• Οικονομία

    Συντάξεις: Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα οι δανειστές-Τα σενάρια μείωσης και ο βραχνάς των αντιμέτρων

    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Τη στρατηγική της ενόψει και των σημερινών επαφών με τους επικεφαλής των Θεσμών καταστρώνει η κυβέρνηση, για την προώθηση των βασικών μεταμνημονιακών θέσεών της, με τις συντάξεις να κατέχουν περίοπτη θέση. Και ενώ κορυφαίοι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν στην ρητορική περί τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, το Μαξίμου γράφει-σβήνει την επιχειρηματολογία του, προκειμένου να αναδείξει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την προσήλωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, όχι μόνο θα «πιαστούν» αλλά και θα ξεπεραστούν το 2019. Το υπερπλεόνασμα και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν, προκειμένου να μην είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων, αποτελεί το θεμελιώδες επιχείρημα που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός.

    Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο Euronews o Αλέξης Τσίπρας υποστηρίξε ότι εάν πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, θα αποφευχθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ένα μέτρο που όπως είπε χαρακτηριστικά είναι αχρείαστο, αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό.

    Η «μητέρα των μαχών» έφτασε και σήμερα, όλες οι πλευρές αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου εκεί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πληροφορίες αναφέρουν πάντων ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φάνηκαν οι διαφορετικές γραμμές στο  επίμαχο θέμα της περικοπής των συντάξεων.

    Από την πλευρά της η Κομισιόν δείχνει να στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι συζητάει ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής του μέτρου ή εφαρμογής του σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συντάσσονται με το ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι το νέο ψαλίδι έως 18% πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά, γιατί αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο.

    Επίσης στην τελευταία έκθεσή του γα τη χώρα μας το ΔΝΤ τονίζει πως θεωρεί το μέτρο αναγκαίο για «διαρθρωτικούς» λόγους και όχι για «δημοσιονομικούς». Δεν περιμένει δηλαδή να δει αν υπάρξουν πλεονάσματα, αλλά θέλει να κοπούν 2 δισ. από συντάξεις για να δοθούν 2 δισ. επιδόματα φτώχειας. Η κυβέρνηση  από την πλευρά της κάνει τους δικούς της λογαριασμούς και υποστηρίζει πως μπορεί να αυξήσει 2 δισ. τα Επιδόματα Πρόνοιας, χωρίς να μειώσει τις συντάξεις. Όπως εξήγγειλε μάλιστα ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ «ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ που ήταν το 2015 σε 2 δισ. ευρώ το 2018», ενώ προανήγγειλε και ότι οι δαπάνες αυτές θα διπλασιαστούν μέχρι το 2022 φτάνοντας στα 4 δισ. ευρώ, λέγοντας πως «είναι ένα πολύ μεγάλος και ουσιαστικός στόχος για την επόμενη τετραετία» η μείωση της φτώχειας.

    Η διάσταση απόψεων στους κόλπους του κουαρτέτου αναμένεται να καταγραφείστο σημερινό πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

    Το τελευταίο σενάριο που προκρίνεται σε μια προσπάθεια συμβιβασμού από την πλευρά των θεσμών είναι οι ενδεχόμενες μειώσεις σε δόσεις. Συγκεκριμένα, οι συμφωνημένες και προνομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις, να αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και σε βάθος διετίας. Μια τέτοια επιλογή, δίνει την ανάσα που επιζητεί το Μαξίμου ώστε να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες χωρίς να έχουν κοπεί οι συντάξεις, μεταφέροντας το καυτό ζήτηση στην επόμενη κυβέρνηση.

    Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο άνοιξε παράθυρο για την επιβολή μικρότερης μείωσης στις συντάξεις (π.χ. να κοπεί το 2019 το μισό της προσωπικής διαφοράς και να επανεξεταστεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια), ενώ απέρριψε την ακύρωση του μέτρου.

    Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν τώρα, αλλά πιθανότατα τον Νοέμβριο, με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ είναι πιθανό να παραταθεί η αγωνία μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: «Ραντεβού» στο Χίλτον με ένα «μενού» που τα έχει όλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από το Hilton στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συναντήσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα – Ξεκινούν από την Τετάρτη



    ΣΧΟΛΙΑ