• Πολιτική

    Άρθρο παρέμβαση: Η ένοχη απραξία Τσίπρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Σε δύο νέες εκλογικές περιφέρειες θα κατέλθει ως υποψήφιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, διατηρώντας, έναντι αυτών στις οποίες είχε βάλει υποψηφιότητα ως πολιτικός αρχηγός στις 21 Μαΐου, μόνο την Α΄ Πειραιώς. Εγκαταλείποντας δηλαδή, τις Σέρρες και Δωδεκάνησα, αυτή τη φορά υπέρ του Ρεθύμνου και του Δυτικού Τομέα της Αθήνας.

    Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πηγές κοντά στον κ. Τσίπρα, παρουσιάζουν αυτή την εκλογική μετατόπιση-«εκλογική κωλοτούμπα» την είπαν κάποιοι- του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως «ισχυρό συμβολισμό». Ως «μήνυμα ενότητας» στο εσωτερικό του κόμματος (ενότητα που κινδυνεύει από ποιόν άραγε;). Και ως προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει ο ίδιος τα «λαϊκά στρώματα» των περιοχών της Αθήνας δυτικά του Κηφισού, τα οποία απώλεσε πανηγυρικά και στο σύνολό τους την πρώτη Κυριακή, από τον «χειρότερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης», τον επικεφαλής της «πιο επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης», όπως υποστήριζε και από το Περιστέρι.

    Παρόμοια συλλογιστική περιγράφει το περιβάλλον Τσίπρα και αναφορικά με την έδρα του Ρεθύμνου, την οποία, θα επιδιώξει να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά, που υποβίβασε την αξιωματική αντιπολίτευση στην τρίτη θέση, θέτοντας, προσώρας (;) εκτός Βουλής ένα από τα αξιολογότερα στελέχη της, τον πρώην Υπουργό Υγείας -«αντι-Πολάκη» για τους περισσότερους- κ. Ανδρέα Ξανθό.

    Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε, μετεκλογικά, να δικαιολογήσει το σοκ της ήττας, όπως ο ίδιος το αποκάλεσε, αποδίδοντάς την στην «εικόνα Βαβυλωνίας» που εξέπεμπαν οι «άστοχες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», στον «στρατηγικό εγκλωβισμό της απλής αναλογικής», στο «ανώριμο πολιτικό σύστημα».

    Αλλά, και στην ανάλογη … ανωριμότητα της πλειοψηφίας των πολιτών «που ακολούθησε την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος». Εκτίμηση, η οποία, μπορεί να πει κανείς, ότι βρίσκεται στις παρυφές της αναγνώρισης της λαϊκής κυριαρχίας και ετυμηγορίας.

    Αυτό στο οποίο ουδέποτε απάντησε ο κ. Τσίπρας είναι το πως δικαιολογεί την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές όπου είχε κατέλθει υποψήφιος ο ίδιος.

    Στις Σέρρες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το εκλογικά πενιχρό 14,78% έναντι 46,98% της ΝΔ, το πέμπτο χειρότερο ποσοστό πανελλαδικώς, σχεδόν 8,5 μονάδες κάτω από την επίδοση του 2019.

    Και στα Δωδεκάνησα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να λαμβάνει ένα 14,89%, έναντι του 49,93% της ΝΔ, την έβδομη χειρότερη επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιφέρειες, σχεδόν 15 μονάδες κάτω από το ποσοστό του 2019.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι αν και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδοθεί σε κάποιον «Κατρούγκαλο» ή σε κάποια «Φωτίου» και μόνο.

    Είναι σίγουρο ότι στις Σέρρες και στα Δωδεκάνησα, η γενική «Βαβυλωνία» και το πανελλαδικώς θολό μήνυμα του κ. Τσίπρα σίγουρα επηρέασαν το «σκορ».

    Αλλά, πρέπει να θεωρείται εξίσου, ίσως και περισσότερο βέβαιον, ότι το «οδυνηρό σοκ» σχετίζεται άμεσα και με την αποτυχημένη προσωπική στρατηγική του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Διότι, ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα και μόνο, να αναδείξει, όσον αφορά τις Σέρρες, τον «προφανή συμβολισμό» που εμπεριείχε η υποψηφιότητά του, όπως έλεγε προεκλογικά, «ότι η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση οικογενειών, γόνων, τζακιών».

    Διότι, ήταν προσωπική, όπως εξάλλου την είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος, η απόφαση, δια της υποψηφιότητάς του, να μην αφήσει «να ξεχαστεί το έγκλημα» των Τεμπών.

    Βάζοντας στο «κάδρο» και τον «σερραϊκό λαό που δεν πρέπει να ξεπλύνει μια μεγάλη τραγωδία».

    Ήταν προσωπική στρατηγική επιλογή να «φωτογραφίσει», και στις δύο περιπτώσεις, ευκρινώς τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.

    Και τα ερωτήματα που τίθενται για τον κ. Τσίπρα, μετά τη νέα του προσωπική επιλογή, να μην είναι υποψήφιος στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, είναι αμείλικτα.

    Μήπως, ο κ. Τσίπρας, με τη νέα ατομική στρατηγική επιλογή του να μην είναι πλέον υποψήφιος στις Σέρρες, είναι ο πρώτος που εγκαταλείπει την τραγωδία των Τεμπών;

    Μήπως, ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος  που εγκαταλείπει …τον συμβολισμό για την πολιτική οικογενειοκρατία;

    Είναι δυνατόν οι συμβολισμοί και πρωτίστως η ουσία, να διαρκούν…38 μέρες, όσες δηλαδή και η προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα για υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια;

    Δεν προσομοιάζει η εγκατάλειψη της αρχικής επιλογής για υποψηφιότητα στις Σέρρες- και στα Δωδεκάνησα, που, ακόμα χειρότερα, η υποψηφιότητα σχετίζεται με εθνικά θέματα και με υπαρκτά ζητήματα ενίσχυσης της νησιωτικότητας και βελτίωσης της καθημερινότητας στις ακριτικές περιοχές του Αιγαίου- ως σημαία ευκαιρίας και δημαγωγία;

    Η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική.

    Αν δεν είχε μεσολαβήσει ένα καταλυτικό γεγονός: η ψήφος των πολιτών, που γύρισαν πανηγυρικά την πλάτη στη λαϊκιστική ρητορική του κ. Τσίπρα.

    Ως εκ τούτου, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τουλάχιστον, μάλλον, ο κ. Τσίπρας εκφεύγει από τη σφαίρα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, που τον χαρακτήριζαν σε όλη τη διαδρομή του.

    Η νέα προσωπική στρατηγική ήττα του κ. Τσίπρα, δια της προσωπικής εκλογικής πανωλεθρίας σε Σέρρες και Δωδεκάνησα, αποδεικνύει ότι ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο επικίνδυνος πολιτικά -ακόμα και για το κόμμα του- από τον κ. Κατρούγκαλο.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση – Τι είπε για το ΦΠΑ

    Τσίπρας: Mόνη εναλλακτική πρόταση εξουσίας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

    Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ