• Άρθρα

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Aegean air, ΔΕΗ, Eθνική Τράπεζα, Εurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, OTE, Intracom και Lamda Development

    • Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance
    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance

    Γιάννης Γιαπράκης, επικεφαλής Vitalfinance


    Σχόλιο τεχνικής ανάλυσης δεικτών – μετοχών με το κλείσιμο της 06-05-22

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 950 μονάδων (κλείσιμο).

    Γενικός Δείκτης

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε καθοδική με τη διάσπαση του SMA50.

    Ο ΓΔ συνέχισε καθοδικά μετά τη διάσπαση των SMA200-50 σημειώνοντας ένα αρκετά μεγάλο καθοδικό χάσμα και πέτυχε τον καθοδικό στόχο του τοπικού – μικρού σχηματισμού ΩΚΩ στις 874 μονάδες όπως ήταν αναμενόμενο.

    Η διορθωτική κίνηση της τιμής του ΓΔ έχει αποκτήσει πλέον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα και αν δεν εμφανιστεί άμεσα μια ανοδική αντίδραση ώστε να μην χαθεί η στήριξη στις 859 μονάδες μπορεί να συνεχίσει καθοδικά προς τον δεύτερο στόχο του σχηματισμού (837) και την επόμενη στήριξη στις 833 μονάδες.

    Τραπεζικός Δείκτης (ΜΑΚΡΟ)

    Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα μακροπρόθεσμης ανάλυσης του ΓΔ συνεχίζεται η εξέλιξη της διόρθωσης χωρίς ακόμη να μπορεί να ξεκαθαριστεί η τελική της μορφή. Αν και είναι πιο πιθανή η μορφή του τριγώνου ABCDE δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα εμφάνισης διόρθωσης τύπου flat.

    Οι βασικές διαφορές μεταξύ τους είναι η διάρκεια και το εύρος (το τρίγωνο είναι πιο ρηχό αφού το κύμα C αναμένεται να ολοκληρωθεί ψηλότερα αλλά είναι πιο παρατεταμένο) όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

    Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ)

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 691 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

    Συνεχίστηκε η διόρθωση του τραπεζικού δείκτη με ένα μεγάλο καθοδικό χάσμα και μια καθοδική συνεδρίαση που έφερε την διάσπαση της στήριξης στις 609 μονάδες, του SMA200 καθώς και της ανερχόμενης Α.

    Η τεχνική εικόνα επιβαρύνθηκε δραματικά και πλέον είναι πιθανή η δοκιμή της διπλής στήριξης στις 542-546 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης δεν αλλάζει κάτι στην τεχνική εικόνα αν δεν υπάρξει υπέρβαση του SMA50.

    ΜΕΤΟΧΕΣ

    ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 5,64€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

    Όπως ήταν αναμενόμενο η στήριξη που βρήκε η μετοχή στον SMA200 και ανέκοψε την καθοδική της πορεία ήταν προσωρινή αφού δεν υπήρχαν ενδείξεις μόνιμης αντιστροφής της βραχυπρόθεσμης τάσης. Συνεχίζει να ασκείται η πίεση από τον κατερχόμενο SMA50 και αν δεν ανακτηθεί άμεσα ο SMA200 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί και η ισχύς της στήριξης στα 4,98€.

    ΑΡΑΙΓ makro

    Από τον Μάρτιο του 21 η μετοχή έχει ολοκληρώσει ένα σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ που έχει ανοδικό στόχο στα 8,20€

    Παρά την ολοκλήρωση του σχηματισμού δεν έχει κινηθεί έντονα ανοδικά όμως η τιμή της βρίσκεται σε ένα πλαγιοανοδικό κανάλι που μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί αν η τιμή στηριχθεί στο κάτω όριο του καναλιού. (Το κάτω όριο του καναλιού βρίσκεται περίπου στα 5€)

     

    ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05

    Από τον Μάρτιο του 22 ενεργοποιήθηκε σχηματισμός διπλής κορυφής που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Ο καθοδικός στόχος του σχηματισμού φτάνει βρίσκεται στα 4,60€

    Ο καθοδικός στόχος ακυρώνεται με υπέρβαση του ΕΜΑ30 και των 8,50€.

     

    ΕΘΝΙΚΉ ΤΡΆΠΕΖΑ ΕΛΛΆΔΟΣ ΕΤΕ 0,28% 7,09

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με διάσπαση των 4,06€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε καθοδική με τη διάσπαση το SMA50.

    Η μετοχή με την αντιστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης βρίσκεται πλέον σε διόρθωση που μπορεί να απειλήσει την γενικότερη μακροπρόθεσμη ανοδική δυναμική. Παν δεν ανακτηθεί άμεσα ο SMA50 ώστε να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα είναι πολύ πιθανό να δοκιμαστεί και η στήριξη στα 3,05€.

     

    EUROBANK ΕΥΡΩΒ 0% 1,83

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1,07€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική .

    Η μετοχή πέτυχε τον καθοδικό στόχο του αντιστρεπτικού σχηματισμού ΩΚΩ (με δύο δεξιούς ώμους) που είχε τεθεί στα 0,915€ και επιπλέον διέσπασε καθοδικά και τον SMA200. Ενισχύεται έτσι η καθοδική προοπτική και είναι πιθανό να δοκιμαστεί η στήριξη στα 0,87€.

     

    FOURLIS ΦΡΛΚ 2,26% 4,08

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 3,86 €.

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

    Η μετοχή συνέχισε την έντονη υποχώρηση της τιμής της και αφού δεν κατάφερε να βρεί στήριξη σημείωσε νέο χαμηλό των 120 ημερών.

    Δεν υφίστανται στηρίξεις κοντά στην τιμή της μετοχής και αυτό αυξάνει την πιθανότητα να βρεθεί ακόμη χαμηλότερα.

    ΦΡΛΚ makro

    Από τις αρχές του 2020 η μετοχή κινήθηκε ανοδικά εντός ενός πλαγιοανοδικού καναλιού ΑΚ-ΑΑ.

    Μετά την τελευταία επαφή με το πάνω όριο του καναλιού τον Απρίλιο του 21 άρχισε να διορθώνει προς το κάτω όριο για να έχει επαφή με αυτό τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και να αντιδράσει ξανά ανοδικά από την επαφή αυτή.

    Μέχρι εδώ η προοπτική ήταν θετική όμως από τον Μάρτιο του 22 διέσπασε καθοδικά το κανάλι συνεχίζοντας την καθοδική κίνηση και αντιστρέφοντας την τάση σε καθοδική.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 10,14€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

    Συνεχίστηκε η διόρθωση της τιμής της μετοχής χωρίς όμως να υπάρξει επιδείνωση της τεχνικής εικόνας της αφού όπως φαίνεται και στο διάγραμμα η στήριξη του SMA200 και του επιπέδου των 9,32€ δεν άφησε να δημιουργηθεί δυσμενής προοπτική.

    Η μετοχή έχει ολοκληρώσει από τα μέσα Απριλίου έναν σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ με την υπέρβαση της γραμμής λαιμού η οποία διατηρείται και λειτουργεί ως στήριξη. Ο στόχος αυτού του σχηματισμού βρίσκεται στα 11,30€ και οι πιθανότητες επίτευξής του υφίστανται όσο η μετοχή διατηρεί την τιμή της ψηλότερα από τους SMA50 – SMA200.

     

    ΙΝΤΡΑΚOM  ΙΝΤΚΑ 3,68% 3,38

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) έγινε καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1,78€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε καθοδική.

    Η μετοχή δοκίμασε δύο φορές την στήριξη στα 1,675€ και αντέδρασε ανοδικά πετυχαίνοντας και την υπέρβαση του SMA50. Η Τρίτη δοκιμή της όμως ήταν καθοριστική αφού σημείωσε την διάσπασή της και την αντιστροφή της τεχνικής εικόνας σε καθοδική.

    Πιθανή είναι η δοκιμή της στήριξης στα 1,57€ ενώ η τεχνική εικόνα βελτιώνεται μόνο με την άμεση ανάκτηση του SMA50..

     

    ΙΝΤΚΑ makro

    Ιδιαίτερα πολύπλοκη είναι η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της μετοχής.

    Μετά από μια έντονα ανοδική περίοδο από το Μάρτιο του 20 μέχρι το Σεπτέμβριο του 21 η μετοχή φυσιολογικά διόρθωσε ολοκληρώνοντας ένα σχηματισμό διπλής κορυφής με τη διάσπαση της γραμμής λαιμού αυτού του σχηματισμού το Δεκέμβριο του 21 θέτοντας ταυτόχρονα καθοδικό στόχο στα 0,94€.

    Η συνέχεια ήταν όμως λίγο διαφορετική από ότι ήταν αναμενόμενο.

    Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν σχετικά ήπια με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός αντιστρεπτικού σχηματισμού ανάποδου ΩΚΩ που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Αν ολοκληρωθεί o σχηματισμός με υπέρβαση της γραμμής λαιμού (Neck Line 2) τότε η τάση θα ξαναγίνει ανοδική και θα ακυρωθεί ο καθοδικός στόχος ενώ αντίθετα η καθοδική διάσπαση των 1,516€ ακυρώνει την κατασκευή του ανοδικού σχηματισμού.

     

    LAMDA DEVELOPMENT ΛΑΜΔΑ 4,39% 6,90

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) έγινε καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική  με υπέρβαση  των 6,85 €.

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε καθοδική.

    Η μετοχή μετά την αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης στα 6,78€ έχασε και τη στήριξη του SMA50 με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της καθοδικής κίνησης και την διάσπαση της στήριξης στα 6,20€ αντιστρέφοντας την θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί.

    Πιθανή είναι η δοκιμή της επόμενης στήριξης.

     

    ΛΑΜΔΑ makro

    Σε καθοδική τάση η μετοχή αφού βρίσκεται υπό την πίεση του ΕΜΑ30 και της κατερχόμενης Κ. Από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει ολοκληρωθεί καθοδικός σχηματισμός ΩΚΩ που έχει καθοδικό στόχο στα 4,87€ ο οποίος βρίσκεται σε ισχύ.

     

    ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική, με υπέρβαση των 18,40€ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

    Επαναλαμβάνεται από το προηγούμενο σχόλιο: «Η μετοχή έφτασε στην αντίσταση στα 18,26€ και μετά από μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση γύρισε ξανά ανοδικά για να πετύχει νέο υψηλό (18,50€). Από εκεί όμως εκδηλώθηκε μια νέα διόρθωση με την οποία ολοκληρώθηκε μια τοπική διπλή κορυφή που έχει καθοδικό στόχο στα 17,11€. Η επίτευξη του στόχου μπορεί να αποτραπεί αν η μετοχή διακόψει την καθοδική της πορεία λόγω της πιθανής στήριξης του SMA50 διαφορετικά η επίτευξη του στόχου θα συνδυαστεί με τη διάσπαση του SMA50 που θα προσδώσει στην διόρθωση και μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά».

    Όπως ήταν αναμενόμενο ο SMA50 έδωσε μια προσωρινή λύση και ανοδική ώθηση στη μετοχή χωρίς όμως να έχει ακυρωθεί οριστικά ο καθοδικός στόχος που έχει τεθεί. Κρίσιμη για τη συνέχεια είναι η διατήρηση του SMA50 ως στήριξη προκειμένου να εκδηλωθεί κάποια ανοδική κίνηση που θα ακυρώσει την καθοδική προοπτική.

     

    ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΆΚΗΣ ΠΛΑΘ 0,25% 3,94

    Η μακροπρόθεσμη τάση της μετοχής είναι καθοδική.

    Βρίσκεται υπό την πίεση του ΕΜΑ30 και της κατερχόμενης Κ.

    Η μετοχή ολοκλήρωσε την ανοδική κίνηση από τον Μάιο του 20 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 21. Από τότε διορθώνει μερικές φορές ιδιαίτερα έντονα ενώ άρχισε την κατασκευή ενός σχηματισμού διπλής κορυφής που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 22 και τέθηκε καθοδικός στόχος στα 3,74€.

    Από τότε η μετοχή συνεχίζει καθοδικά προς επίτευξη του στόχου έχοντας φτάσει πλέον αρκετά κοντά οπότε και αναμένεται σύντομα η αντιστροφή της τάσης. Σηματοδότηση για την ανοδική αντιστροφή θα είναι η υπέρβαση της Κ και του ΕΜΑ30 όμως η επιβεβαίωση θα έρθει μόνο με την ολοκλήρωση κάποιου ανοδικού σχηματισμού για τον οποίο ακόμη δεν υφίσταται κάποια ένδειξη.

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

    DAX

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 14097 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι είναι καθοδική.

    Ο δείκτης αντιμετωπίζει την πίεση του SMA50 ο οποίος τον υποχρεώνει σε μια διαρκή υποχώρηση της τιμής του, πράγμα που καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναζήτησης επιπέδου ισορροπίας. Η πρώτη επιβεβαιωμένη στήριξη (12831) βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αν δεν υπάρξει αντίδραση που θα συνοδευτεί με υπέρβαση του SMA50, δεν αποκλείεται ο δείκτης να συνεχίσει να ολισθαίνει προς την μακρινή στήριξη.

     

    DAX makro

    Ο δείκτης έχει ολοκληρώσει από τον Φεβρουάριο ένα σχηματισμό διπλής κορυφής που είχε καθοδικό στόχο στις 13750 μονάδες που επιτεύχθηκε πολύ γρήγορα ενώ η τιμή υποχώρησε πολύ χαμηλότερα. Η ανοδική αντίδραση που ακολούθησε δεν ήταν αρκετή για να σημειωθεί η υπέρβαση του ΕΜΑ30 και έτσι η τιμή του δείκτη γύρισε και πάλι καθοδικά με αποτέλεσμα η τάση να παραμένει καθοδική

    Αν η καθοδική κίνηση συνεχιστεί αρκετά (χαμηλότερα των 12500 μονάδων) υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος καθοδικός σχηματισμός ΩΚΩ που βρίσκεται υπό κατασκευή.

     

    S&P 500

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 4300 μονάδων (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

    Ο δείκτης συνέχισε την καθοδική κίνηση και σημείωσε την διάσπαση της στήριξης στις 4170 μονάδες ενώ πλέον αναζητεί στήριξη στις 4060 μονάδες.

    S&P 500 makro

    Ο δείκτης έχει ολοκληρώσει ένα αντιστρεπτικό σχηματισμό ΩΚΩ (με δύο δεξιούς ώμους) που έχει καθοδικό στόχο στις 3575 μονάδες.

    Ήδη βρίσκεται σε διορθωτική κίνηση προς επίτευξη του στόχου αυτού που μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν εμφανιστεί αντίδραση που θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του ΕΜΑ30.

    EURUSD

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) είναι καθοδική ενώ αντιστρέφεται σε ανοδική με υπέρβαση των 1.058$  (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική.

    Η ισοτιμία €/$ έφτασε σε ιστορικά επίπεδα στήριξης και έτσι ανέκοψε την καθοδική της πορεία. Δεν έχει σηματοδοτηθεί οριστική αντιστροφή καθόσον δεν υφίσταται ολοκληρωμένος κάποιος αντιστρεπτικός σχηματισμός, κάτι που αναμένεται να γίνει στη συνέχεια.

    EURUSD makro

    Η ισοτιμία έχει ολοκληρώσει ένα αντιστρεπτικό σχηματισμό ΩΚΩ που είχε καθοδικό στόχο στο 1,108$, στόχος που έχει επιτευχθεί από το Μάρτιο. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε με αποτέλεσμα η τιμή €/$ να φτάσει σε ιστορικά χαμηλά (1,046 τον Μάρτιο του 2015).

    Από τα επίπεδα αυτά αναμένεται ανοδική αντίδραση το εύρος της οποίας θα εξαρτηθεί από τη μορφή και την ισχύ του αντιστρεπτικού σχηματισμού που θα την προκαλέσει.

    WTI

    Η βραχυπρόθεσμη τάση (10 ημερών) έγινε ανοδική  ενώ αντιστρέφεται σε καθοδική με διάσπαση των 101,70$ (κλείσιμο).

    Η μεσοπρόθεσμη τάση έγινε ανοδική.

    Όπως είχε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιο υπήρχε σε εξέλιξη η κατασκευή αντιστρεπτικού σχηματισμού που προδιέθετε για ανοδική κίνηση της τιμής: «Τυχόν υπέρβαση των 110$ θα ολοκληρώσει σχηματισμό διπλού πυθμένα που θα θέσει ανοδικό στόχο κοντά στο πρόσφατο υψηλό των 120 ημερών».

    Ο σχηματισμός διπλού πυθμένα ολοκληρώθηκε και έτσι τέθηκε ανοδικός στόχος στα 126,45$. Ο στόχος ακυρώνεται με υποχώρηση της τιμής χαμηλότερα από τον SMA50 και στη συνέχεια από τη στήριξη στα 94,29$.

    Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν των αναλυτών της vitalfinance.gr και vifita.gr

    Σημείωση: Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας



    ΣΧΟΛΙΑ