• Πολιτική

    Απεργία στο μετρό: Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλείας

    • NewsRoom
    Μετρό


    Καταιγίδα αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή κινητοποίηση μικρής μερίδας εργαζομένων στο μετρό, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Αθήνας και να ταλαιπωρηθούν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης που χρησιμοποιούν το μέσο μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

    Όπως έγινε γνωστό, η αιφνιδιαστική στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση για τις μετατάξεις 21 υπαλλήλων από διοικητικές υπηρεσίες σε εκδοτήρια σταθμών του μετρό.

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης για την κινητοποίηση, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών να διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί εκβιασμούς. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός μέσω μηνύματος στο Twitter προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας στη διάρκεια των απεργιών και των στάσεων εργασίας στο μετρό, ώστε να μην «παραλύει» το μέσο μεταφοράς και κατ’ επέκτασιν όλη η κίνηση στην πόλη.

    Με τη ρύθμιση τα σωματεία εργαζομένων στο μετρό -και σε άλλα ΜΜΜ- θα υποχρεωθούν να καθορίζουν το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να διασφαλίζεται το μίνιμουμ λειτουργίας των συγκοινωνιακών μέσων. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι σε καμία κινητοποίηση δεν θα σταματούν εντελώς τα δρομολόγια.

    Στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι σε όλη την Ευρώπη, όπως και στον ΟΣΕ και σε άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, υφίσταται ήδη πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργιών ή στάσεων εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ