• Οικονομία

    Εφορία: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις, δαπάνες και πληρωμές με μετρητά

    Γιώργος Πιτσιλής-Διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής-Διοικητής ΑΑΔΕ


    Επεκτείνονται οι περιπτώσεις όπου εφαρμόζονται από την εφορία οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου, κ.ά.).

    Μ3 τη διάταξη ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε τρεις ακόμη περιπτώσεις (πέρα από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:

    • όταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της,
    • όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων,
    • όταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

    Οι έμμεσες τεχνικές εφαρμόζονται ήδη στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται τα λογιστικά πρότυπα ή ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και αν τα φορολογικά στοιχεία δεν προσκομισθούν στη Φορολογική Διοίκηση μετά από δύο προσκλήσεις (αντί για μια που ισχύει τώρα).

    Υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ

    Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Οι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.

    Επίσης, με άλλη διάταξη, θεσπίζεται η δυνατότητα καταγραφής ήχου ή και εικόνας με κάμερες κατά τη διάρκεια των φορολογικών/ τελωνειακών ελέγχων.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Εφορία: Ξοδέψαμε 70 δισ. περισσότερα απ’ αυτά που δηλώσαμε -Πού πήγαν τα λεφτά
    Έρχεται το νέο «υπερόπλο» της εφορίας – Πώς θα ελέγχονται όσοι αυξάνουν την περιουσία τους
    Φορολογία: Τι θα συμβεί με τα «μπλοκάκια», τις ΙΚΕ και τις ατομικές επιχειρήσεις
     



    ΣΧΟΛΙΑ