• Συνεντεύξεις

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: «Φοβόμαστε ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το χάλι της ΔΕΗ»

    Γεωργιάδης για ανεμβολίαστους: Αγορές με click-away για όσους δεν θέλουν rapid test

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας έχει τρία γράμματα και είναι η ΔΕΗ και, όπως δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, στην αποκλειστική του συνέντευξη στο mononews.gr, «φοβόμαστε ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το χάλι της».

    Ωστόσο σημειώνει επίσης ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο και θα το παρουσιάσει ο επόμενος υπουργός Ενέργειας.

    Την ίδια στιγμή εκφράζει την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα σε 4 χρόνια θα είναι μια διαφορετική χώρα και πως τίποτα από όσα συζητάμε σήμερα δεν θα μας απασχολεί, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η νέα μεταπολίτευση της χώρας.

    Οι επόμενες εκλογές έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές ως θετική εξέλιξη για την οικονομία και όλοι έχουν προσδοκίες. Ποια είναι η δική σας προσδοκία, τι πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην οικονομία και τη χώρα;

    Η Ελλάδα σε 4 χρόνια θα είναι μια διαφορετική χώρα, τίποτα από όσα συζητάμε σήμερα δεν θα μας απασχολεί διότι με τη μείωση των φόρων, τη σάρωση της γραφειοκρατίας και τη μετατροπή της χώρας μας σε μια επιχειρηματικά φιλική χώρα θα έρθουν πολλές ξένες επενδύσεις, θα ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχείρηση θα βρει ο κόσμος δουλειές, θα αυξηθεί το ΑΕΠ και θα δούμε τα παιδιά μας να γυρνάνε από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η νέα μεταπολίτευση της χώρας.

    Τις αλλαγές στη φορολογία από πότε θα τις δούμε;

    Από τον πρώτο χρόνο και από το πρώτο μήνα θα ξεκινήσει το νομοσχέδιο για τη μείωση των φόρων. Από τον προϋπολογισμό του 2020 θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 15% το 2020 και κατά 15% το 2021, ο φόρος επιχειρήσεων από το 28% στο 25% το 2020 και από το 25% στο 20% το 2021.  Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή θα γίνει αμέσως από το 2019 για τρία χρόνια, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να βρει δουλειά στην οικοδομή και στα επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή.

    Για τη γραφειοκρατία, έχουμε σχέδιο. Θα σαρωθεί η γραφειοκρατία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση από το κινητό του τηλέφωνο στην Κύπρο σε 24 λεπτά… και στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμη πολλές μέρες. Έχουμε ήδη κάνουμε δουλειά είναι όλα έτοιμα να εφαρμόσουμε μέτρα που θα σαρώσουν την οικονομία.

    Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρείτε ότι σας κληροδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ΔΕΗ. Είναι μια επιχείρηση πάνω στην οποία στηρίζεται η ελληνική οικονομία και έχει …τα μαύρα της τα χάλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια εταιρεία με κέρδη, και σήμερα της έχει φορτώσει ζημιές που τρέχουν  με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο και έχει προκαλέσει ασφυξία στην εταιρεία. Αυτό είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την οικονομία. Όλα τα άλλα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα.

    Υπάρχει σχέδιο για τη ΔΕΗ; Υπάρχει λύση εξόδου από το πρόβλημα που έχει σήμερα η εταιρεία;

    Φυσικά υπάρχει. Ο υπουργός Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει το σχέδιο, αφού βέβαια πρώτα έχουμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και έχουμε αποκτήσει την πλήρη εικόνα για την κατάσταση της εταιρείας, γιατί φοβόμαστε ότι σήμερα δεν έχουμε την πλήρη εικόνα της εταιρείας. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν θα ανακαλύψουμε στην Ελλάδα την πυρίτιδα ή τον τροχό, τα έχουν ανακαλύψει άλλοι πριν από μας. Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στη ζωή.

    Η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας αυτή την περίοδο οφείλεται στο προφίλ του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έχει διευρύνει το παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας προς τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας, στο δεξιό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας ή στο φιλελεύθερο;

    Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το εξηγώ. Είμαι δεξιός φιλελεύθερος. Στην Ελλάδα τον φιλελευθερισμό τον μονοπώλησε η Αριστερά. Ο αριστερός φιλελεύθερος είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας αλλά και της ανοιχτής κοινωνίας.   Εγώ είμαι δεξιός φιλελεύθερος, δηλαδή υπέρ της φιλελεύθερης οικονομίας και της παραδοσιακής κοινωνίας.  Είμαι δεξιός όσον αφορά το σεβασμό στην παράδοση, την ταυτότητά μας, τις παραδοσιακές αξίες συγκρότησης της κοινωνίας μας.

    Χαίρεστε φαντάζομαι για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Είστε υπέρ της ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών;

    Και βέβαια χαίρομαι. Ο Αντετοκούνμπο, όμως, πήρε ιθαγένεια από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά στην οποία και ήμουν υπουργός. Μην ανοίξουμε τη συζήτηση για τον νόμο, έχει πολλά παραθυράκια και την αυτόματη διαδικασία δεν την έχω ψηφίσει και είμαι αντίθετος σε αυτήν.

    Είμαι υπέρ όμως στο να ενταχθούν τα παιδιά μεταναστών και οι μετανάστες που θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

    Η οικογένεια Αντετοκούνμπο απέδειξε διαχρονικά ότι ήταν μια οικογένεια που ήθελε διαχρονικά να ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς, τους αγαπάμε, τους στηρίζουμε και μας δίνουν δύναμη.



    ΣΧΟΛΙΑ