Πολιτική

Η Ελλάδα στις κάλπες: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι – Ποιοι οι σημερινοί «μονομάχοι»

  • NewsRoom


Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος κύκλος εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχόντων στις περιοχές όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών, την επομένη της ρήξης «βόμβα» Γεννηματά – Βενιζέλου στους κόλπους τους ΚΙΝΑΛ που αναμένεται να επηρεάσει τις ισορροπίες στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον αρμόδιο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, χωρίς προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, χθες το βράδυ επιστρατεύτηκε super puma, προκειμένου να μπορέσει να φτάσει στο Καστελόριζο ο δικαστικός αντιπρόσωπος για τις σημερινές επαναληπτικές εκλογές.

Όπως ανέφερε κατά την πρωινή ενημέρωση ο αρμόδιος γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, αυτό έγινε γιατί δεν εκτελέστηκε η προγραμματισμένη πτήση από την Ρόδο προς το Καστελόριζο.

Εκτός αυτού, ακόμα ένας δικαστικός αντιπρόσωπος δήλωσε ασθένεια σήμερα το πρωί και αντικαταστάθηκε άμεσα από τον αναπληρωτή του.

Σημειώνεται ότι σε επαναληπτικό εκλογικό γύρο συμμετέχουν 7 περιφέρειες και 229 δήμους.

Οι πολίτες ψηφίζουν σε 27.659 εκλογικά τμήματα από τα 39.063 της προηγούμενης Κυριακής, δηλαδή στο 71% των τμημάτων της πρώτης Κυριακής και στο 80% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Όπως είπε ο κύριος Πουλάκης, η συλλογή των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει σύντομα, μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ εκτίμησε πως «πολύ σύντομα θα έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα».

Οι πολίτες που ψηφίζουν σε δήμους και περιφέρειες, όπου διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές, θα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν έως τις 19:00 το απόγευμα.

Όπως έχει υπογραμμιστεί, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 21:00, από τη Singular Logic.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με τον πρώτο γύρο, στα οποία θα υπάρχουν οι ίδιες εφορευτικές επιτροπές και δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να βάλουν σταυρό προτίμησης, παρά μόνο να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που θέλουν να ψηφίσουν. Αν όμως βάλουν σταυρό, το ψηφοδέλτιο δεν θα κριθεί άκυρο.

Οι «μονομάχοι» των δημοτικών εκλογών

Αναφορικά με εκείνους που ρίχνονται στο δεύτερο γύρο της «μάχης» των εκλογών, στον δήμο Αθηναίων τα ξίφη τους διασταυρώνουν ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στη Θεσσαλονίκη τη δημαρχία διεκδικούν ο Νίκος Ταχιάος και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στον δήμο Πειραιώς, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τίθεται αντιμέτωπος με τον Νίκο Βλαχάκο.

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών γίνεται και στην Πάτρα, όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο νυν δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης και ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, στο Ηράκλειο, όπου «μονομάχοι» είναι ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης και ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, στον Δήμο Λαρισαίων, όπου η «μάχη» θα διεξαχθεί μεταξύ του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη και της Ρένας Καραλαριώτου, στον Δήμο Ρόδου, όπου θα αναμετρηθούν ο Αντώνης Καμπουράκης με τον νυν δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, αλλά και στον Δήμο Ιωαννιτών, όπου τη δημαρχία διεκδικούν ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Μωυσής Ελισάφ.

Επτά περιφέρειες περιμένουν να μάθουν σήμερα το νέο ηγέτη τους

Δεύτερος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται σήμερα και σε επτά περιφέρειες.

Στην Αττική, θα αναμετρηθούν ο Γιώργος Πατούλης με τη Ρένα Δούρου, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα αναμετρηθούν οι Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου υποψήφιοι είναι οι Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μουτζούρης, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου μονομαχούν οι Νεκτάριος Φαρμάκης και Απόστολος Κατσιφάρας, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου θα αναμετρηθούν η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία διεκδικούν ο Πέτρος Τατούλης και ο Παναγιώτης Νίκας, και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την οποία διεκδικούν ο Φάνης Σπανός και ο Απόστολος Γκλέτσος.


ΣΧΟΛΙΑ