• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: O cool φίλος του Λαβίδα, που τώρα πίνει σαμπάνιες

    Δημήτρης Κατακουζηνός


    Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθήσαμε, από απόσταση φυσικά, μια δίκη. Μια δίκη στην μακρινή Νέα Υόρκη σε ένα δικαστήριο στο Μανχάταν. Περίπου 4.800 μίλια μακριά μας.

    Ήταν η  δίκη του 39χρονου επιχειρηματία Τηλέμαχου Λαβίδα ο οποίος κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης σε μετοχές (Insider trading). Μπλεγμένοι είναι και άλλοι 5 , εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

    Παρακολουθήσαμε λοιπόν ένα δικαστικό θρίλερ όσα λίγα που έχουμε ζήσει όλοι εμείς στην Αθήνα. Το mononews.gr ήταν το μοναδικό ελληνικό media που παρακολούθησε, δια ζώσης,  την δίκη με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσάκα.

    Η απόφαση της επιτροπής των ενόρκων είναι γνωστή. Ο Λαβίδας κρίθηκε ένοχος και η ποινή του θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Εκτιμάται ότι θα φυλακιστεί για περίπου 8 χρόνια. Τώρα ο Λαβίδας είναι σε κάποιο υγρό κελί στις φυλακές της Νέας Υόρκης.

    Χθες το mononews.gr δημοσίευσε μεταφρασμένο ένα άρθρο από ένα αμερικανικό media που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Wall Street. Το κείμενο «έσπαγε» κόκαλα. Είχε τίτλο «Ο «βαρετός» τύπος είναι στη φυλακή, ενώ οι cool  πίνουν ατάραχοι σαμπάνια»

    Ο δημοσιογράφος που είναι Αμερικάνος και όχι Έλληνας μας είπε την αλήθεια γυμνή. Πιο γυμνή δεν γίνεται. Στην ουσία το άρθρο εξηγούσε ότι αυτός που παγιδεύτηκε ήταν ένας άνθρωπος που όλοι χαρακτηρίζουν εξαιρετικό. Χαμηλών τόνων χωρίς να δώσει ποτέ δικαιώματα. Θα μου πείτε τι σημασία έχει.

    Αυτό που θέλω να τονίσω με αυτό το άρθρο – παρέμβαση και αντιγράφοντας τον Αμερικανό δημοσιογράφο, είναι ότι οι περισότεροι  που εμπλέκονται, σύμφωνα με τις αμερικάνικες εισαγγελικές αρχές, πραγματικά τώρα πίνουν σαμπάνιες και περνάνε ωραία στην ηλιόλουστη Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

    Αυτή είναι η ωμή αλήθεια. Το συγκεκριμένο άρθρο του Αμερικάνου δημοσιογράφου πραγματικά δημιούργησε αίσθηση σε όσους το διάβασαν. Πολλοί φίλοι μου που με πήραν τηλέφωνο σχολιάζοντας το κείμενο μου είπαν: «Καλά ο Έλληνας φίλος του Λαβίδα,  που κέρδισε 4,7 εκατ.  δολάρια  από τις πληροφορίες που, σύμφωνα με τους Αμερικάνους εισαγγελείς, του έδινε ο 39χρονος επιχειρηματίας δεν μπορούσε να τον ειδοποιήσει ότι τους ψάχνει το FBI; Πως τον κρέμασε έτσι;”

    Είναι λίγο ελληνική η λογική, αλλά λέγεται, ότι κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

    H αλήθεια είναι ότι ο Cool φίλος του Λαβίδα βρίσκεται στην Αθήνα και πολλοί πιστεύουν, ότι δεν έχει φύγει από την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο.  Προφανώς γνώριζε ότι το 2019 συνελήφθη ο Ελβετός trader Μαρκ Ντεμάν Ντεπί στην Σερβία κατόπιν απαίτησης του FBI. Αλλά παρόλα ταύτα όπως λένε κάποιοι που ξέρουν, δεν ενημέρωσε τον Λαβίδα για την σύλληψη και κατόπιν την έκδοση του Ελβετού στις ΗΠΑ.

    Όσοι ξέρουν λένε  ότι, δεν είναι δυνατόν να μην ήξερε, ο cool φίλος του Μαρκ και του Λαβίδα , ότι ο Ελβετός συνελήφθη για την υπόθεση αυτή.

    Γιατί από ότι παραδέχθηκε και ο Ελβετός trader στην δίκη του 39χρονου επιχειρηματία  οι επαφές των δυο (δηλαδή του Λαβίδα και του Μαρκ) ήταν περιορισμένες. Είχαν βρεθεί 1-2 φορές.

    Ο συνδετικός κρίκος ήταν ο cool φίλος.

    Ας είναι καλά οι σαμπάνιες!!!

    ΥΓ: Ο Ελβετός trader για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση είναι ο άνθρωπος που στην δική του Λαβίδα κατέθεσε εναντίον του. Ο ίδιος κέρδισε από την συμμετοχή του στο κύκλωμα της εσωτερικής πληροφόρησης  μέσα σε 7 χρόνια  περίπου 70 εκατ. δολάρια ενώ οι αμερικάνικες αρχές ήδη του έχουν κατασχέσει περίπου 49 εκατ. δολάρια. Επίσης αν δεν κατέθετε εναντίον του Λαβίδα, τότε σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ , οι ποινές κάθειρξης θα ήταν 750 έτη.



    ΣΧΟΛΙΑ