• Πολιτική

    Αργεντινή: Σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η χώρα, λένε Fitch και S&P

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και η Κριστίνα Φερνάντες-Κίρχνερ


    Στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Αργεντινής προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης  Fitch και Standard and Poor’s (S&P), καθώς συμφωνούν πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την αναβολή της πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    «Η Αργεντινή δεν τήρησε τις δανειακές υποχρεώσεις της», επιχειρηματολόγησε ο Fitch  ανακοινώνοντας την υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας ως προς τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα που έχουν εκδοθεί στο νόμισμα της κατά δύο επίπεδα, σε «RD» (επιλεκτική χρεοκοπία) από «CC».

    Ο S&P επίσης υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής για τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα σε πέσος σε «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία) από «CCC».

    Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του ως προς ένα μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν από τη χρεοκοπία («D»).

    Οι αποφάσεις των δύο οίκων αξιολόγησης ακολουθούν την απόφαση της κυβέρνησης του κεντροαριστερού περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες να αναβάλει ως τον Αύγουστο την πληρωμή βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκ. δολαρίων, αξιογράφων γνωστών με την ονομασία «Letes» στην Αργεντινή.

    Η οικονομική κατάσταση στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της Λατινικής Αμερικής χαρακτηρίζεται ζοφερή. Πέραν της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2019 που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η χρονιά αναμένεται να τερματιστεί με τον πληθωρισμό περί το 55%, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας γύρω στο 40% και την ανεργία στο 10,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ