• Πολιτική

    Αλλαγές στην κυβέρνηση: Νέα Ειδική Γραμματεία για την μετά Covid εποχή

    Γιάννης Μαστρογεωργίου

    Γιάννης Μαστρογεωργίου


    Στις αλλαγές στην κυβέρνηση στις θέσεις των Γενικών και Ειδικών γραμματέων, αξιοσημείωτη είναι η μετακίνηση από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Γιάννη Μαστρογεωργίου, ο οποίος αναλαμβάνει μια νέα Ειδική Γραμματεία, αυτή της Προοπτικής Διερεύνησης –στην ουσία συστήνεται Ειδική Γραμματεία για το Foresight.

    Η σημασία που αποδίδει το Μαξίμου στο εγχείρημα του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού είναι μεγάλη. Πρώτα απ’ όλα, τον συντονιστικό ρόλο της ομάδας που εργάζεται για το Foresight έχει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθυντής του Γραφείου Πρωθυπουργού, άνθρωπος με κομβικό ρόλο συνολικά στην επιτάχυνση των κυβερνητικών διαδικασιών, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναλάβει την θεσμική εκπροσώπηση.  

    Στέλεχος της ομάδας ήταν εδώ και καιρό και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γιάννης Μαστρογεωργίου, ο οποίος και εργάζεται εντατικά για το συγκεκριμένο project.

    Στρατηγικός σχεδιασμός για …έως και το 2040

    Όταν μιλάμε για Foresight, δεν εννοούμε κάποια πρόβλεψη του μέλλοντος.  μιλάμε για τη συνδιαμόρφωση από την Πολιτεία, τους πολίτες και την οικονομία, των εναλλακτικών σεναρίων του μέλλοντος και για το κατά πόσο και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει προετοιμασία και προσαρμογή σε όσα θα έρθουν. COVID-19, Κλιματική Αλλαγή, Εθνική Ασφάλεια είναι μέσα στις συζητήσεις, που οφείλουν οι Ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν.

    Για παράδειγμα, ένα σίγουρα σημαντικό μάθημα από την υγειονομική κρίση είναι ότι οι χώρες, οι κυβερνήσεις αλλά και η ίδια η Ευρώπη στην οποία ζούμε θα πρέπει να εργαστούν πάνω σε διαφορετικά μοντέλα από αυτά που έως σήμερα έχουν εφαρμοστεί, με επίκεντρο τώρα πια τις έννοιες της «προορατικής» ή «προνοητικής» διακυβέρνησης. 

    Στο πλαίσιο αυτό έχει εισέλθει στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο ο όρος «Strategic Foresight» ανοίγοντας την ουσιαστική συζήτηση για την Ανοικτή Στρατηγική Αυτονομία (Open Strategic Autonomy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2040. 

    Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα της Προοπτικής Διερεύνησης, από σήμερα έχει ήδη συναντηθεί στην Αθήνα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, που είναι και επιφορτισμένος με τις αρμοδιότητες για το Strategic Foresight.

    Το launching του ευρωπαϊκού δικτύου στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον έγινε στην πρώτη Σύνοδο των Υπουργών για το Μέλλον, τον περασμένο Μάιο στην Κοΐμπρα της Πορτογαλίας, όπου οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των 27, αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την Ανθεκτικότητα και την Ανοικτή Στρατηγική Αυτονομίας (OSA) της ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Μαστρογεωργίου (ομάδα Foresight): Η στρατηγική πρόβλεψη στην υπηρεσία των πολιτών

    Ποιος ο λόγος για τις επίμονες διαβεβαιώσεις για lockdown;

    Δυσεπίλυτα προβλήματα πανδημία και ακρίβεια – Το Μαξίμου ξορκίζει ακόμα το lockdown



    ΣΧΟΛΙΑ