• Top Stories

    Το κουαρτέτο έφυγε – το Μαξίμου σε αδιέξοδο


    Χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, έφυγε, τελευταία ημέρα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, το οικονομικό επιτελείο από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

    Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως η απόσταση είναι μεγάλη και αγεφύρωτη, όπως εμμέσως παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, αφού εκτός από τη γενική φιλοσοφία των αλλαγών που φέρνει το νέο Ασφαλιστικοί οι δανειστές επιμένουν ότι χωρίς πρόσθετες σκληρές παρεμβάσεις δεν θα είναι βιώσιμο.

    Κάτι που δείχνει ότι η αξιολόγηση, όπως κατέστησε σαφές και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα και σε καμία περίπτωση φυσικά δεν πρόκειται να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

    Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το κουαρτέτο, που αναχωρεί σε λίγη ώρα από την Αθήνα, είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει και σίγουρα όχι πριν οι συζητήσεις που θα συνεχιστούν σε τεχνικό πλέον επίπεδο δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα, πάντα προς τις θέσεις των δανειστών.

    Εκτός από το Ασφαλιστικό, ανοιχτά μένουν και τα «μέτωπα» της φορολογίας, καθώς το κουαρτέτο δεν καλοβλέπει τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή 50% αφού όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του θα είναι μόνο κίνητρο για φοροδιαφυγή,  αλλά και του δημοσιονομικού κενού για το οποίο ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ έως το 2018 ενώ  πλέον και η Κομισιόν πιέζει για πρόσθετα μέτρα και φέτος.

    Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξει στο μεσοδιάστημα της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα να… πείσει τα τεχνικά κλιμάκια παρουσιάζοντας τις επόμενες ημέρες σχέδιο «πακέτο» για ασφαλιστικό και φορολογικό, με στόχο τη θέσπιση σταθερού ποσοστού επιβάρυνσης για όλους τους ασφαλισμένους – φορολογούμενους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.

    Άλλωστε, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πλέον καλά ότι ακόμη κι αν καταφέρουν να περάσουν από τη Βουλή το Ασφαλιστικό, στηριζόμενοι σε πιθανή αποχή της Αντιπολίτευσης, από το «μπλόκο» της φορολογίας των αγροτών δεν θα μπορέσουν να περάσουν.

    Με βάση αυτό το πλαίσιο, η πρόταση «δυο σε ένα», ουσιαστικά αποσκοπεί στο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μέσα από ένα νέο αλγόριθμο που θα εξισορροπεί κλίμακες, συντελεστές και κατ’ επέκταση θα μοιράζει και πάλι την «τράπουλα» από μηδενική βάση, αλλά με δικαιότερο για όλους τους ασφαλισμένους και φορολογούμενους τρόπο.

    Δηλαδή, θα θεσπιστεί για κάθε επαγγελματική κατηγορία ένα ποσοστό επιβάρυνσης, εισφορών και φορολογίας, με συγκεκριμένα κλιμάκια ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι – φορολογούμενοι.

    Κι αυτό γιατί με τα σημερινά δεδομένα τα 1,8 δισ. ευρώ για φέτος δεν εξασφαλίζονται, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνονται υπέρμετρα τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα, ενώ και το δημοσιονομικό κενό άνω των 2 δισ. ευρώ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς νέα μέτρα, όπως άλλωστε απαιτούν οι δανειστές.



    ΣΧΟΛΙΑ