• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Ας δώσουμε λίγο χρόνο στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

    • NewsRoom

    Άποψη της πλατείας Συντάγματος μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων


    Τις τελευταίες ημέρες η Αθήνα αλλάζει όψη με τις επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κεντρικούς δρόμους της, στο πλαίσιο των έργων για τον Μεγάλο Περίπατο, όπως έχει ονομαστεί το έργο ενοποίησης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

    Οι αλλαγές, πάντως, και ειδικά στην οδό Πανεπιστημίου, έφεραν και πολλές γκρίνιες, καθώς την πρώτη ημέρα εφαρμογής σημειώθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των οδηγών.

    Κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να ακυρώσει την αξία του μεγάλου αυτού έργου, το οποίο αποτελεί όραμα των δημοτικών αρχών της πόλης εδώ και 35 χρόνια.

    Εξάλλου, τις περισσότερες φορές οι αλλαγές είναι δύσκολες και συνοδεύονται από έντονη κριτική, μέχρι το έργο να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Οπότε, λίγος χρόνος είναι απαραίτητος, για να φανεί η αξία του.

    Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρχαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες συγκοινωνιακές αλλαγές στο κέντρο της πόλης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πεζοδρομήσεις της οδού Βουκουρεστίου και της οδού Ερμού, δρόμοι που μέσω των αναπλάσεων έχουν αναβαθμιστεί και αποτελούν στολίδια της πόλης. Οι πολίτες πλέον τους έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους και τους απολαμβάνουν, ενώ η κριτική και η γκρίνια για την ταλαιπωρία που μπορεί να προκλήθηκε προσωρινά έχει περάσει στην λήθη.

    Και να μην ξεχνάμε και την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έργο που επίσης έγινε εν μέσω πολλών αντιδράσεων, αλλά σήμερα αποτελεί έναν από τους εμβληματικούς δρόμους, που συνδέει την σύγχρονη πόλη με την αρχαία ιστορία της.

    Το μποτιλιάρισμα στο δημοτικό συμβούλιο

    Το θέμα και οι αντιδράσεις των πολιτών για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργήθηκαν έφτασαν μέχρι το δημοτικό συμβούλιο χθες το βράδυ, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης αναγνώρισε πως το πρόβλημα που προκλήθηκε δεν ήταν ευχάριστο.

    «Ακούμε την κριτική και αυτά που μας λένε οι πολίτες» και η Ομάδα των Επιστημόνων «παρακολουθεί την πιλοτική εφαρμογή του έργου, όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα» είπε ο δήμαρχος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα μεγάλο έργο που συζητείτο επί 35 χρόνια και τώρα γίνεται και επιφέρει μεγάλες αλλαγές προς όφελος των ίδιων των κατοίκων της πόλης.

    Τι αλλάζει στην Πανεπιστημίου

    Ειδικά στην οδό Πανεπιστημίου, που συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια, δημιουργείται ένας ποδηλατόδρομος, μήκους 900 μέτρων, που καλύπτει μία από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας.

    Επίσης, διαμορφώνεται ένας πεζόδρομος, που καλύπτει δύο από τις υφιστάμενες λωρίδες κυκλοφορίας. Στον πεζόδρομο μήκους 900 μέτρων και συνολικής έκτασης 7.000 τ.μ. θα τοποθετηθούν παγκάκια, φυτά και περισσότερες από 250 ζαρντινιέρες.

    Δημιουργείται ακόμη μία λωρίδα αποκλειστικής χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε μία από τις υφιστάμενες λωρίδες, στόχος της οποίας είναι να μειώσει σημαντικά το χρόνο της διαδρομής των Μέσων, να αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων τους και να μειώσει τον αριθμό των επιβατών ανά δρομολόγιο.

    Τα ΙΧ οχήματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε δύο λωρίδες, απαλλαγμένες από την παράνομη στάθμευση.

    Τι περιλαμβάνει ο Μεγάλος Περίπατος

    Το σύνολο του Περιπάτου, εκτός των διαμορφωμένων οδών Δ. Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, περιλαμβάνει την διαδρομή Β. Αμαλίας, Β. Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Β. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Ερμού, καθώς και την περιοχή της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου.

    Η παρέμβαση θα περιλάβει και την 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), από την Ομόνοια μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, για την ενοποίηση του περιπάτου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Σε επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η σύνδεση του Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, ώστε να συμπεριληφθεί στον Περίπατο και ο συγκεκριμένος, μοναδικός αρχαιολογικός χώρος.

    Στόχος είναι στην τελική φάση του έργου, η Αθήνα να αποκτήσει τον πιο όμορφο περίπατο της Ευρώπης, με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιομέτρων.

     Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν περίπου 50.000 τ.μ. ελεύθερου, δημόσιου χώρου στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.



    ΣΧΟΛΙΑ