• Business

    Μοντέλο «Άδωνι Γεωργιάδη» σε 170 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, όπως στην Creta Farms

    • NewsRoom
    Γεωργιάδης: Εάν χρειαστεί θα ληφθούν κι άλλα μέτρα, αλλά δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να τρέξει fast track διαδικασίες για την εξεύρεση λύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα “επιβίωσης”, που είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.  Είναι βέβαιο οτι θα κατηγορηθεί για μεροληψία κλπ.  

    Όπως δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, «το μοντέλο Creta Farms μας πήγε καλά, θέλουμε να το εφαρμόσουμε γενικώς. Θέλω να ξέρουν ότι παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν στη μοίρα του».

    Ο ρόλος τους κράτους, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος, είναι να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, σημειώνοντας “εγώ δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης, μπαίνω στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες”.

    Αποκάλυψε δε πως έχει βρει λίστα με 170 μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει και η Creta Farms.

    “Έχω πει σε μια ομάδα εργασίας να τις κατηγοριοποιήσει”, ανέφερε. “Θα παρέμβω σε μία προς μία. Θέλω να τα λύσω όλα τα προβλήματα και στις 170”, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα κάνει το αυτονόητο, όπως γίνεται σε όλα τα κανονικά κράτη. 

    Όμως δεν φτάνει αυτό. Πρέπει να πεισθούν και οι βασικοί μέτοχοι να βάλουν λεφτά για να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις. 

    Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν προσπαθήσει να πείσουν τους μετόχους να βάλουν λεφτά στις επιχειρήσεις τους αλλά δεν τα κατάφεραν. Για αυτό τον λόγο στην συνέχεια πούλησαν σε  funds τα δάνειά τους.  

    Η μείωση των NPEs αποτελεί άμεση προτεραιότητα όχι μόνο για τις Τράπεζες και για την Κυβέρνηση. αλλά για την οικονομία. 

    Η λίστα με τις 170 επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάποιες από τις οποίες είναι εμβληματικές, αποτελεί μια πρώτη «μαγιά» σε μια προσπάθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων, την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος, τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Τραπεζών και επιχειρήσεων και τη λειτουργία της αγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ