• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έχασε τις 900 μονάδες με το βλέμμα στην ΕΚΤ – Μεγάλες πιέσεις για την Coca Cola

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Δεύτερη συνεχή ημέρα απωλειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, μη αντέχοντας τις πιέσεις, να κλείνει κάτω από το όριο των 900 μονάδων, περιορίζοντας ωστόσο τις απώλειες στο τέλος της ημέρας.

    Το ενδιαφέρον στράφηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει ελαφρώς τα ποσά των ομολόγων που αγοράζει μηνιαίως στα πλαίσια του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα και τη σταδιακή έξοδο από την έκτακτη στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

    Η απόφαση για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεάσει τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την αρχική τοποθέτησή της στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

    Όπως τόνισε το «ριμπάουντ» της οικονομίας συνεχώς επεκτείνεται και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2021 η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

    Κατά την διάρκεια της ομιλίας της η κ. Λαγκάρντ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 5% από 4,6% με την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2021 στο 2,2% από 1,9%, ενώ βλέπει πληθωρισμό στο 1,7% το 2022 από 1,5%.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η AEGEAN σημείωσε σημαντική ανάκαμψη στην επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, μεταφέροντας περισσότερους από 2,3 εκατ. επιβάτες (+70% αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020) προσφέροντας συνολικά 3,2 εκατ. θέσεις, μετά την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού στην Ευρώπη και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

    Ο Ομίλος Πλαστικά Θράκης ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν κατά 384% στο πρώτο εξάμηνο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 48,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αλματώδη ήταν και η άνοδος του τζίρου κατά 50,8%, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 234,2 εκατ. ευρώ από 155,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 72,84 εκατ. ευρώ από 26,78 εκατ. πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 171,9%.

    Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 899,22 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 79,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 51,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 26,9 εκατ. τεμάχια αξίας 28,9 εκατ. ευρώ, ή το 36% του τζίρου.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63%, στις 2.162,87 μονάδες, ενώ στο -0,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.503,95 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Coca Cola έκλεισε με απώλειες 3%, η Eurobank σημείωσε πτώση -1,12%, η Viohalco -1,5%, και η ΓΕΚ Τερνα -1,24%.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean (+0,95), Jumbo (+0,92) και ΑΔΜΗΕ (+0,40%), με την ΕΛΧΑ να κλείνει χωρίς μεταβολή.

    Διαβάστε επίσης:

    H EKT πατάει ελαφρώς το φρένο και η Λαγκάρντ καθησυχάζει



    ΣΧΟΛΙΑ