• Πολιτική

    Ανοίγει η συζήτηση για τα προνόμια στους εμβολιασμένους – Πότε αναμένονται οι αποφάσεις

    • Νένα Σώκου

    Μέγαρο Μαξίμου (πηγή: Primeminister.gr)


    Ανοίγει σιγά-σιγά από την πλευρά της κυβέρνησης η συζήτηση για την παροχή ορισμένων προνομίων σε όσους εμβολιαστούν, όπως και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αν και προς το παρόν η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στην σημασία του να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

    Ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί αφήνουν με δηλώσεις τους ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής προνομίων στους εμβολιασμένους. Σήμερα, την σκυτάλη πήρε  ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «θα μπορούσε να δοθεί κάποιο προνόμιο στους εμβολιασμένους, ειδικά κυρίως στο ζήτημα ευκολότερων άρσεων περιορισμών που μπορεί να συνδέονται με τις μετακινήσεις».

    Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων ομάδων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαίος» επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο είναι όταν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων και κάποιος εξακολουθεί για τους δικούς του λόγους να μη θέλει να εμβολιαστεί, αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμεύεται από τη βούληση κάποιων.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτη ηθικά τη στάση των υγειονομικών ή των εργαζομένων σε δομές ηλικιωμένων να μην εμβολιάζονται τονίζοντας ότι μπορεί να είναι συμβατή νομικά η συγκεκριμένη υποχρέωση, γιατί πρόκειται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας.

    Η ερώτηση περί προνομίων σε εμβολιασμένους είχε τεθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία δεν το διέψευσε, ωστόσο μετέθεσε την συζήτηση για αργότερα, πιθανόν για τις αρχές του φθινοπώρου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για αποκλειστικά προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα, παρά μόνο αν υπάρχουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού να εισέρχονται ελεύθερα σε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, μέσα μεταφοράς) με την απλή επίδειξή του.

    Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό, rapid ή self-test.

    Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη επιλογή έχει μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος για τους ανεμβολίαστους, αφού για λόγους ψυχαγωγίας τα τεστ δεν θα χορηγούνται δωρεάν, όπως γίνεται τώρα για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

    Πάντως, στην κυβέρνηση γνωρίζουν τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, αφού αυτή την στιγμή δεν υπάρχει νομική βάση, πάνω στην οποία θα μπορεί να βασιστεί μια απόφαση, η οποία θα παρέχει στους εμβολιασμένους την ελεύθερη πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες.

    Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η Deutsche Welle, στην Γερμανία ψηφίσθηκε σχετικός νόμος στις αρχές Μαΐου.

    Παράλληλα, το φθινόπωρο θα έλθει στο προσκήνιο, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, αλλά και όσων απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται όσοι αρνούνται τον εμβολιασμό από αυτές τις κατηγορίες είτε να τίθενται σε αναστολή εργασίας, οπότε θα λαμβάνουν τα 535 ευρώ μηνιαίως, είτε να τους χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πίσω… ολοταχώς από την Έλενα Ακρίτα για το εμβόλιο του Κώστα Μπακογιάννη

    Προανακριτική για Νίκο Παππά: Η ώρα του Χρήστου Καλογρίτσα



    ΣΧΟΛΙΑ