• Άρθρα

    Γιατί η επιστολική ψήφος είναι βήμα προς μια καλύτερη Δημοκρατία

    Βασίλης Κανέλλης

    Βασίλης Κανέλλης


    «H επιστολική ψήφος είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη γιατί ανοίγει τον δρόμο παραβίασης ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου. Με αυτό τον τρόπο θίγεται η αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, όπως γίνεται μέσα στο εκλογικό παραβάν, ενώ αντίθετα στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς, εκεί μπορούν να υπεισέλθουν πιέσεις, εκβιασμοί που οδηγούν σε παραβίαση της μυστικότητας, μέχρι και χειραγώγηση της ψήφου».

    Τάδε έφη… ΚΚΕ για την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιστολική ψήφο, αρχικά στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και κάποια στιγμή και στις εθνικές εκλογές. Ελπίζουμε να γίνει κι αυτό νωρίς…

    Δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από το παλαιολιθικό ΚΚΕ, όσο κι αν η στροφή στο Instagram έχει φέρει επικοινωνιακά και ουσιαστικά αποτελέσματα στην εικόνα του κόμματος.

    Όμως, εν έτει 2023, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε μια διαρκή τεχνολογική «επανάσταση», το να αντιδρά οποιοσδήποτε για ένα μέτρο που θα βοηθήσει περισσότερο τη Δημοκρατία, είναι ακατανόητο.

    Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές η αποχή έφτασε στο 47%, δηλαδή σχεδόν ένας στους 2 δεν πήγε να ψηφίσει.

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα. Στον δεύτερο γύρο η αποχή άγγιξε το 60% ενώ στο δήμο της Αθήνας η συμμετοχή μόλις που έφτασε το 26%, δηλαδή δεν πήγε το υπόλοιπο 74%.

    Ένα μεγάλο μέρος της αποχής οφείλεται και σε ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα, ψηφοφόρους σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούν να κατέβουν σε εκλογικά κέντρα κ.λπ.

    Στο εξωτερικό, οι χιλιάδες Ελληνες που διαμένουν εκεί είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι. Όταν τα εκλογικά κέντρα σε πρεσβείες και προξενεία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ποιος θα αποφασίσει να πάει να ψηφίσει;

    Οσο για τους εποχικούς εργαζόμενους; Ειδικά όταν οι εκλογές είναι καλοκαίρι, ποιος περιμένει να φύγει από τη δουλειά του και να γυρίσει στον τόπο που ασκεί τα εκλογικά του δικαιώματα;

    Οι ευρωεκλογές είναι τον Ιούνιο του 2024, επομένως χιλιάδες νέοι θα κάνουν σεζόν σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς και χωρίς επιστολική ψήφο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν.

    Κι αν θέλετε, ήταν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης που στις διπλές εθνικές εκλογές δεν βρήκε τρόπο ώστε να ψηφίσουν όσοι εργάζονταν μακριά από τα σπίτια τους. Αν φοβήθηκε ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ ή κάτι άλλο, εκ του αποτελέσματος μάλλον έκανε λάθος.

    Επομένως, η επιστολική ψήφος μπορεί να φέρει εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους όχι στις κάλπες, αλλά στη διαδικασία να ψηφίσουν και να επιλέξουν όποιο κόμμα και όποιον υποψήφιο επιθυμούν. Και αυτό είναι εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

    Είναι λανθασμένες και ξεπερασμένες οι αντιλήψεις ότι με την επιστολική ψήφο θα… πιέζονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες. Αλλωστε και αυτός ο τρόπος ψήφισης είναι μυστικός, προς τι ο φόβος;

    Όταν στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια ψηφίζουν με επιστολή εκατομμύρια Αμερικανοί, γιατί εμείς πρέπει να παραμένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Στο παραβάν και στην ξύλινη ή πλαστική κάλπη άλλων εποχών;

    Μακάρι οποιαδήποτε κυβέρνηση να προετοιμάσει και το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Να τελειώνουμε και με αυτό και να πάμε παρακάτω.

    Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από την τεχνολογία ή από νεωτερισμούς. Κινδυνεύει από έλλειψη ιδεών, κατάρρευση ιδεολογιών, απουσία ηγετών. Αυτά να λύσουμε και όλα τα υπόλοιπα είναι απλά για να τα συζητάμε στα καφενεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστολική ψήφος: Μέσω gov.gr οι αιτήσεις – Έως και 40 ημέρες πριν τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ