• Άρθρα

    Οι δύσκολες εξισώσεις για τη χρηματιστηριακή αγορά

    • του Λουκά Παπαιωάννου, Economist / Corporate Advisor
    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος

    Λουκάς Παπαϊωάννου, Οικονομολόγος


    Η Ελληνική αγορά  συνεχίζει την ταλαιπωρία που άρχισε από τις αρχές Σεπτεμβρίου με σημερινό αρνητικό πρωταγωνιστή την 3Ε. Απέτυχε να διακρατήσει τις 900 μονάδες, με την αδυναμία της να είναι εμφανής, παρά τα προσυμφωνημένα πακέτα 22,5 εκατ. ευρώ κυρίως σε ΕΥΡΩΒ & ΠΕΙΡ, αλλά και τα βελτιωμένα αποτελέσματα 6-μηνου που ανακοινώνουν  αρκετές εισηγμένες.

    Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλέον αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των καταναλωτών & των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη και όχι μόνο, αποτελώντας το νέο πραγματικό κίνδυνο για την ανάκαμψη των οικονομιών και κανένας δεν πείθεται ότι το φαινόμενο θα είναι προσωρινό…

    Στο πλαίσιο αυτό οι Κεντρικές τράπεζες και κυρίως η ΕΚΤ πρέπει να λύσουν την δύσκολη εξίσωση της τιθάσευσης του πληθωρισμού και του περιορισμού της άπλετης ρευστότητας που χορήγησαν τα τελευταία χρόνια, διασώζοντας το οικονομικό σύστημα και τις αγορές ομολόγων & μετοχών.  

    Η «Κυρία της ΕΚΤ» μίλησε σήμερα με «ήξεις αφίξεις» μεταφέροντας τις όποιες περαιτέρω ενέργειες για τις 15/12/21. Το σίγουρο είναι ότι οι πιέσεις που δέχεται από τους σκληροπυρηνικούς αλλά και τον πληθωρισμό του 3%, την οδήγησε σε μείωση των αγορών ομολόγων μέσω PEPP, αν και δεν προσδιόρισε το ποσοστό της μείωσης, αυξάνοντας άμεσα τις πιέσεις στην Ελληνική κεφαλαιαγορά αλλά παραδόξως όχι στην ομολογιακή!!!

    Το ερώτημα είναι πώς θα εκλάβουν τα λεγόμενα της οι αγορές μεσοπρόθεσμα, γιατί οι αγαθές προθέσεις δεν οδηγούν πάντα στα επιθυμητά αποτελέσματα..

    Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον η Ελληνική οικονομία προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα με πρωτοστάτη τον κλάδο του τουρισμού. Όμως οποιαδήποτε σοβαρή αναταραχή στις διεθνείς αγορές, δεν θα μπορέσει να ανασχεθεί από τα ισχνά πληγωμένα αντανακλαστικά της και το τεράστιο βάρος χρέους και ελλειμμάτων.

    Ο φόβος αυτός κρατά εγκλωβισμένη την αγορά, που παρά τα θετικά νέα και τα deal που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμένη με χαμηλούς όγκους συναλλαγών εντός στενού εύρους τιμών.

    Επιπλέον αρκετές εταιρίες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις. 

    Έτσι ο τραπεζικός κλάδος, όσο παραμένει χαμηλότερα των 580 μονάδων δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα την αγορά. Τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση των 545 μονάδων θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου αλλά και της αγοράς βραχυπρόθεσμα. 

    Τεχνικά εβδομαδιαία επιβεβαιωμένη διάσπαση των 890 μονάδων του Γενικού Δείκτη θα δημιουργήσει  αυξημένες  πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 875 & 845 μονάδων όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ expo 200 ημερών, σημαντικότατη στήριξη για την αγορά. Μέχρι τότε οι 910 & 935 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) αποτελούν τα ανοδικά εμπόδια για μια θεαματικότερη συνέχεια.

    Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2140 μονάδες πρέπει να διακρατηθούν στο κλείσιμο της εβδομάδας, για να μην δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέγγιση  των 2100 & 2034 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ expo 200 ημερών. Οι 2190 & 2235 μονάδες  είναι οι κοντινές αντιστάσεις της αγοράς.

    Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική υπό προϋποθέσεις, με βασικότερη την αποφυγή κραδασμών στις Διεθνείς αγορές. Τα έως τώρα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα 6-μηνου και  ο ΚΜΟ 200 ημερών, που στην πλειοψηφία των μετοχών βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές, αποτελούν την άμυνα της αγοράς, χωρίς να αποκλείεται αυξημένη μεταβλητότητα.

    Συνεχίζουμε να  παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, αναμένοντας μια βραχυπρόθεσμη πίεση τιμών, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις.

    Τέλος από εκπαιδευτικής απόψεως, καλό θα ήταν να ανατρέξουμε στα οικονομικά εγχειρίδια & άρθρα που περιγράφουν την πετρελαϊκή κρίση του 1973, για να θυμηθούμε τι μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση τιμών σε μια μόνο βασική Α’ Ύλη. Αν και οι τότε καταστάσεις ουδεμία σχέση έχουν με την σημερινή, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστο αστείο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρηματιστήριο: Έχασε τις 900 μονάδες με το βλέμμα στην ΕΚΤ – Μεγάλες πιέσεις για την Coca Cola

    ΟΤΕ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 30% της Telekom Romania Mobile



    ΣΧΟΛΙΑ