• Άρθρα

    Go Turkey…


    Καταιγισμός διαφημίσεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την κυβέρνηση της Τουρκίας, που παραπέμπει σε ιδανικές διακοπές στην γείτονα.

    Μέσα από αφοπλιστικά πλάνα μπορεί κανείς να απολαύσει ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο, από γκρεμούς και γέφυρες. Μπορεί να γευτεί το κοκτέιλ του στα καταπληκτικά παραλιακά μπαρ στη δυτική όχθη της Κωνσταντινούπολης ή το τσάι του στα γραφικά καφενεδάκια της κεντρικής αγοράς της Πόλης. Παρά τα μαγευτικά πλάνα, αγνοεί κανείς ότι το σύστημα Ερντογάν μόλις πριν λίγες μέρες απαγόρευσε τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σέξπηρ, ή τον «Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού» του νομπελίστα Ντάριο Φο. Καλά δεν είπαμε ότι το πρώτο μέλημα ενός τουρίστα είναι να επισκεφτεί τα θέατρα της Πόλης αντί να θαυμάσει το μεγαλοπρεπές κτίριο του Ανθέμιου, την Αγιά Σοφιά ή το μπλε τζαμί ακριβώς απέναντι. Πότε ήταν καλλιτεχνικός προορισμός η Πόλη;

    Σα να μην συμβαίνει τίποτα λοιπόν, ο ανυποψίαστος τουρίστας που παρακολουθεί τα τρέιλερ μέσω των social media, της καμπάνιας Go Turkey, προφανώς αγνοεί ότι το οθωμανικών χαρακτηριστικών καθεστώς του Σουλτάνου Ερντογάν έχει στα μπουντρούμια πάνω από χίλιους δημοσιογράφους και πως πολίτες της γειτονικής χώρας ακόμα ξεχειμωνιάζουν, 3,5 χρόνια μετά το «πραξικόπημα» (;) στα Αirbnb της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ως αντιφρονούντες. Επίσης, ίσως αγνοούν ότι το καθεστώς δεν διστάζει να απελάσει τουρίστες, υπαλλήλους πρεσβειών, ξένους και σίγουρα «αλλόθρησκους», επειδή κατήγγειλαν στον ρεσεψιονίστα του ξενοδοχείου ότι δεν νοιώθουν ασφάλεια να κυκλοφορήσουν το βράδυ στην Πλατεία Ταξιμ.

    Όπως και νά ‘χει πάντως, η ανησυχία είναι διάχυτη. Διότι ο «τύραννος» δίπλα, ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ως ένα καλό παιδί που όταν ήταν στη φυλακή του συμπαρίστατο ο Αβραμόπουλος και ο Καραμανλής έγινε κουμπάρος του, παντρεύοντας την πρωτότοκη κόρη του με τον υπουργό Οικονομικών τώρα, Αλ Μπαϊράκ, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το ΑΕΠ, τόσο το δικό του, όσο και το δικό μας. Πάνω από 16 δισ. Ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο έχουν εισρεύσει στην Ελληνική οικονομία από τον τουρισμό. Η προσδοκία είναι ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 18 δισ. Ευρώ. Τυχόν τσαμπουκάδες στο Αιγαίο από τον Σουλτάνο και τον άλλον με το μουστακάκι, τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, θα πλήξει εμάς.

    Για τους… απέναντι, δεν δίνουμε δεκάρα. Άλλωστε έχει τη δυνατότητα με επιτόκια 25%, να τυπώνει λίρες. Άλλωστε, στην πρώτη αυθάδεια προς τους Αμερικάνους η λίρα απογειώνεται στα 8 δολάρια.

    Περίσκεψη και προσοχή…



    ΣΧΟΛΙΑ