• Άρθρα

    George Soros: Είναι η εισβολή στην Ουκρανία, η αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου;

    • NewsRoom
    George Soros

    George Soros


    Για τον  George Soros, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου είναι η αρχή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

    «O πολιτισμός απειλείται με κατάρρευση», αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής  George Soros, σε άρθρο του  στο Project Syndicate.

    «Της εισβολής είχε προηγηθεί μια μακρά συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping στις 4 Φεβρουαρίου – στην έναρξη των εορτασμών του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    Στο τέλος αυτής της συνάντησης, οι δύο άνδρες δημοσιοποίησαν ένα προσεκτικά συντεταγμένο έγγραφο 5.000 λέξεων, με το οποίο προανήγγειλαν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τους.

    Το έγγραφο είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε συνθήκη» υποστηρίζει ο Soros και συνεχίζει: «Έμεινα έκπληκτος όταν ο Xi φάνηκε να έδωσε στον Putin λευκή επιταγή (carte blanche) για να εισβάλει και να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

    Πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι η επιβεβαίωσή του ως ισόβιου κυβερνήτη της Κίνας θα είναι μια απλή, τυπική διαδικασία… Έχοντας συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του, ο Χi έχει σχεδιάσει προσεκτικά το σενάριο βάσει του οποίου θα αναδειχθεί σε νέο Mao Zedong ή Deng Xiaoping».

    George Soros: Το όνειρο ζωής του Πούτιν 

    «Έχοντας λάβει την υποστήριξη του Xi, ο Putin ξεκίνησε την πραγματοποίηση του ονείρου της ζωής του με απίστευτη βαρβαρότητα. Πλησιάζοντας στην ηλικία των 70, νιώθει ότι, αν πρόκειται να αφήσει το στίγμα του στη ρωσική ιστορία, θα είναι τώρα ή ποτέ.

    Αλλά η αντίληψή του για τον ρόλο της Ρωσίας στον κόσμο είναι στρεβλή. Φαίνεται να πιστεύει ότι ο ρωσικός λαός χρειάζεται έναν Τσάρο τον οποίο θα ακολουθεί τυφλά.

    Αυτό όμως είναι ενάντια στα ιδεώδη μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα όραμα – στρέβλωση της ρωσικής ψυχής, η οποία είναι πέρα για πέρα συναισθηματική.

    Στην παιδική μου ηλικία, είχα πολλές εμπειρίες με Ρώσους στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Ουγγαρία το 1945. Ήταν έτοιμοι να προσφέρουν ακόμα και το τελευταίο τους κομμάτι ψωμί, αρκεί κάποιος να τους το ζητούσε.

    Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησα αυτό που αποκαλώ πολιτική φιλανθρωπία. Πρώτα δημιούργησα ένα ίδρυμα στην πατρίδα μου, την Ουγγαρία, και μετά συμμετείχα ενεργά στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Όταν ο Mikhail Gorbachev ήρθε στην εξουσία το 1985, η διάλυση είχε ήδη αρχίσει. Δημιούργησα ένα ίδρυμα στη Ρωσία και μετά έκανα το ίδιο σε καθένα από τα διάδοχα κράτη. Στην Ουκρανία συνέστησα ένα ίδρυμα πριν ακόμα γίνει ανεξάρτητη χώρα.

    Επισκέφτηκα, επίσης, την Κίνα το 1984, όντας ο πρώτος ξένος στον οποίο επετράπη να συστήσει ίδρυμα (το οποίο έκλεισα το 1989, λίγο πριν από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν).

    Δεν γνωρίζω προσωπικά τον Putin, αλλά έχω παρακολουθήσει την άνοδό του πολύ στενά, έχοντας επίγνωση της σκληρότητάς του.

    Κατέστρεψε την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, όπως απειλεί να κάνει αυτήν τη στιγμή με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Ο Putin ήταν ένας έξυπνος πράκτορας της KGB, αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει.

    Φαίνεται να έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Σίγουρα δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην Ουκρανία.

    Περίμενε ότι οι Ρωσόφωνοι Ουκρανοί θα υποδέχονταν τους Ρώσους στρατιώτες με ανοιχτές αγκάλες, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν διέφεραν από τον ουκρανόφωνο πληθυσμό. Οι Ουκρανοί έχουν προβάλει μια απίστευτα γενναία αντίσταση…» υποστηρίζει ο George Soros.

    Η επανάσταση του Μαϊντάν

    Στη συνέχεια ο δισεκατομμυριούχος υπενθυμίζει πως «τον Ιούλιο του 2021, ο Putin δημοσίευσε ένα εκτενές δοκίμιο υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός και ότι οι Ουκρανοί έχουν παραπλανηθεί από νεοναζί ταραξίες.

    Το πρώτο μέρος της επιχειρηματολογίας του είχε ιστορική βάση, δεδομένου ότι το Κίεβο ήταν η αρχική έδρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αλλά στο δεύτερο μέρος, διαβάσαμε τον πεπλανημένο Putin.

    Πολλοί Ουκρανοί πολέμησαν γενναία κατά τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν το 2014. Τα γεγονότα του 2014 τον θύμωσαν πολύ.

    Όμως ο ρωσικός στρατός δεν είχε καλή απόδοση όταν διατάχθηκε να επιτεθεί στους Ουκρανούς αδελφούς του. Η ριζωμένη διαφθορά στην ανάθεση αμυντικών συμβάσεων έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην υποαπόδοσή του.

    Ωστόσο, αντί να κατηγορεί τον εαυτό του, ο Putin φαίνεται να έχει τρελαθεί κυριολεκτικά. Αποφάσισε να τιμωρήσει την Ουκρανία επειδή στάθηκε απέναντί του και φαίνεται να ενεργεί χωρίς κανέναν περιορισμό.

    Ρίχνει ολόκληρο τον ρωσικό στρατό στη μάχη και αγνοεί όλους τους κανόνες του πολέμου, κυρίως βομβαρδίζοντας αδιάκριτα τον άμαχο πληθυσμό.

    Πολλά νοσοκομεία έχουν πληγεί και το ηλεκτρικό δίκτυο που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ (που σήμερα καταλαμβάνεται από τα ρωσικά στρατεύματα) έχει υποστεί ζημιές.

    Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, 400.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς νερό και φαγητό επί σχεδόν μια εβδομάδα.

    Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα να χάσει τον πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και γίνονται προσπάθειες να αγοράσουν μαχητικά MIG ρωσικής κατασκευής που οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν να πετούν.

    Αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο Putin έχει ήδη κάνει θαύματα όσον αφορά την ενίσχυση της αποφασιστικότητας και της ενότητας της ΕΕ.

    Παρίας ο Πούτιν

    Εν τω μεταξύ, ο Χι φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Putin είναι πλέον παρίας.  Στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα αφότου ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είχε επιμείνει ότι η φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας παρέμενε σταθερή, ο Χi τηλεφώνησε στον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron και τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz για να τους υποστηρίξει.

    Χρειάζεται μέγιστη αυτοσυγκράτηση στον πόλεμο για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση.

    Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Putin θα δεχτεί τις επιθυμίες του Xi. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι ο Putin και ο Xi θα απομακρυνθούν από την εξουσία προτού καταστρέψουν τον πολιτισμό μας».



    ΣΧΟΛΙΑ