• Πολιτική

    Αυγουστιάτικη πόλωση και στο βάθος… εξεταστική (;) για την υπόθεση Ανδρουλάκη

    Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Ανδρουλάκης


    Στη διάψευση του best seller του Ουμπέρτο Έκο «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» επιχειρούν να προχωρήσουν, οι βασικοί παίχτες του πολιτικού σκηνικού, με αφορμή την υπόθεση με το κινητό του κ. Νίκου Ανδρουλάκη κι ενώ, θεωρητικά, έχουν ξεκινήσει τα «μπάνια του λαού», η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε νέα κορύφωση, και ο Ερντογάν «ζεσταίνει τις μηχανές» του γεωτρύπανου που, πιθανότατα, θα επιχειρήσει να προσβάλλει κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού.

    ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανέβασαν εκ νέου τα πολιτικά ντεσιμπέλ, μιλώντας σχεδόν ταυτόχρονα για συγκάλυψη της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά από την εντολή Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να διαλυθεί κάθε υποψία, προέβη σε μια ακόμα κίνηση ουσίας, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ζητά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών για χρήση παράνομου λογισμικού, ταυτίζοντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης με το κράτος δικαίου.

    Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση

    Οι ενέργειες αυτές του Μεγάρου Μαξίμου όμως, δεν πείθουν την αντιπολίτευση, η οποία όχι μόνο αμφισβητεί τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά επιζητεί να αναδείξει σε μείζον πολιτικό θέμα τις καταγγελίες περί παρακολουθήσεων. Και, εκ των πραγμάτων, να τις εντάξει σε ένα προεκλογικό καμβά, που συνεχίζει να υφαίνεται με ταχύτητα και ένταση, παρά την εποχή και βεβαίως, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας, λόγω της ανάγκης να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας απέναντι στις πρωτόγνωρες προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε υψηλούς τόνους, κατ’ επανάληψη στις δημόσιες εμφανίσεις του στην Κρήτη, έβαλε στο κάδρο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Ας αφήσουν τα μυθεύματα ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου που μαζί με τα παπαγαλάκια που τον στηρίζουν στα media προσπαθούν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι έλα και τι έγινε! Όχι, δεν συμβαίνει σε πολλούς», ανέφερε χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα οξύ λεξιλόγιο ακόμα και για τον ίδιο.

    Απέρριψε με τον τρόπο αυτό, ευθέως, την τοποθέτηση της Κυβέρνησης, ότι ανάλογα φαινόμενα χρησιμοποίησης κακόβουλων λογισμικών εναντίον πολιτικών, σημειώθηκαν πανευρωπαϊκά, ακόμα και εναντίον της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη. Και, επιπλέον, απέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου μια «στρατηγική προσπάθεια», όπως την αποκάλεσε, να υποτιμηθεί το «κορυφαίο ζήτημα για τη Δημοκρατία».

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει μια ακόμα δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, η οποία ίσως, αποτελεί προάγγελο των πολιτικών του στοχεύσεων ενόψει της κάλπης, κυρίως όμως αναφορικά με τα μετεκλογικά σενάρια. «Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να έχει να επιλέξει μεταξύ της παρέας του κ. Μητσοτάκη και της παρέας του κ. Τσίπρα. Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα ζήσαμε, τον λαϊκισμό. Σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα του απόλυτου ελιτισμού και των συμφερόντων των λίγων. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστώ με οποιονδήποτε έχει υπονομεύσει το δημόσιο συμφέρον», διεμήνυσε συνδυάζοντας την διαλεύκανση της υπόθεσης με τη στρατηγική επιλογή της αυτόνομης πορείας.

    Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν, το αντίθετο, ο κ. Ανδρουλάκης να πετάξει ένα ακόμα γάντι στον Κ. Μητσοτάκη, προκαλώντας, με την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θα μπορέσει να παραστεί.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει Εξεταστική;

    Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθετε στην θεωρητικά κλειστή Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κλιμακώνοντας περαιτέρω το εφ όλης της ύλης «σκληρό rock» εναντίον της Κυβέρνησης. Με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, εκ μέρους των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όχι μόνο να ζητά να χυθεί άπλετο φως, αλλά επιπλέον, να κάνει λόγο για «βαρύτατες ευθύνες του Πρωθυπουργού και για καθεαυτές τις παρακολουθήσεις και για την προσπάθεια συγκάλυψης τους».

    Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου συνδέουν την υπόθεση Ανδρουλάκη με αυτήν γνωστού δημοσιογράφου, ο οποίος είχε προβεί σε ανάλογες καταγγελίες. Αναδεικνύουν δε, πως και στις δύο περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος (link) παγίδευσης.

    Ενδεικτική των προδιαγραφόμενων επόμενων κινήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και η απάντηση Κατρούγκαλου σε δημοσιογραφική ερώτηση: Μετά τη διαδικασία (σσ τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής) βγήκα περισσότερο πεισμένος και για την ανάμιξη της ΕΥΠ και για την προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης.

    Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί τον προάγγελο της επικείμενης, ίσως και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, πρωτοβουλίας του Αλ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των καταγγελιών περί απόπειρας παρακολουθήσεων των κινητών του κ. Ανδρουλάκη και του προαναφερθέντος δημοσιογράφου.

    Μείζων πολιτικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι, ηγούμενος της σχετικής πρωτοβουλίας, να επιτύχει μια σύμπλευση με τον κ. Ανδρουλάκη και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξέλιξη η οποία, όμως, έχει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης, με δεδομένες τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πλην όμως, ενδέχεται να υπάρχει συμφωνία για τη σύσταση Εξεταστικής ακόμα και από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου, όπως έχει διαμηνύσει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση.

    Το ερώτημα είναι αν στις συνθήκες που θα δημιουργήσουν οι προδιαγραφόμενες εξελίξεις, μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε προϋπόθεση της εξόδου από την κρίση. Ή αν η πόλωση που εξ ορισμού θα επικρατήσει, οδηγήσει τον Πρωθυπουργό σε αναθεώρηση των αρχικών του επιλογών, τόσο για το χρόνο προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία, όσο και για το… φρεσκάρισμα της Κυβέρνησης ή ακόμα και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως τον πιέζουν ανοιχτά πλέον φίλα προσκείμενοι παράγοντες του δημόσιου βίου και λόγου, με βασικό επιχείρημα ακριβώς τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας, η οποία, αυτή τη φορά θα κινδυνεύει και από… τις παρακολουθήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ