• Άρθρα

    Οι ευπατρίδες και οι μικροί

    Ο πρωθυπουργός με τον κ. Παπαδημητρίου και τον κ. Κικίλια


    Το πλήγμα για την οικονομία είναι βαρύ.

    Το γενικό lockdown στοιχίζει 6,8 δισ. ευρώ για δύο μήνες στον προϋπολογισμό. Δεν έχει υπολογιστεί ακόμα το κόστος στην πραγματική οικονομία, παρά μόνο σκόρπιες δηλώσεις επώνυμων ξενοδόχων στα media, του τύπου «μπαίνω μέσα 110 χιλιάδες ευρώ την ημέρα». Από την άλλη, μιλάμε για πατριωτισμό και για το ότι τρανοί και Έλληνες επιχειρηματίες αγοράζουν μάσκες, αναπνευστήρες, χρήσιμα ιατρικά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η νόσος, εξοπλίζουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και συνάδελφοί τους, εξίσου τρανοί και ακουστοί, κάνουν χρήση των έκτακτων μέτρων και μπαίνουν στο καθεστώς της αναστολής των εργασιών τους, εξασφαλίζοντας την πληρωμή των μισθών του προσωπικού τους από το κράτος, την πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους από τον προϋπολογισμό και την αναβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για έξι μήνες.

    Υπάρχουν, λοιπόν, λογής-λογής επιχειρηματίες. Αυτοί που πράττουν το ηθικό τους καθήκον σε μία ακόμα δύσκολη στιγμή για την πατρίδα που λαβώθηκε και φορτώνεται με μία νέα κρίση, διεθνή, που δεν είναι δική της, αλλά εισαγόμενη, βάζοντας πλάτη, με δωρεές και πρωτοβουλίες στήριξης της πολύπαθης χώρας μας. Και αυτοί που δεν χάνουν την ευκαιρία να επωφεληθούν των ευεργετικών μέτρων του κράτους για να μη διαλυθεί η χώρα στις κρίσιμες εβδομάδες της καμπύλης του κορονοϊού. Και είναι πολλοί. Και είναι μεγάλοι και εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο. Είναι αυτοί που στην πρώτη δυσκολία μπορούν να πάρουν τις επιχειρήσεις τους από το ελληνικό έδαφος και να τις στήσουν στο εξωτερικό. Είναι αυτοί που μπορούν εύκολα να αλλάξουν φορολογική έδρα.  Είναι αυτοί που μπορούν πολύ απλά να πάρουν τις μετοχές τους από το ταμπλό του χρηματιστηρίου και τις επανεισάγουν σε δύο ή τρεις αγορές ταυτόχρονα. Τέλος πάντων, είναι αυτοί που δεν φημίζονται για το φιλανθρωπικό τους έργο, αλλά και αυτοί που δεν φροντίζουν τους ανώνυμους ιδιώτες μικρομετόχους τους.

    Η κυβέρνηση, είναι αλήθεια, ότι δεν έχει πολλές επιλογές. Τυχαίνει ο τιμονιέρης της να ξέρει από αγορά. Να ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Το ταμείο θα γίνει όταν η καμπύλη του κορπνοϊού αρχίσει και δείχνει ελάττωση της νόσου. Και θα γίνει, αρκεί να μην την πληρώσουμε όλοι…



    ΣΧΟΛΙΑ