• Οικονομία

    Η κυβέρνηση προτείνει στους Θεσμούς συμβιβασμό για τις συντάξεις – Στο Eurogroup οι τελικές αποφάσεις

    • NewsRoom
    διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Μπορεί από την κυβέρνηση να επιμένουν πως οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών αφορούν απλά μια ενημέρωση και ανταλλαγή στοιχείων για την πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, όπως φαίνεται, ήδη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, από την πρώτη κιόλας μέρα της παρουσίας τους στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συζήτησης με το δίδυμο Χουλιαράκη-Τσακαλώτου μπήκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ενώ μέσα σε ότι συζητήθηκε ήταν και το καυτό θέμα της περικοπής των συντάξεων.

    Μετά την τρίωρη συνάντηση, κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως η ελληνική πλευρά εξέθεσε την επιχειρηματολογία της στο θέμα των συντάξεων, χωρίς να εισπράξει αντιδράσεις. «Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ανέφερε η ίδια πηγή.

    Όπως αποκάλυψε, η κυβέρνηση πρότεινε να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση σε 1-2 χρόνια αλλά σε βάθος 4ετίας, με αντάλλαγμα «για να μην γίνουν βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ελπίζει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων να μην θεωρηθεί ως διαρθρωτικό, όπως είναι καταχωρημένο σήμερα, αλλά να περάσει ως δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως οι θεσμοί θα πειστούν να υπάρχει τουλάχιστον μια σταδιακή ή μερική μείωση των συντάξεων. «Θέλουμε να το ακυρώσουμε» ανέφερε η πηγή, ωστόσο πρόσθεσε πως «έχουμε διαφορές στα νούμερα, θα μας πουν αν συγκλίνουμε τελικά ή όχι και κατά πόσο, και μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις».

    Πάντως, οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο μόλις ξεκίνησαν, με το βασικό επιχείρημα της κυβέρνηση να είναι πως υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από ό,τι προβλέπουν οι θεσμοί για το 2019. Η ελληνική πλευρά πρότεινε, επιπλέον, να μην εφαρμοστούν το 2019 κάποια από τα θετικά αντίμετρα και επιδόματα κατά της Φτώχειας, αλλά να απλωθούν σταδιακά σε βάθος 4ετίας, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος. Παρουσίασε, μάλιστα, πίνακες ώστε να δείξει ότι εκπληρώνει τον διαρθρωτικό στόχο (αναδιανομή κονδυλίων με σκοπό την μείωση της φτώχειας) χωρίς να κινδυνεύουν ο δημοσιονομικός και οι συντάξεις.

    Οι απεσταλμένοι των δανειστών θα γράψουν μια Έκθεση Αξιολόγησης που θα εξεταστεί στο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου, εκεί όπου αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.  Εκεί θα αξιολογούν αν υπάρχει υποχώρηση ή όχι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς και οι συνέπειες των μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στον νέο Προϋπολογισμό. «Δεν βλέπω να υπάρχει βούληση στην Ευρώπη για να μας βάλουν εμπόδια», υποστήριξε η κυβερνητική πηγή, χωρίς πάντων να αποκλείει τίποτα.



    ΣΧΟΛΙΑ