• Άρθρα

    Η Δόμνα Μιχαηλίδου, το συριακό της ΑΣΟΕΕ και οι αδύναμοι κρίκοι του ανασχηματισμού

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    Όταν η Δόμνα Μιχαηλίδου ορκίστηκε υφυπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχεδόν όλα τα σχόλια ήταν εγκωμιαστικά: μία νέα, γοητευτική γυναίκα, γνωστή μόνον στους επιστημονικούς κύκλους ως τότε, που εμφανίστηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο στις τηλεοπτικές οθόνες , μπροστά σε ένα κοινό που είχε να γελάσει 10 συναπτά – μνημονιακά – χρόνια. 

    Πολλοί είχαν δει τότε στην Μιχαηλίδου την πεμπτουσία της κίνησης Μητσοτάκη με τους τεχνοκράτες υφυπουργούς. Νέοι άνθρωποι, που δεν είχαν όχι μεταπτυχιακό, αλλά ούτε απολυτήριο δημοτικού στο κυνήγι του σταυρού, έδιναν μία αίσθηση ότι μπορούσαν να κάνουν κάτι για να αλλάξει η καθημερινότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων , χωρίς τις περιπλοκές των πελατειακών σχέσεων, τις οποίες άλλωστε, δεν είχαν χρειαστεί ως εκείνη τη στιγμή. 

    H Ηρωίδα

    Αλλά μετά , η ηρωίδα μας άρχισε να κάνει δηλώσεις – είτε από μικροφώνου, είτε μέσω των social media. Και κάπου εκεί, η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει – στην αρχή, ήταν η «ψυχικά νοσούσα» Αριστερά , που μπαλώθηκε εύκολα μιας και ήταν η πρεμιέρα. 

    Μετά, ήλθαν οι αναφορές στους εθελοντές , στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου , που ισοφαρίστηκαν με τις αναφορές του Πέτρου Κόκκαλη για την ανάγκη απαλλαγής του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα, σαν να επρόκειτο για την συνέχεια της μάχης για το Τεπελένι. 

    Αλλά όλα αυτά δεν ήταν τίποτα μπροστά στο συριακό : όταν η Δόμνα Μιχαηλίδου συνέκρινε τα ευρήματα στο «στέκι των μπαχαλάκηδων» , στην πρώην ΑΣΟΕΕ , με το πολεμικό υλικό του στρατού της Συρίας, το twitter δεν κρατήθηκε: μέχρι και ότι οι ΗΠΑ απευθύνουν τελεσίγραφο στην ΑΣΟΕΕ να καταστρέψει τους S-300 που προμηθεύτηκε, αλλιώς δεν θα της προμηθεύσουν τα F-35 που έχουν παραγγείλει», γράφτηκε – και τα γέλια σκέπασαν τα πάντα… 

    Όπως είναι γνωστό, το γέλιο είναι ο χειρότερος εχθρός των κυβερνήσεων – όταν η κοινωνία αρχίζει την καζούρα, τα πράγματα έχουν γίνει δύσκολα στο επικοινωνιακό πεδίο. Βεβαίως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βρίσκεται σε αυτό το σημείο – προς στιγμήν, τα γέλια αφορούν μόνον την υφυπουργό και κάποιους ακόμα , αλλά όλα τα δυσάρεστα από λίγους  ξεκινούν και μετά επεκτείνονται… 

    Viral 

    Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να σκέπτονται ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν χωρίς γέλια την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται – μιας και η Μιχαηλίδου δεν είναι μόνη σε αυτό παιχνίδι του «ποιος θα πει κάτι που θα γίνει viral, σα να μην υπάρχει επικοινωνιακό αύριο». 

    Και όταν λένε ότι «δεν είναι μόνη», αραδιάζουν κάποια ονόματα στα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν υπουργό, πέρα από κάποιους αυτονόητους (αρκεί κάποιος να παρακολουθεί τηλεόραση ή sites) βουλευτές. 

    To πρόβλημα για το Μαξίμου τίθεται ως εξής: τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παραμένει κολλημένος σε μία πολιτική που δείχνει να καλύπτει μόνον τον στενό του πυρήνα – με την στροφή στον «δικαιωματισμό», με τις δηλώσεις τύπου «καλά έκαναν και έσπασαν με αλυσσοπρίονο το λουκέτο στην ΑΣΟΕΕ», τα συγκεκριμένα στελέχη της ΝΔ παρέχουν πολεμοφόδια …αλα Συρία , ώστε να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση περιττές κατηγορίες – συνήθως  για αυταρχισμό. 

    Σε ένα τέτοιο τοπίο, η θέση των τεχνοκρατών υφυπουργών είναι λεπτή, μιας και δεν είναι κομμάτια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας – και επομένως, όσοι δώσουν αφορμές, θα είναι οι εύκολα αναλώσιμοι της ημέρας του ανασχηματισμού. 



    ΣΧΟΛΙΑ