• Άρθρα

    ΔΕΗ: Από το χρεοκοπημένο «μαγαζάκι» της Χαλκοκονδύλη, στον ισχυρό όμιλο του Στάσση – Άρθρο παρέμβαση

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Είναι Απρίλιος του 2019, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές που οδήγησαν σε πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα και νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής για τη ΔΕΗ, δημοσιεύει την ετήσια έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας – βαρόμετρο για την ελληνική οικονομία.

    Σύμφωνα με τον ορκωτό εκτιμητή: «Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949 εκατ. και €708 εκατ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

    Σοκ. Ξεκάθαρη δήλωση ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας αφού στη χρήση του 2018 η επιχείρηση οδηγήθηκε σε ζημιές 903 εκατ. ευρώ. Χωρίς τους δύο πωλούμενους λιγνιτικούς σταθμούς, σε Μελίτη και Μεγαλόπολη, οι ζημιές… έπεφταν στα 542 εκατ. από κέρδη 127 εκατ. το 2017.

    Ο τότε βουλευτής, Γιάννης Μανιάτης είχε πει στη Βουλή: «Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά. Ανακοίνωσαν ζημιές 540 εκατ. ευρώ για το 2018. Τους την παρέδωσα με κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2014».

    Η μεγάλη ΔΕΗ, μια εταιρεία σύμβολο για την ελληνική οικονομία, είχε μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια σε «μαγαζάκι» υπό χρεοκοπία με έδρα την οδό Χαλκοκονδύλη.

    Οι τραγικά λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ακύρωση της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», που θα έφερνε έσοδα έως 2 δισ. οι δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος, η πώληση λιγνιτικών μονάδων σε λάθος timing, η απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, τα δισεκατομμύρια των ανεξόφλητων λογαριασμών, οδήγησαν στην κατρακύλα.

    Κακό και αναποτελεσματικό management, παρεμβάσεις της κυβέρνησης και άσχετων με την αγορά ενέργειας πολιτικών, ένας παλαιάς κοπής συνδικαλισμός που ήθελε να έχει λόγο στα πάντα.

    Και κυρίως: Παντελής έλλειψη οράματος για μια ΔΕΗ που δεν θα είναι απλά επιχείρηση που θα βγάζει ισολογισμός στη λογική «έσοδα – έξοδα, καλά είμαστε». Αλλά ένας όμιλος που θα φέρνει κέρδη στους μετόχους, που θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την ελληνική οικονομία, που θα είναι «επιχειρηματικός παίκτης» διεθνών διαστάσεων.

    Αυτή τη ΔΕΗ βρήκε η νέα διοίκηση, υπό τον Γιώργο Στάσση, και πρώτη προτεραιότητα ήταν να την κάνει να σταθεί στα πόδια της. Να πάψει να επικρέμεται το φάντασμα της χρεοκοπίας.

    Από τότε δεν έχει περάσει ακόμη μια πενταετία και η ΔΕΗ είναι εντελώς διαφορετική.

    Τα νούμερα το επιβεβαιώνουν: Στο 9μηνο 2023, τα EBITDA έφτασαν τα 937 εκατ. ευρώ. Αύξηση επενδύσεων κατά 81%, στα 775 εκατ. ευρώ. Αποτελέσματα προ φόρων 391 εκατ.

    Η παρουσίαση της επιχείρησης πριν από μερικές ημέρες σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο επιβεβαίωσε τη μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει. Το τέλος της εποχής της χρεοκοπίας και την αρχή μιας εποχής όπου η ΔΕΗ δεν είναι πλέον το «μαγαζάκι» της Χαλκοκονδύλη.

    Ο Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε επενδύσεις 9 δισ. την επόμενη τριετία. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και στα 3 δισ. το 2030, διπλάσια από τα τωρινά επίπεδα.

    Θέλετε να μιλήσουμε για τη μετοχή; Στις 24 Ιανουαρίου 2019 η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε κλείσει στο 1,39 ευρώ. Πόσο έκλεισε χθες; Στα 12,52 ευρώ και είναι και υποτιμημένη.

    Αυτό τα λέει όλα.

    Η ΔΕΗ διεθνοποιείται, επενδύει στην πράσινη ενέργεια, αναβαθμίζει τα δίκτυά της, επεκτείνεται στο λιανεμπόριο, την ηλεκτροκίνηση και τις τηλεπικοινωνίες, γίνεται leader στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορεί και εξαγοράζει ξένες εταιρείες.

    Το χρεοκοπημένο μαγαζάκι της Κουμουνδούρου πριν από 5 χρόνια είναι πλέον ένας επιχειρηματικός παίκτης. Κι αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα management.

    Είναι ξεκάθαρα αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. Είναι ξεκάθαρα η αρχή μιας νέας εποχής.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx και Pantelakis Securities για ΔΕΗ: Η νέα στρατηγική «φέρνει αξία» στους μετόχους

    J.P. Morgan για ΔΕΗ: Έρχονται αναβαθμίσεις και αύξηση στην τιμή της μετοχής

    ΔΕΗ: Έτσι θα καταστεί ο ενεργειακός ηγέτης στη Ν.Α. Ευρώπη με 3 δισ. EBITDA – Στο +1,9% έκλεισε η μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ