• Οικονομία

    «Ξεπαγώνει» ο ακατάσχετος λογαριασμός για χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Δικαίωμα να ανακτήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους που έχει «παγώσει» η εφορία λόγω χρεών θα έχουν σύντομα χιλιάδες οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου.

    Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βγάλει από το συρτάρι το μέτρο του ακατάσχετου λογαριασμού, το οποίο αν και είχε ψηφιστεί το 2019 ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή, λόγω της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης.

    Το σχέδιο προβλέπει  την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών προς την εφορία, οι οποίοι θα κερδίζουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, το μέτρο αναμένεται να «ξεπαγώσει» το φθινόπωρο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 1,4 εκατ. οφειλέτες της εφορίας έχουν «μπλοκαρισμένο» τον λογαριασμό τους στην τράπεζα, λόγω χρεών.

    Πως λειτουργεί ο νέος ακατάσχετος

    Η ρύθμιση προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες προς την εφορία. Η αύξηση θα καθορίζεται με συγκεκριμένους συντελεστές που θα λαμβάνουν υπόψιν το ύψος των δόσεων και τον αριθμό που εξοφλούν οι εν λόγω φορολογούμενοι. Όσοι έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και αφού υπαχθούν σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, για να μπορούν τον τρίτο μήνα να ζητήσουν αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

    Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας, ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.

    Αν η δόση ή οι δόσεις – στον βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς – είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

    Ποτέ ξεμπλοκάρει ο λογαριασμός

    Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500Χ3,8).

    Κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής, το ακατάσχετο όριο πριν ο λογαριασμός ξεμπλοκάρει εντελώς, το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5. Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για έναν μήνα.

    Οι προϋποθέσεις

    Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν μόνο για 30 ημέρες από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

    Σημειώνεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

    α) Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    β) Έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα δύο δόσεις.

    γ) Για τα φυσικά πρόσωπα έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

    Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο, αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

    «Bonus» οι λιγότερες δόσεις

    Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης και συνακόλουθα το όφελος που θα έχει ο συνεπής οφειλέτης, μέσω της αύξησης του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού του.

    Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης για την οποία έχει χορηγηθεί ο περιορισμός της κατάσχεσης, ο περιορισμός αυτός παύει οριστικά να ισχύει και δεν χορηγείται εκ νέου σε περίπτωση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε νέα ρύθμιση.

    Διαβάστε επίσης:

    Φορολογία: Ριζικές αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης – Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες

    Στη «φάκα» της εφορίας χιλιάδες φορολογούμενοι που δηλώνουν… «φτωχοί» και ζουν «πλούσιοι»

    Μισό επίδομα ανεργίας σε όσους βρίσκουν δουλειά – Δικαιούχοι έως 140.000 άνεργοι
     



    ΣΧΟΛΙΑ