• Άρθρα

    Γιατί η καινοτομία δεν εξασφαλίζει πάντα υψηλότερα κέρδη

    • Contributor


    Η παραγωγικότητα δεν είναι το παν, έχει γράψει ο Πωλ Κρούγκμαν, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι σχεδόν τα πάντα. Τα κέρδη είναι ένα άλλο ζήτημα. Η χρυσή εποχή της ανάπτυξης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ήταν πριν από έναν αιώνα. Η εποχή εκείνη δεν ήταν και τόσο σπουδαία για τα κέρδη των εταιρειών.

    Σήμερα το πρόβλημα είναι το αντίθετο: υψηλά εταιρικά κέρδη, εν μέσω άγχους για τη χαμένη ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

    Η «τεχνολογική στασιμότητα» μπήκε στο λεξικό την ώρα που όλοι μας έχουμε από ένα έξυπνο κινητό.

    Δύο είναι οι απαντήσεις στο πρόβλημα. Ένας μηχανικός μπορεί να αμφισβητεί την ιδέα της χαμένης παραγωγικότητας. Εκτός από εξαιρέσεις όπως η πυρηνική ενέργεια, πολλές τεχνολογίες εμφανίζουν σταθερή πρόοδο – η ταχύτητα της επικοινωνίας, η απόδοση της αεροτουρμπίνας, ακόμα και η μηχανή εσωτερικής καύσης. Αν οι καθιερωμένες μετρήσεις δεν καταφέρνουν να το εντοπίσουν, τότε κάνουν λάθος που δεν αποτυπώνουν θαύματα όπως η μουσική streaming, τα βίντεο με γάτες και η λιγότερο μολυσμένη ατμόσφαιρα.

    Ενας οικονομολόγος μπορεί να προσθέσει ότι η καινοτομία και τα κέρδη δεν χρειάζεται να ευθυγραμμίζονται. Οι ανακαλύψεις αυτές που κάνουν μια διαδικασία φθηνότερη μπορεί να μην βοηθούν τα κέρδη αν είναι διαδεδομένες σε όλη την βιομηχανία ή μπορεί απλά να διαταράσσουν τις υφιστάμενες ροές κερδών, όπως κάνουν σήμερα τα ψηφιακά μέσα στα έντυπα. Οι καταναλωτές είναι αυτοί που κερδίζουν.

    Αυτοί που δημιουργούν νέα ζήτηση, όπως αυτοί που επινόησαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδι, μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση για την δημιουργία κερδών.

    Μεγάλο ρόλο παίζει και η δομή μιας βιομηχανίας. Όσοι δημιουργούν μονοπωλιακούς κολοσσούς, όπως έκανε η Microsoft στο απόγειο του λειτουργικού συστήματος Windows, μπορεί να βγάλουν πιο εύκολα κέρδη από άλλους που είναι εξίσου καινοτόμοι. Θυμηθείτε το κακόμοιρο το Netscape.

    Oι καινοτομίες που ικανοποιούν έναν μηχανικό μπορεί να αποτελούν ένα ξεκάθαρο κίνδυνο για τα κέρδη. Ένα καλό πρόσφατο παράδειγμα είναι ο αντίκτυπος του σχιστολιθικού αερίου στις συμβατικές εταιρείες ενέργειας.

    Μπορεί να σκεφτείτε επίσης την περίπτωση της ηλιακής ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ γίνονται όλο και πιο φθηνά εδώ και δεκαετίες. Φέτος η πέντε εταιρείες με την χειρότερη επίδοση στον δείκτη MSCI Alternative Energy Index είναι εταιρείες ηλιακής ενέργειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι όλες καινοτόμες. Αλλά η διατήρηση του μεριδίου αγοράς και η δύναμη τιμολόγησης είναι αυτό που έχει σημασία για τα κέρδη.

    Άρθρο στους Financial Times

    Powered by  IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ

    iolcus - logo

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article-trapeza-pireos-pente-trapezites-pezoun-gia-tin-thesi-tou-ceo/46507



    ΣΧΟΛΙΑ