• Άρθρα

    Εννιά χρόνια στον ΟΤΕ: Ο Μιχάλης Τσαμάζ και οι αποδόσεις 148,3% στη μετοχή, που ξεπερνούν κι εκείνες του Dow Jones

    Μιχάλης Τσαμάζ ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Ο Μιχάλης Τσαμάζ συμπλήρωσε στις 4 του μηνός του περασμένου Νοεμβρίου, εννέα χρόνια παρουσίας στην ανώτατη Διοικητική ιεραρχία του ΟΤΕ. Στην πορεία των χρόνων, ο ρόλος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου έχει αποδειχθεί καθοριστικός για την αναπτυξιακή αναμόρφωση του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας. Στον οποίο το 46% των μετοχών είναι στο χαρτοφυλάκιο της Deutsche Telecom. Πρόσφατα μάλιστα, ο οικονομικός Διευθυντής της μητρικής γερμανικής εταιρείας Christian Illek έσπευσε να απονείμει τα εύσημα, τονίζοντας ότι «η ομάδα στη Ελλάδα γύρω από τον Μιχάλη Τσαμάζ, πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα». Αναφερόμενος στις επιδόσεις του εφετινού 9μηνου.

    Αν ληφθεί ως αφετηρία η οικονομική χρήση του 2011, τότε επί ημερών Τσαμάζ, ο ΟΤΕ έχει παράξει μέχρι τώρα καθαρά κέρδη που φτάνουν συνολικά στα 1,93 δις ευρώ. Στο ίδιο διάστημα ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον τα ταμειακά διαθέσιμα) έχει απομειωθεί κατά… 3,1 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώνεται τώρα στα 1,2 δις. Παράλληλα, μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει υλοποιηθεί ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αναβάθμισης του ΟΤΕ- μόνο εφέτος οι επενδύσεις θα φτάσουν στα 650 εκατ. ευρώ- ενώ έχουν διανεμηθεί και μερίσματα συνολικού ύψους 587,3 εκατ. ευρώ προ φόρου.

    Εξαιρετικά σημαντικά οφέλη όμως, έχουν προκύψει και για τους περίπου 83.400 μετόχους του ΟΤΕ, του οποίου το 46,7% είναι στην ελεύθερη διασπορά.

    Η αφετηρία για μια εντυπωσιακή πορεία

    Στις 4 Νοεμβρίου του 2010 ,όταν ο Μιχάλης Τσαμάζ αναλάμβανε το διοικητικό πηδάλιο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου, διαδεχόμενος τον Παναγή Βουρλούμη, η μετοχή του ΟΤΕ ήταν στα 5,80 ευρώ. Την ίδια μέρα ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου ήταν στις 1.494,75 μονάδες.

    Χθες, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στις 883,96 μονάδες. Δηλαδή 40,9 χαμηλότερα από τα προ 9ετίας επίπεδά του… Επίσης χθες, η μετοχή του ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση κλείνοντας στα 13,34 ευρώ. Έχοντας καταγράψει άνοδο 130%. Αν μάλιστα στην τρέχουσα τιμή προστεθεί και το καθαρό, μετά από τους παρακρατηθέντες φόρους, μέρισμα του 1,064 ευρώ, τότε η συνολική απόδοση της μετοχής του ΟΤΕ επί ημερών της διοίκησης Τσαμάζ, ανέρχεται στο 148,3%…

    Πρόκειται για μια επίδοση η οποία ξεπερνά ακόμη κι εκείνη που καταγράφει o αμερικανικός δείκτης Dow Jones , στην καλπάζουσα Wall Street. Ο οποίος στις 4 Νοεμβρίου του 2010 ξεκίνησε από τις 11.434,84 μονάδες και χθες, λίγο πριν από το κλείσιμο ήταν στις 27.835,47 καταγράφοντας άνοδο 143,4% σε διάστημα 9ετίας.

     Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στις τρέχουσες τιμές της η μετοχή του ΟΤΕ κινείται προς τα υψηλά… 11ετίας, που είχαν «κατακτηθεί» στα τέλη Ιουλίου του 2008. Προ κρίσης δηλαδή. Βέβαια μεσούσης της κρίσης και της σαρωτικής απαξίωσης το «χαρτί» του ΟΤΕ είχε φτάσει να διαπραγματεύεται και να κλείνει στα ευτελή επίπεδα των 1,13 ευρώ. Αυτό συνέβη στις 5 Ιουνίου του 2012. Εκείνη την ημέρα ο συναλλακτικός όγκος ήταν 4.028.127 μετοχές, με συνολικό τζίρο 4,592 εκατ. ευρώ. Τα «χαρτιά» αυτά που τότε άλλαξαν χέρια, αξίζουν σήμερα 53,735 εκατ. ευρώ. Ήτοι… 1.070,2 % παραπάνω.

    Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος όρος της τιμών- στόχου που δίνουν τώρα οι αναλυτές είναι στα 15,68 ευρώ. Δηλαδή 17,5% πιο πάνω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί αν ο Μιχάλης Τσαμάζ, του οποίου η διοικητική θητεία ανανεώθηκε πέρσι τον Ιούνιο για άλλα τρία χρόνια, έχει κι άλλες θετικές εκπλήξεις για τους μετόχους. Όπως πολλοί πιστεύουν.



    ΣΧΟΛΙΑ