης
«Βασιλικά» αντικείμενα στο σφυρί – Από τη σειρά «Το Στέμμα»
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην ψηφιακή εποχή – Νέες εμπειρίες για τον επισκέπτη
Κλεμμένο ανάγλυφο από την Πομπηία με παράσταση σεισμού σε υπόγειο στο Βέλγιο