ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο στελέχη που έχουν συνδέσει την επαγγελματική τους πορεία με την ανάπτυξη της Aegean, με πολυετή παρουσία στον στενό πυρήνα της διοίκησής της και την απόλυτη εμπιστοσύνη του Ευτύχη Βασιλάκη, αναλαμβάνουν τα ηνία της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας. Ο Μιχάλης Κουβελιώτης αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO), διαδεχόμενος τον Δημήτρη Γερογιάννη, ενώ η Στέλλα Δημαράκη αναλαμβάνει τη θέση της Οικονομικής Διευθύντριας (CFO), στη θέση του Μιχάλη Κουβελιώτη.
Η επιλογή τους σηματοδοτεί μια αλλαγή γενιάς στη διοίκηση της Aegean, με βασικό χαρακτηριστικό τη συνέχεια και τη διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες. Και οι δύο γνωρίζουν σε βάθος την εταιρεία, έχουν συμμετάσχει στις σημαντικότερες φάσεις ανάπτυξής της και έχουν διαχειριστεί, από διαφορετικές θέσεις ευθύνης, μεγάλες επιχειρηματικές προκλήσεις.
Πρόκειται για δύο πρόσωπα που ανήκουν επί χρόνια στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ευτύχη Βασιλάκη, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του μέσα από τη μακρόχρονη συνεργασία τους και αποτελούν βασικούς συντελεστές της στρατηγικής και χρηματοοικονομικής πορείας του ομίλου.
Η αλλαγή πραγματοποιείται με την αποχώρηση του Δημήτρη Γερογιάννη από τη θέση του CEO, έπειτα από 20 χρόνια στην κορυφή της εκτελεστικής διοίκησης. Ο ίδιος παραμένει κοντά στην εταιρεία ως σύμβουλος, με εποπτεία της Τεχνικής Βάσης και του Εκπαιδευτικού Κέντρου, δύο υποδομών που αποτελούν νέα κατεύθυνση ανάπτυξης για τον όμιλο.
Μιχάλης Κουβελιώτης: Από την οικονομική διεύθυνση στην κορυφή της διοίκησης
Ο Μιχάλης Κουβελιώτης είναι ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της Aegean και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική οργάνωση, την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της επιχειρηματικής της στρατηγικής.
Η παρουσία του στην εταιρεία ξεκινά πριν ακόμη από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής (CFO), συμμετέχοντας στον σχεδιασμό και στη χρηματοοικονομική διαχείριση της επέκτασης του ομίλου.
Έχει ζήσει από πρώτο χέρι όλες τις μεγάλες περιόδους ανάπτυξης αλλά και τις κρίσεις που αντιμετώπισε η εταιρεία, αποκτώντας βαθιά γνώση όχι μόνο των οικονομικών της αλλά και του επιχειρησιακού μοντέλου της αεροπορικής αγοράς.
Από τις αρχές του 2025 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης διαδικασίας διαδοχής, με ευθύνη τον συντονισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Ουσιαστικά, η προετοιμασία του για τη νέα θέση είχε αρχίσει πολύ πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Ευτύχης Βασιλάκης, στο μήνυμά του προς τους εργαζομένους, υπογραμμίζει ότι ο Μιχάλης Κουβελιώτης έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά του να υποστηρίζει την εταιρεία τόσο σε περιόδους ανάπτυξης όσο και σε περιόδους κρίσης. Επισημαίνει επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια ηγήθηκε της διαδικασίας μετάβασης στη νέα διοικητική δομή, αφήνοντας ήδη ισχυρό αποτύπωμα στον οργανισμό.
Η ανάληψη της θέσης του CEO από τον Μιχάλη Κουβελιώτη αποτυπώνει την επιλογή της Aegean να στηριχθεί σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει την εταιρεία εκ των έσω, έχει την εμπιστοσύνη της μετοχικής της ηγεσίας και μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχεια της στρατηγικής της.
Στέλλα Δημαράκη: Το στέλεχος πίσω από τις μεγάλες χρηματοδοτικές κινήσεις της Aegean
Εξίσου μακρά και στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη της Aegean είναι η διαδρομή της Στέλλας Δημαράκη, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της CFO, έχοντας ήδη συμπληρώσει σχεδόν δύο δεκαετίες στον όμιλο.
Η Στέλλα Δημαράκη εντάχθηκε στην Aegean τον Απρίλιο του 2007, αναλαμβάνοντας τον τομέα Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων, σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία προετοιμαζόταν για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ήταν εκείνη που οργάνωσε το τμήμα Επενδυτικών Σχέσεων ενόψει της δημόσιας εγγραφής, μέσω της οποίας η εταιρεία άντλησε 135 εκατ. ευρώ, αναπτύσσοντας παράλληλα τις σχέσεις της με θεσμικούς επενδυτές, αναλυτές και επενδυτικές τράπεζες.
Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος της στην εξαγορά της Olympic Air, μία από τις πλέον καθοριστικές επιχειρηματικές κινήσεις στην ιστορία της Aegean. Η ίδια είχε την ευθύνη του σχετικού project και στις τρεις βασικές προσπάθειες που προηγήθηκαν, το 2008, το 2010 και το 2012, μέχρι την ολοκλήρωση της εξαγοράς το 2013.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε επικεφαλής του Treasury του ομίλου, με ευθύνη τη διαχείριση της ρευστότητας, τη χρηματοδότηση, τις σχέσεις με τις τράπεζες και τους επενδυτές, καθώς και την αντιστάθμιση των χρηματοοικονομικών κινδύνων.
Στο αντικείμενό της περιλαμβάνεται η διαχείριση της έκθεσης της εταιρείας στις διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων, των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των επιτοκίων και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, παράγοντες που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την κερδοφορία μιας αεροπορικής εταιρείας.
Στη διάρκεια της θητείας της είχε ενεργό ρόλο σε σημαντικές χρηματοδοτικές συναλλαγές, μεταξύ των οποίων η έκδοση ομολόγου 200 εκατ. ευρώ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ, τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και πιστωτικές γραμμές 270 εκατ. ευρώ, καθώς και η διαχείριση της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο της πανδημίας.
Η εμπειρία της καλύπτει επίσης τη χρηματοδότηση αεροσκαφών, τη διαχείριση σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων και τις στρατηγικές εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Είναι κάτοχος του διεθνούς επαγγελματικού τίτλου CFA και μεταπτυχιακού τίτλου στα Finance & Investment από το University of Exeter, ενώ είναι απόφοιτος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πριν ενταχθεί στην Aegean είχε εργαστεί ως αναλύτρια στην Egnatia Finance και στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Η πολυετής συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean και η εμπλοκή της σε κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής, επενδύσεων και χρηματοδότησης την έχουν καταστήσει ένα από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη γνώση της οικονομικής λειτουργίας και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του ομίλου.
Η επόμενη ημέρα και η εμπιστοσύνη Βασιλάκη
Κοινό χαρακτηριστικό των δύο νέων επικεφαλής είναι ότι έχουν διαμορφώσει την επαγγελματική τους ταυτότητα μέσα στην Aegean, συμμετέχοντας ενεργά στη μεταμόρφωσή της από μια ελληνική αεροπορική εταιρεία σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο αεροπορικό όμιλο.
Η ανάδειξή τους επιβεβαιώνει τη στρατηγική του Ευτύχη Βασιλάκη να αναθέσει την επόμενη φάση ανάπτυξης σε πρόσωπα που αποτελούν επί χρόνια μέρος του βασικού διοικητικού πυρήνα και έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους στην εταιρεία.
Στο μήνυμά του προς τους εργαζομένους, ο πρόεδρος της Aegean αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της δεύτερης γενιάς στελεχών, καθώς η ιδρυτική διοικητική ομάδα σταδιακά αποσύρεται από την καθημερινή εκτελεστική διοίκηση.
Το ζητούμενο, όπως επισημαίνει, είναι η διατήρηση των αξιών της ποιότητας, της ευελιξίας, της ομαδικότητας και της συνεργασίας, παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου, του προϊόντος και του ανθρώπινου δυναμικού.
Για την Aegean, επομένως, η αλλαγή στην κορυφή είναι το επόμενο βήμα μιας διαδοχής που προετοιμάστηκε επί χρόνια. Με τον Μιχάλη Κουβελιώτη και τη Στέλλα Δημαράκη, η εταιρεία επιλέγει να περάσει στην επόμενη εποχή της αξιοποιώντας δύο στελέχη που γνωρίζουν καλύτερα από τους περισσότερους την πορεία, τις αντοχές και τις φιλοδοξίες της.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βαγγέλης Παυλίδης: Η Μπαρτσελόνα τον παρακολουθεί, η Μπενφίκα τον κοστολογεί με ρήτρα 100 εκατ. ευρώ!
- METLEN: Άνοιγμα στη διαστημική βιομηχανία και σε νέα έργα με τη Thales
- Τα μυστήρια των ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ και Cener, τα μυστικά της CMF του Μαρινάκη, ο ροκάς CEO και η κολυμβήτρια CFO της Aegean, το rebranding του Ψάλτη, και η αποκάλυψη για την super βίλα του χαμηλοσυνταξιούχου Καρβέλα στην Εκάλη (φωτό)
- Περιζήτητος και… έτοιμος για νέα μεταγραφή ο Τζολάκης! Πόσα χρήματα θα πάρει ο Ολυμπιακός
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.