• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Μία μικρή και ένας μεγάλος επιχειρηματίας (Μυτιληναίος) μάς μιλάνε για το αύριο 


    Ας μιλήσουμε πρώτα για την μικρή αλλά δυναμική επιχειρηματία. Το κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει φέτος ο κ. Τσίπρας –προεκλογικός και χριστουγεννιάτικος μποναμάς– φτάνει τα 710 εκατομμύρια ευρώ. Και θα δοθεί, όπως ανέφερε, σε 1,4 εκατομμύρια μη προνομιούχα νοικοκυριά, καθένα από τα οποία θα εισπράξει περίπου 500 ευρώ. Προσέξτε τώρα. Τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να μοιραστούν σε χιλιάδες επιχειρηματίες που έχουν υποβάλει αίτημα για να επεκτείνουν ή να ανακαινίσουν μικρές ή μεσαίες εταιρίες μέσω ΕΣΠΑ. Μικρή, αλλά δυναμική, επιχειρηματίας μου έλεγε χθες το απόγευμα ότι τα λεφτά δεν έχουν δοθεί ακόμα και η επόμενη χρονιά (δηλαδή το 2019) χάθηκε. Η ίδια έχει μικρή, αλλά υψηλών προδιαγραφών, ξενοδοχειακή μονάδα σε νησί των Κυκλάδων και δίνει μισθό  σε 3 υπαλλήλους 1.500 ευρώ καθαρά. Εαν έπαιρνε και το ΕΣΠΑ θα μεγάλωνε το μικρό ξενοδοχείο της και θα προσλάμβανε 5 ή 6 υπαλλήλους με τα ίδια λεφτά. Ακόμα και τώρα να πάρει τα λεφτά δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις κατασκευαστικές εργασίες και να είναι έτοιμη τον Μάρτιο-Απρίλιο. Προσέξτε. 

    Θα δούλευαν Έλληνες και Ελληνίδες με 1.500 ευρώ ΚΑΘΑΡΑ. Επί της ουσίας δηλαδή χάνει μια εξαιρετική χρονιά που θα είναι το 2019. Φυσικά η υπόθεση ΕΣΠΑ δεν αφορά μόνο ξενοδοχειακές μονάδες. Αιτήσεις έχουν υποβάλει και άλλες μικρές επιχειρήσεις όπως υψηλής τεχνολογίας κλπ. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν τα χρήματα αυτά, δηλαδή τα 710 εκατομμύρια, να αποτελέσουν την πρώτη «μαγιά» για 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις με χρηματοδότηση περίπου 140.000 ευρώ στην κάθε μία.

    Ας μιλήσουμε τώρα για τον μεγάλο επιχειρηματία: 

    Η χώρα έχει πολλούς αξιόλογους μεγάλους επιχειρηματίες. Που αγαπούν την χώρα και δίνουν δουλειές. Και που φυσικά βγάζουν λεφτά για να μπορούν να πληρώνουν τους υπαλλήλους τους. Ένας από αυτούς είναι ο Βαγγέλης Μυτιληναίος. Το 2019 ο όμιλος θα έχει τζίρο 2,2 δισ. ευρώ. 

    Κατ’ αρχάς με δυο λόγια: 

    1) ο όμιλος προχωράει στην ανάπτυξη, κατασκευή φωτοβολταϊκών και εν συνεχεία πώλησή τους με το κλειδί στο χέρι κυρίως σε ξένους αγοραστές, όπως funds και εταιρείες, ανάλογα με τις ανάγκες τους

    2) Ο όμιλος έχει ως στόχο τον διπλασιασμό του τζίρου του, από 1,5 δισ. ευρώ φέτος, ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, και εκτίναξη των λειτουργικών κερδών στα 400 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2020-2021.

    Τις τελευταίες ημέρες ο επιχειρηματίας αναλύει τις θέσεις του για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Αναφέρει για παράδειγμα ότι: 

    1) δεν πρέπει να χαθεί ο στόχος εξαιτίας μιας μακράς προεκλογικής περιόδου,

    2) σε μια χώρα που στην περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη της τάξης του 1,5%-2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης ούτε για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η διατήρηση του πλεονάσματος.

    Επί της ουσίας τα μηνύματα του επιχειρηματία έχουν αποδέκτες τους πάντες, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Τα μηνύματα είναι: Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει με ανάπτυξη μόλις 2%, ότι χωρίς ισχυρή βιομηχανία η χώρα δεν έχει καμία τύχη στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον και ότι οι παροχές δεν πρέπει να την βγάλουν από την πορεία προς την κανονικότητα. 



    ΣΧΟΛΙΑ