• Πολιτική

    Άδωνις Γεωργιάδης: Η φιλία με τον Χρυσοχοΐδη, το κάρμα, η ατζέντα και η Novartis

    Ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (Δ) φωτογραφίζεται με τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Α) κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων του υπουργείου Υγείας, Αθήνα, Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2024 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

    Ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (Δ) φωτογραφίζεται με τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Α) κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του υπουργείου Υγείας, Αθήνα, Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2024 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ


    Η συγκίνηση ήταν έκδηλη και δύσκολα κρυβόταν η άνεση και η οικειότητα ανάμεσα στον νέο Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και στον νυν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Το κλίμα στην τελετή παράδοσης – παραλαβής χθες το βράδυ στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Υγείας ήταν κάτι παραπάνω από ζεστό και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην άγνωστη – σε πολλούς – φιλία τους, που διατηρούν πάνω από μια δεκαετία.

    Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η πρώτη του θητεία σε κυβερνητικό σχήμα έγινε στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Ήταν Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αλιείας, με Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Γεωργιάδης – Χρυσοχοΐδης: Η άγνωστη φιλία τους

    «Ήταν το πρώτο μου «αφεντικό» δηλαδή στην κυβέρνηση και έκτοτε η αλήθεια είναι ότι ταιριάξανε πολύ τα χνώτα μας. Διότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπήρξε για μένα ένας πραγματικός συνεργάτης, που κάλυπτε τα νώτα μου και που ήξερε να με καθοδηγεί σωστά στα πρώτα μου βήματα σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο και θέλω πολύ να τον ευχαριστήσω για αυτό.

    Η αλήθεια είναι ότι διατηρήσαμε αυτή τη φιλία όλη αυτή τη δεκαετία. Συνυπήρξαμε και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και συνυπήρξαμε από την αρχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε ο Υπουργός Υγείας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Γεωργιάδη, με τον οποίο, όπως είπε, έδωσαν μάχες σκληρές ενάντια στον λαϊκισμό και διαχειρίστηκαν κρίσεις.

    Σε μια σπάνια «έκρηξη» δημόσια εκφρασμένου συναισθηματισμού, ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε κι εκείνος στη φιλία, που συνδέει τους δύο άνδρες:

    «Μεταξύ μας αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλία. Ο Άδωνις το λέει κάρμα. Και υπηρετήσαμε στα ίδια χαρτοφυλάκια πολλές φορές, ξεχωριστά χαρτοφυλάκια, όμως μέσα από τις κυβερνήσεις είχαμε κοινούς στόχους. Μας συνδέει φιλία, αγάπη, συναδελφικότητα. Κύριε Υπουργέ της Υγείας, αγαπητέ Άδωνι, καλέ μου φίλε, είναι βέβαιον ότι θα είσαι άξιος, αποτελεσματικός Υπουργός χωρίς καμιά αμφιβολία».

    Οι προτεραιότητες

    Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής παρευρέθησαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δεκάδες εργαζόμενοι, καθώς και εκπρόσωποι του Τύπου.

    Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του τομέα του, προοιωνίζοντας δύσκολες αποφάσεις. Οι εμβολιασμοί, η φαρμακευτική πολιτική, τα νοσοκομεία και η πρόληψη συνιστούν κάποιες από αυτές.

    «Έχουμε να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις, αποφάσεις για το clawback και το rebate, με τον τρόπο που θα εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους αυτούς τους χώρους, όπου οι αποφάσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες», είπε αρχικά.

    Υπενθυμίζεται ότι το clawback καθιερώθηκε επί της πρώτης του θητείας στο Υπουργείο Υγείας πριν από 10 χρόνια ως ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο τελικά έμεινε, επιφέροντας ντόμινο εξελίξεων στην αγορά του φαρμάκου.

    «Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία, αλλά η πανδημία είναι παρούσα. Θα πρέπει να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν, ήδη, ξεκινήσει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η δουλειά ξεκινάει από αύριο», πρόσθεσε χαμογελώντας.

    Τι είπε για τη Novartis

    Ο νέος Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, στην οποία είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι εμπλέκεται. Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου και την οικογένειά του για την υποστήριξή τους εκείνη τη δύσκολη, για εκείνον, περίοδο.

    «Όταν έφυγα από το Υπουργείο Υγείας, δεν θέλω να ξύσω πληγές και να πω πολλά πράγματα, αλλά περάσαμε μια μεγάλη περιπέτεια. Περίπου μας κατηγορήσανε ως κλέφτες. Εσείς που με ζήσατε στο Υπουργείο Υγείας ξέρετε πολύ καλά πόσο κωμικά ήταν όλα αυτά, όμως για την οικογένειά μου ήταν μια πολύ μεγάλη περιπέτεια και τους ζητώ συγγνώμη για αυτό. Περάσανε δύσκολα για τη δική μου αγάπη με την πολιτική.

    Πιστεύω ότι τώρα θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα και θα μπορέσουμε, αντί να χάνουμε χρόνο οι πολιτικοί σε συκοφαντίες, να αναλωθούμε στα πραγματικά σπουδαία ζητήματα, που είναι να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων. Γιατί εδώ τελικά είμαστε για να κάνουμε μια δουλειά, να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και αυτό θα κάνουμε από αύριο».

    Ο απολογισμός και τα καλά λόγια

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης, δίνοντας τη σκυτάλη στο νέο Υπουργό, αναφέρθηκε και στο έργο που επιτελέστηκε τους τελευταίους έξι μήνες, ειδικά στον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων υγείας.

    Μεταξύ άλλων μίλησε για τα νοσοκομεία, τα προγράμματα ψηφιοποίησης, τη διάταξη για την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια περίπου 100.000 ασθενών, για τις προσλήψεις, τις Μονάδες Εγκεφαλικών και τις Μονάδες Τραύματος.

    Επιπλέον αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ψυχικής υγείας και στο σχέδιο νόμου για την άνοια, καθώς και στη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ.

    Ο τέως Υπουργός Υγείας εξήρε το έργο των Υφυπουργών του και των Γενικών Γραμματέων, μιλώντας ξεχωριστά για τον καθένα και εκφράζοντας γενναιόδωρα την εκτίμησή του.

    Διαβάστε επίσης

    Οι ανόητοι και ανιστόρητοι φετφάδες και η μάχη για την δημοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ