• Άρθρα

    Goldman Sachs: Για ποιο λόγο δεν θα χρειαστούν νέα ολικά lockdown

    • Contributor
    Goldman Sachs


    Η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη με την αμερικανική ήπειρο να αποτελεί την τρέχουσα εστία της και τις Ηνωμένες Πολιτείες να εμφανίζουν καθημερινά νέα ρεκόρ μολύνσεων.

    Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει με τη σειρά της ενισχύσει τις ανησυχίες για την επιβολή νέων lockdown υπό το βάρος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται, η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, όπως τα lockdown που βίωσε ολόκληρος ο πλανήτης το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου.

    Η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας βασίζεται σε τρεις λόγους. Πρώτον, οι αλλαγές στα μέτρα που εφαρμόζονται και στη συμπεριφορά των πολιτών δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου του ιού με μικρότερο οικονομικό κόστος.

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση μάσκας έχει αυξηθεί τελευταία στη «Ζώνη του Ήλιου», δηλαδή στις Νότιες και Νοτιοδυτικές ΗΠΑ.

    Η Goldman βλέπει επίσης ότι η πρόσφατη εξάπλωση του κορονοϊού σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη δραστηριότητα της εστίασης, που συνεπάγεται ότι πιθανό κλείσιμο των εσωτερικών χώρων ή/και των μπαρ μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο.

    Δεύτερον, σε αρκετές πολιτείες, όπως το Κολοράντο, η Ιντιάνα και η Μινεσότα, η επανεκκίνηση της οικονομίας αποφασίστηκε σχετικά νωρίς και υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να σημειωθεί περαιτέρω εξάπλωση. Επιπλέον, την εξάπλωση του κορονοϊού κατάφεραν να περιορίσουν και άλλες χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ, χωρίς να χρειαστεί να επιβάλουν γενικευμένο lockdown. Τα παραδείγματα αυτά συνιστούν ότι τα γενικευμένα lockdown δεν είναι ο μοναδικός τρόπος περιορισμού του κορονοϊού.

    Τρίτον, πριν αποφασιστεί το lockdown οι αμερικανικές πολιτείες αναμένεται να εξετάσουν και να εφαρμόσουν πρώτα άλλες λύσεις που θα είναι μεν αποτελεσματικές αλλά ταυτόχρονα θα προκαλούν λιγότερη αναστάτωση στην οικονομία και στην κοινωνία.

    «Ενώ τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα έχουν ανέλθει σε νέα υψηλά, ο ρυθμός εξάπλωσης, οι ασθενείς που νοσηλεύονται και οι θάνατοι παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα που είδαμε νωρίτερα μέσα στο έτος», σημειώνει η Goldman, τονίζοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    Η τράπεζα αναφέρει πάντως ότι τα διευρυμένα lockdown μειώνουν αποτελεσματικά τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό είναι κάτι που έρχεται με ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε οι πολιτείες των ΗΠΑ και οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη λάβει αυστηρότερα μέτρα, με το ερώτημα να είναι αν μπορούν αυτές ο κινήσεις να περιορίσουν την διάδοση.

    Ήδη προκαταρκτικά στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι μια αύξηση της χρήσης μάσκας κατά 15% οδηγεί σε μείωση της μετάδοσης κατά 1% σε ημερήσιο επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να φανεί αποτελεσματικό στην γενικότερη καμπύλη μετάδοσης, επισημαίνει η Goldman.

    Η τράπεζα αναφέρει ακόμα ότι κάποιες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Σουηδία, επιβράδυναν την επιδημιολογική καμπύλη χωρίς διευρυμένα lockdown. Ενώ, όπως φαίνεται και σε σχετικό διάγραμμα, αμερικανικές πολιτείες οι οποίες «άνοιξαν» νωρίς τις οικονομίες τους κατάφεραν να περιορίσουν επίσης την μετάδοση της επιδημίας.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Goldman επισημαίνει ότι η Νότια Κορέα είχε θετικά αποτελέσματα κυρίως λόγω τις «επιθετικής» τακτικής που εφάρμοσε στη διενέργεια ελέγχων και στην ιχνηλάτιση των επαφών, με έναν τρόπο ωστόσο που εμφανίζεται «μη εφαρμόσιμος» στις ΗΠΑ.

    Από την άλλη πλευρά, η Σουηδία εμφάνισε σχετικά υψηλό αριθμό θανάτων, ωστόσο η τράπεζα εκτιμά ότι ακόμα και έτσι συνιστά ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού χωρίς την επιβολή lockdown.



    ΣΧΟΛΙΑ