• Πολιτισμός

    «Βασιλικά» αντικείμενα στο σφυρί – Από τη σειρά «Το Στέμμα»

    Η Κλερ Φόυ ως βασίλισσα Ελισάβετ στην τελετή της στέψης

    Η Κλερ Φόυ ως βασίλισσα Ελισάβετ στην τελετή της στέψης


    Και τώρα το «Crown» σε δημοπρασία. Μπορεί το άκρως επιτυχημένο σήριαλ, που αναφέρεται στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας να ολοκληρώθηκε –μόλις- αλλά τα «υπάρχοντά» του δεν πρόκειται να πάνε χαμένα.

    Έτσι, περισσότερα από 450 κοστούμια, σκηνικά και αντικείμενα κάθε είδους, που χρησιμοποιήθηκαν για τη σειρά ακολουθούν τώρα το δρόμο της πώλησης. Η δημοπρασία θα γίνει τον Φεβρουάριο από τον οίκο Bonhams, νωρίτερα όμως, θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Λονδίνο, προκειμένου να τα δουν όλοι από κοντά και να διαπιστώσουν ασφαλώς, την ποιότητα της κατασκευής τους, όπως άλλωστε διακρίνεται και στην οθόνη.

    Όπως είναι γνωστό, η σειρά ακολουθεί την πορεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από το 1947 έως το 2005, είναι δηλαδή εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα με πραγματικούς χαρακτήρες, αν και αποδίδοντας την ιστορία με δραματοποιημένο τρόπο. Κάτι, που συχνά έγινε αντικείμενο σχολιασμού, ιδίως αναφορικά με κάποιες ιστορικές ανακρίβειες, με την παρουσίαση γεγονότων του παρασκηνίου και την «αποκάλυψη» βασιλικών μυστικών.

    Η νεαρή Ελισάβετ με τον Φίλιππο (από τη σειρά)
    Η νεαρή Ελισάβετ με τον Φίλιππο (από τη σειρά)

    Πέρα από αυτά όμως, το εντυπωσιακό καστ των ηθοποιών με εξαιρετικές ερμηνείες, το σενάριο, η σκηνοθεσία, η απόδοση της ατμόσφαιρας κάθε εποχής και κάθε κατάστασης και αναμφίβολα η ποιότητα της παραγωγής –τεράστιο το κόστος της – το ανέβασαν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού αλλά και των ειδικών. Απόδειξη, τα 21 Βραβεία Emmy με τα οποία έχει τιμηθεί.

    Οι τρεις βασίλισσες
    Οι τρεις βασίλισσες

    Οι βασίλισσες και οι άλλοι

    Οι τρεις βασίλισσες, η δροσερή Κλερ Φόυ ως νεαρή Ελισάβετ, η εκπληκτική Ολίβια Κόλμαν για τα χρόνια της ωριμότητας και η Ιμέλντα Στόντον που ερμήνευσε με εσωτερικότητα τη γηραιά μονάρχη κράτησαν το μεγάλο βάρος της σειράς. Με την Ελένα Μπόναμ Κάρτερ ως Μαργαρίτα (στον 3ο και 4ο κύκλο), και τους Τζόναθαν Πράις ως Φίλιππο, τον Ντόμινικ Ουέστ στο ρόλο του Καρόλου και την αφοπλιστικής ομοιότητας Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι στο ρόλο της Νταϊάνας (στον 5ο και 6ο κύκλο), αλλά και άλλους εξαίρετους ηθοποιούς, όπως ο Τζον Λίθγκοου ως Τσώρτσιλ να βάζουν τη σφραγίδα τους στο αποτέλεσμα.

    Το φόρεμα της χειροτονίας της βασίλισσας
    Το φόρεμα της χειροτονίας της βασίλισσας

    Σημαντικό ρόλο στην αληθοφάνεια της εικόνας έπαιξαν σίγουρα και όλα αυτά τα κοστούμια, σκηνικά κλπ, τα οποία υλοποιήθηκαν ως υψηλής ποιότητας απομιμήσεις των αυθεντικών. Άλλωστε και μόνον γι΄αυτά το «The Crown» έχει  κερδίσει στο πρόγραμμα πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των British Film Designers Guild Awards, των Set Decorators Society of America Awards και ενός Primetime Creative Arts Emmy Award.

    Η άμαξα της στέψης

    Ανάμεσα στα κομμάτια της δημοπρασίας ξεχωρίζει σίγουρα, η  μοναδική στον κόσμο αναπαραγωγή της άμαξας, που χρησιμοποίησε η Κλερ Φόυ στις σκηνές της στέψης της βασίλισσας το 1953 (εκτίμηση: Από 30.000-50.000 λίρες). Να σημειωθεί, ότι η αυθεντική άμαξα  έχει χρησιμοποιηθεί για στη στέψη κάθε βασιλιά της Βρετανίας από το 1831. Υπάρχει όμως και η αναδημιουργία του θρόνου της στέψης με εκτίμηση από 10.000 ως 20.000 λίρες.

    Η άμαξα της στέψης
    Η άμαξα της στέψης

    Ξεχωρίζει επίσης, η ανακατασκευή του φορέματος χειροτονίας της βασίλισσας, δηλαδή του αυτοκρατορικού μανδύα και του κόκκινου ενδύματος της στέψης (εκτίμηση: Από 20.000–30.000 λίρες). Αλλά και το μαύρο φόρεμα που φόρεσε η Ντεμπίκι, εμπνευσμένο από το περίφημο «Revenge Dress» της Νταϊάνα, που είχε σχεδιαστεί από την Κριστίνα Σταμπόλιαν, το 1994 (εκτίμηση: Από 8.000 έως 12.000 λίρες). Όπως και μία αναπαραγωγή του ζαφειριού της πριγκίπισσας (εκτίμηση: 2.000-3.000 λίρες).

    Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι με το μαύρο φόρεμα της Νταϊάνα
    Η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι με το μαύρο φόρεμα της Νταϊάνα

    Άλλα αντικείμενα προς δημοπράτηση είναι πολλά κοστούμια, ανδρικά και γυναικεία, ρολόγια, παπούτσια, τσάντες, μαγιό, επίσης έπιπλα, διάφορα διακοσμητικά, ακόμη και η …πρόσοψη της Ντάουνινγκ Στριτ 10.

    Η πρόσοψη της Ντάουνινγκ Στριτ 10
    Η πρόσοψη της Ντάουνινγκ Στριτ 10
    Το δαχτυλίδι των αρραβώνων της Νταϊάνα
    Το δαχτυλίδι των αρραβώνων της Νταϊάνα

    Η έκθεση

    Η έκθεση με όλα αυτά θα γίνει στα κεντρικά γραφεία της Bonhams στο Λονδίνο από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2024, με δωρεάν εισιτήρια διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του οίκου δημοπρασιών. Ενώ η ζωντανή πώληση περίπου 150 παρτίδων θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου, με την ηλεκτρονική δημοπρασία 300 παρτίδων να ξεκινά στις 11 Ιανουαρίου.

    Με το μαγιό της δημοπρασίας
    Με το μαγιό της δημοπρασίας

    «Δεν είναι μόνο μια απίστευτη ευκαιρία να αποκτήσετε κομμάτια από το σόου ορόσημο», όπως δηλώνει ο Τσάρλι Τόμας των Bonhams U.K. «είναι επίσης ό,τι πιο κοντινό μπορεί κάποιος να αποκτήσει στα αυθεντικά πράγματα είτε είναι η πρόσοψη της Ντάουνινγκ Στριτ 10 είτε το δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνα».

    Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν πάντως, από την πώληση θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του προγράμματος υποτροφιών The Crown της Left Bank Pictures στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

    Διαβάστε επίσης:

    The Crown: Το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι επηρέασε την ερμηνεία του Ντόμινικ Γουέστ

    Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην ψηφιακή εποχή – Νέες εμπειρίες για τον επισκέπτη

    Κλεμμένο ανάγλυφο από την Πομπηία με παράσταση σεισμού σε υπόγειο στο Βέλγιο



    ΣΧΟΛΙΑ