• Άρθρα

    Άρθρο Παρέμβαση: Η σουίτα, το κορίτσι χωρίς οικογένεια, το hashtag #μετηνγεωργία και οι κληρονόμοι…

    Γεωργία Μπίκα


    Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, με καινούργια στοιχεία να προκύπτουν, να φωτίζονται, να υποφωτίζονται, να αποκαλύπτονται, να αναπαράγονται άλλοτε σαν χαλασμένο τηλέφωνο, κι άλλοτε σαν φωτοτυπικό μηχάνημα, έχει όλα τα στοιχεία μίας κινηματογραφικής ταινίας γυρισμένης στο Χόλιγουντ.

    Δράμα και όχι κωμωδία. Ριάλιτι, και όχι περιπέτεια.

    Μυστήριο, θρίλερ, σίγουρα όχι κομεντί, στα όρια του πορνό.

    Σεξ, κορίτσια, χρήμα, εξουσία, πόθος.

    Το «σενάριο». Η σουίτα, το κορίτσι χωρίς οικογένεια και οι κληρονόμοι… Με ένα Άρλεκιν ξεχνιέμαι; Στη συγκεκριμένη ιστορία εξοργίζομαι, αν είμαι γυναίκα, και μένω στην εικόνα, την πρώτη ανάγνωση, αν είμαι άνδρας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

    Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ένα κορίτσι twenty something, με την ανήλικη φίλη της, βρίσκονται σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Αρκετά ποτά μετά, σε μία αταίριαστη σύνθεση, με γόνους καλών οικογενειών από την Αθήνα, την Κύπρο, αγόρια και κορίτσια που δεν γνωρίζονται όλα μεταξύ τους, συνυπάρχουν στο ίδιο «πάρτι».

    Σουίτες, ουσίες, αλκοόλ, ναρκωτικά, όμορφα πλάσματα, αθώα ορισμένα, υποψιασμένα άλλα, κι άλλα που ζουν στα άκρα.

    Και η επόμενη μέρα; Ένα τηλέφωνο και μια καταγγελία για ομαδικό βιασμό. Το κορίτσι χωρίς οικογένεια, αποκτά όνομα, είναι η Γεωργία, η οποία, μιλάει στην κάμερα, ναι, είναι 24 χρονών, ναι δεν θυμάται τίποτα, ναι, προσπαθεί να θυμηθεί, όχι, δεν έγινε τίποτα με τη συναίνεση της.

    Οι «πρωταγωνιστές». Και ύστερα είναι τα αγόρια, οι «συνήθεις ύποπτοι», δύο αδέρφια, ο Βασίλης και ο Ευαγόρας, και οι φίλοι τους, ο συνιδιοκτήτης-διοργανωτής του πάρτι-συνδετικός κρίκος, τα ατίθασα νιάτα.

    Βασίλης και Ευαγόρας Λεβέντης

    «Δύο τρία ωραία παιδιά που να σου πω και κάτι δεν θα είχαν ανάγκη κανονικά αν ισχύουν όλα αυτά, δεν τα προσυπογράφω γιατί περιμένουμε τη δικαστική και αστυνομική έρευνα… που δεν θα έπρεπε να έχουν ανάγκη να ναρκώσουν μια κοπέλα για να συνευρεθούν μαζί της. Συγνώμη δηλαδή», δήλωσε on air παρουσιάστρια ζωντανής εκπομπής, εκφράζοντας αφιλτράριστη την άποψη της, για να επιχειρήσει να την πάρει πίσω την επόμενη μέρα. Θα αλλάξει κάτι;

    Οι «κομπάρσοι». Όλοι όσοι βρέθηκαν παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο ίδιο ξενοδοχείο, στα ίδια δωμάτια, οι φίλοι των φίλων, οι «συνένοχοι», που σήμερα δεν μιλούν, δεν θυμούνται, δεν γνωρίζουν, δεν γνώριζαν, δεν ήξεραν, έχουν πάθει αμνησία.

    Ποια Γεωργία, ποιο πάρτι, ποιες ουσίες; Άλλωστε αν διαβάσει κανείς τις επίσημες καταθέσεις των κατηγορουμένων, όλα είναι ξεκάθαρα. Ένας από όλους βρέθηκε με την κοπέλα, σε μισή ώρα είχαν όλα τελειώσει, και πήγανε για πρωινό για να μην την ενοχλήσουν. Από διακριτικότητα. Και όλοι, σαν παπαγάλοι, επαναλαμβάνουν το ίδιο στόρι. «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω.»

    Το «κοινό». Για κακή τους τύχη, έχουν να προσθέσουν οι άλλοι. Και για την κοπέλα, την 24χρονη, την Γεωργία, το κορίτσι από την Θεσσαλονίκη, και για τους βασικούς υπόπτους που αυτή τη στιγμή -γιατί τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς- είναι τέσσερις: ο Βασίλης Λ., ο Ευαγόρας, ο Κωνσταντίνος, ο Βασίλης Τ.

    Οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι εργοδότες, οι συγγενείς, οι τηλεθεατές, οι σχολιαστές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όλοι έχουν κάτι να πουν. Οι γυναίκες υποστηρίζουν την Γεωργία (αν και όχι όλες), οι άνδρες είναι συχνά κυνικοί. «Πάρτι δεν γίνονται σε δωμάτια ξενοδοχείου φίλη μου», έγραψε στο Twitter τηλεπερσόνα. «Κι αν μπορεί ένα κορίτσι που θα κληθεί να πάει από αγνώστους, να το μάθει και να σκεφτεί πριν δεχτεί να παρευρεθεί, εγώ θα το φωνάζω όπως το φώναξε και το θύμα. Και πέστε να με φάτε. Δεν τη μετέφεραν. Πήγε μόνη της μετά την σουίτα σε άλλο δωμάτιο, γιατί δεν μπορούσε να οδηγήσει».

    Γεωργία Μπίκα

    Οι «κριτές». Καμία ενσυναίσθηση, ίχνος αυτοκριτικής, έχουμε γίνει όλοι Αγκάθα Κρίστι, Μεσιέ Πουαρό, Σέρλοκ Χολμς και Δρ Ρουθ μαζί. Έχουμε παρακολουθήσει CSI, και την εξαιρετικά πετυχημένη σειρά «Unbelievable» για μία κοπέλα που δηλώνει θύμα βιασμού και δεν την πιστεύει κανείς και νομίζουμε ότι η αληθινή ζωή έχει «cut» και περιθώρια για αυτοσχεδιασμό στο σετ.

    Θα προτιμήσουμε το hashtag #μετηνγεωργία και θα δυσκολευτούμε να πιστέψουμε πως υπάρχουν αγόρια, άνδρες, κυκλώματα made in Greece που έχουν σαν πρότυπο τον Jeffrey Epstein, και τον «Dirty Harry.»

    «Μη αναστρέψιμος;» Ας ευχηθούμε πως η ταινία «Οι Κατηγορούμενοι» με την Jodie Foster δεν έχει καμία σχέση με πραγματικά γεγονότα.

    Θα ζήσουμε με το σασπένς. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της τοξικολογικής. Aπό την Ελβετία. Την άρση του απορρήτου. Μέχρι τότε ας είμαστε με την Γεωργία. Και κάθε Γεωργία που ξύπνησε μια μέρα και ήξερε ότι η ζωή της δεν θα ήταν ποτέ όπως πριν.

    Νουάρ, αλλά τουλάχιστον χωρίς μώλωπες…

    Διαβάστε επίσης

    Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Οι γενετικές εξετάσεις θα οδηγήσουν στους δράστες – Ιατροδικαστές εξηγούν



    ΣΧΟΛΙΑ