• Άρθρα

    Από τα capital controls… στα αρνητικά επιτόκια – Και όμως η Ελλάδα παραμένει μη φιλική για τις επιχειρήσεις


    Στα… ψιλά πέρασε πριν από μερικές εβδομάδες η είδηση ότι η Κομισιόν αποφάσισε να επανεντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους. Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την σημασία της για την πολύπαθη ελληνική οικονομία. Μάλιστα, την «αφωνία» των φορέων έσπευσε να στηλιτεύσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Και όχι άδικα, καθώς πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης των εταίρων απέναντι στην χώρα.

    Επειδή οι Έλληνες έχουμε κοντή μνήμη, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πολύ πρόσφατα υπήρχαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (τα περίφημα capital controls), τα οποία εκτός του ότι υπονόμευαν την ανάκαμψη, συντηρούσαν την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα των ξένων απέναντι σε καθετί ελληνικό. Κάτι που δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στο έργο των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά στο εξωτερικό.

    Πολλά ήταν τα περιστατικά, όπου ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκαν εκτεθειμένες εξαιτίας της κακής φήμης που είχε αποκτήσει η χώρα μας, εκτός συνόρων. Ένα τέτοιο περιστατικό ήρθε να θυμίσει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος στο πλαίσιο συνεδρίου για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

    Ο επικεφαλής της εταιρείας, η οποία θεωρείται κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων ανέφερε πως το τοπικό γραφείο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τανζανία αμφισβήτησε την εγκυρότητα της αντεγγύησης που είχε εκδώσει η Polyeco, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό που διενεργούσε, με την δικαιολογία ότι είναι ελληνική εταιρεία και υπήρχε ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει και η χώρα και η εταιρεία.

    Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών –κάτι που αποτυπώνεται και στα πρωτοφανή επιτόκια δανεισμού-, και σταδιακά θέτει τις βάσεις για να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Βέβαια, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μιας και ο δρόμος παραμένει ανηφορικός. Η χώρα μας, όπως υπογράμμισε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Σίμος Αναστασόπουλος εξακολουθεί να υστερεί σε ανταγωνιστικότητα και χρειάζεται να κάνει πολλά, προκειμένου να θεωρηθεί φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

    Ειδικά στο κομμάτι της γραφειοκρατίας φαίνεται πως πρέπει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα, όπως παρατήρησε και ο επικεφαλής του ομίλου METRO, Αρ. Παντελιάδης. Άσκησε μάλιστα σκληρή κριτική για τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, και ειδικά κάποιων υπηρεσιών, οι οποίες όπως είπε καθυστερούν αδικαιολόγητα να ολοκληρώσουν την έκδοση αδειών ενώ άφησε να εννοηθεί πως κάποιοι υπάλληλοι θέλουν το κάτι… παραπάνω για να προχωρήσουν γρηγορότερα τις υποθέσεις αυτές.

    Το σίγουρο είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει πολλά από τη σημερινή κυβέρνηση, μιας και η ίδια ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη, αναγνωρίζει ωστόσο ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, και κυρίως στο κομμάτι της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των ξένων. Όπως παρατηρούν δεικτικά παράγοντες της αγοράς, «η πρώτη μάχη κερδήθηκε, όχι όμως και ο πόλεμος…»



    ΣΧΟΛΙΑ