• Top Stories

    Θα δικαστεί ο Βενιζέλος για τα σκάνδαλα της Siemens και της Proton Bank;


    ** Ξημέρωσε Παρασκευή. Πότε έφαγε μπουνιά ο Μαριάνο Ραχόι; Την Τετάρτη. Για όσους τυχόν δεν έμαθαν, ο ισπανός πρωθυπουργός βρισκόταν στην Ποντεβέδρα, τον τελευταίο σταθμό της εκστρατείας του εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακή. Ένας 17χρονος τον πλησίασε και τον χτύπησε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να τού σπάσει τα γυαλιά. Δυο μέρες μετά και όχι δυο μήνες ή δυο χρόνια μετά, επαναλαμβάνω, δυο μέρες μετά ο 17χρονος έχει ήδη τιμωρηθεί. Θα μεταχθεί σε κέντρο κράτησης ανηλίκων για μια περίοδο έως και έξι μηνών.

    Πόση μεγάλη αντίθεση αυτής της πολιτισμένης χώρας με την ανοργάνωτη και εν πολλοίς ανήθικη Ελλάδα. Δεν θα συγκρίνω με την επίθεση στον Βασίλη Οικονόμου στα Εξάρχεια επειδή από εκεί απουσίαζαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Θα συγκρίνω με την επίθεση εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου, έξω από τη Βουλή, παρουσία καναλιών και αστυνομίας. Είναι αδιανόητο που οι δράστες της επίθεσης δεν συνελήφθησαν επί τόπου κι αν όχι εκεί επ΄αυτοφόρω, την ίδια μέρα. Η κοινωνία είναι συνένοχη. Κρύβει, συγκαλύπτει και επικροτεί.

    Έμαθα ότι ο Κουμουτσάκος έπαθε μεγάλη ζημιά στο μάτι, ρήξη βολβού. Ήλθε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει την όρασή του. Αυτά βεβαίως δεν ενδιαφέρουν τους χειροκροτητές της βίας. Τουναντίον αυτά τα θλιβερά περιστατικά δίνουν χαρά στους υπανθρώπους οι οποίοι θεωρούν ότι η αυτοδικία είναι πολιτική λύση.

    Να πούμε και κάτι άλλο. Εάν οι δράστες της επίθεσης Κουμουτσάκου ανήκαν στον «αντιεξουσιαστικό χώρο», θα είχαν πολλούς υποστηρικτές. Ακόμη και από σοβαρούς ανθρώπους, μιας κάποιας ηλικίας ακούγονται σαχλαμάρες όπως «βία είναι να σου κόβουν τη σύνταξη», «βία είναι να σου φορολογούν τα ακίνητα», «τι θέλεις να κάνει αυτός που υποφέρει». Τέτοια μικρόνοια επικρατεί και διαχέεται, τέτοιοι συμψηφισμοί οδηγούν σε πρωτόγονες καταστάσεις.

    ** Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και η Κριστίν Λαγκάρντ στον πάγκο της δικαιοσύνης. Μου αρέσει αυτή η γυναίκα και τολμώ να πω ότι είμαι πρόθυμος να την νυμφευτώ και να χάσω τον τίτλο του δια βίου εργένη. Είναι υπέρκομψη αλλά κι εγώ δεν υστερώ σε θέμα εμφάνισης. Όπως μου είπε μια εξαδέλφη μου, με την οποία διασταυρωθήκαμε στην Κανάρη, μεγαλώνω όμορφα. Τέλος πάντων. Η Κριστίν θα δικαστεί με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του γαλλικού Δημοσίου όταν ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Οικονομικών. Εξαιτίας του βρομο-Μπερνάρ Ταπί. Αυτός την έμπλεξε. Ξέρετε, είναι ο πρώην κύριος Adidas.

    Το 1993, ο Ταπί πούλησε στην τράπεζα Credit Lyonnais τις μετοχές του στην εταιρεία αθλητικών ειδών. Κατόπιν ζήτησε αποζημίωση από το γαλλικό κράτος ισχυριζόμενος ότι η Credit Lyonnais τον εξαπάτησε, πουλώντας τις μετοχές του σε πολύ υψηλότερη τιμή από εκείνη με την οποία τις αγόρασε. Η Κριστίν ως υπουργός Οικονομικών μεσολάβησε με  αποτέλεσμα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία.

    Αναρωτιέμαι εάν θα δικαστεί ποτέ ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον τερατώδη συμβιβασμό με τη Siemens. Το ερώτημα είναι ρητορικό. Δεν θα δικαστεί ποτέ ούτε για τον συμβιβασμό ούτε για την παράνομη οικονομική ενίσχυση στην Proton Bank του Λαυρεντιάδη. Οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών στην Ελλάδα προστατεύονται από νόμο που ουδέποτε φαντάστηκαν οι κουτόφραγκοι. Νόμος περί ευθύνης υπουργών. Αν υπήρχε στη Γαλλία τέτοιος νόμος η καλή μου η Κριστίν δεν θα έμπαινε σε ταλαιπωρίες.



    ΣΧΟΛΙΑ