• Άρθρα

    «Ανοίξτε τις κάνουλες… τώρα»


    Ο κορονοϊός έχει απλώσει βαριά σκιά πάνω από την ελληνική οικονομία. Απόγνωση, αγωνία και απογοήτευση κυριαρχούν στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ και τις πρωτοφανείς επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Η ζημιά τεράστια.

    Μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης του θανατηφόρου ιού πραγματοποιούν τζίρο περίπου 6,5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Εξίσου αιματηρές είναι οι απώλειες και στις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες παρ’ ότι παραμένουν ανοιχτές υπολειτουργούν. «Είναι σαν να έχουμε κατεβάσει και εμείς ρολά», αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι τους.

    Είναι χαρακτηριστικό πως κατάστημα γνωστής αλυσίδας στον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο της χώρας έχει ημερήσια έσοδα κάτω των 100 ευρώ! Τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Εξαίρεση αποτελούν τα σούπερ μάρκετ, οι προμηθευτές τους, και φυσικά τα φαρμακεία.

    Αυτή τη στιγμή προέχει η επιβίωση. Να κρατηθεί όρθια η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Κάτω από αυτές τις ομολογουμένως αντίξοες συνθήκες και να ξεπεράσει την κρίση με μικρές απώλειες. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για νέα έκρηξη των «κόκκινων δανείων» και της ανεργίας (οι πρώτες απολύσεις είναι ήδη γεγονός).

    Η ελληνική οικονομία και κοινωνία υπέφερε πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια και πρέπει να αποφύγει πάση θυσία το ενδεχόμενο μιας νέας πολυετούς ταλαιπωρίας, με αβέβαιες συνέπειες.

    Για αυτό, και πρέπει η κυβέρνηση με τις δυνατότητες που πλέον έχει μετά και το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, -οι οποίες δείχνουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της απειλής –μετά και το καμπανάκι του Ιταλού πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι – να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες.

    Πρώτα απ’ όλα με την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων στα μέτρα στήριξης που προβλέπουν σημαντικές διευκολύνσεις. Και να δώσει τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στον αέρα να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.

    Να νιώσουν και αυτοί πως το Κράτος είναι δίπλα τους. Με πράξεις και όχι λόγια.

    Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες με κεντρικό πυρήνα την παροχή άφθονης ρευστότητας στην αγορά. Άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αρχής γενομένης από τα 6 δισ. ευρώ που εξήγγειλε το οικονομικό επιτελείο πως θα δοθούν μέσω εγγυοδοτικού μηχανισμού.

    Να φθάσει γρήγορα φρέσκο χρήμα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Και την επόμενη μέρα, όταν κοπάσει η λαίλαπα του κορονοϊού ή τεθεί υπό έλεγχο να ηγηθεί ενός «γενναίου πακέτου» με εμπροσθοβαρή μέτρα για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας. Απαιτείται με άλλα λόγια ένα αναπτυξιακό σοκ. Αυτό που δεν ήρθε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια… Τώρα όμως είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

    Η κυβέρνηση και πρωτίστως ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως λειτουργεί με αυξημένα αντανακλαστικά. Και έχει καταφέρει να κερδίσει σε λιγότερο από ένα χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά και με την μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

    Δεν δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις, όπως το κλείσιμο των εκκλησιών και την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας για να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία.

    Ήρθε η ώρα λοιπόν να τολμήσει για άλλη μια φορά και να εργαστεί για την γρήγορη ανάταξη της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ