• Οικονομία

    Εφορία: Από κόσκινο όλες οι συναλλαγές – Ελεγχοι σε καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, πιστωτικές

    Κ. Χατζηδάκης και Γ. Πιστιλής

    Κ. Χατζηδάκης και Γ. Πιστιλής


    Μια σειρά από υπερόπλα έχει εντάξει στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ, στη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων που βρίσκονται ψηλά στη λίστα για την απόκρυψη εισοδημάτων.

    Κατ΄αρχάς, ενεργοποιείται και ένα νέο σύστημα ελέγχου, προκειμένου να μπει τέλος σε όσους προσαυξάνουν την περιουσία τους, χωρίς να δικαιολογούν τα εισοδήματά τους και θα “ξεσκονίζει” το προφίλ κάθε φορολογούμενο για κάθε ηλεκτρονική κίνηση και συναλλαγή που πραγματοποιεί.

    Πρόκειται για το «σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας» και ονομάζεται ΒΑΝCAPP. Με αυτό το σύστημα θα συλλέγονται αυτόματα όλες οι πληροφορίες από το οικονομικό προφίλ ενός φορολογούμενου, ενώ ο έλεγχος θα μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και άρση τραπεζικού ή επαγγελματικού απορρήτου.

    Στην πράξη, θα συλλέγει στοιχεία για:

    • τραπεζικές καταθέσεις,
    • μετοχές,
    • ομόλογα,
    • Repos,
    • Αμοιβαία κεφάλαια,
    • πληρωμές λογαριασμών,
    • πιστωτικές κάρτες,
    • θυρίδες,
    • Προπληρωμένες κάρτες και
    • Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

    Το BANCAPP θα επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας την φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ.

    Το νέο σύστημα θα «κουμπώσει» στο σύστημα ELENXIS, το οποίο διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων για κάθε ΑΦΜ. Από εκεί, μόλις ξεκινήσει έλεγχος για έναν φορολογούμενο, θα δίνεται εντολή στο BANCAPP και θα αντλεί στοιχεία για την περιουσιακή και οικονομική κατάσταση του ελεγχόμενου, ώστε στη συνέχεια να βεβαιωθούν τυχόν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία με τους ανάλογους φόρους.

    Πλήρης έλεγχος από την αίθουσα Επιχειρήσεων

    Στην ΑΑΔΕ έχει στηθεί μια ολόκληρη αίθουσα επιχειρήσεων που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο επιχειρησιακές δράσεις φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων ανά την επικράτεια. Με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη χρήση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, επιτυγχάνεται η καταγραφή των στόχων και η καλύτερη προετοιμασία του σχεδίου δράσης, η ασφαλής επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ μέσω κεντρικού συστήματος επικοινωνίας, η απευθείας μετάδοση πληροφοριών με φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία ελέγχου, η ανάλυση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο και η ταυτόχρονη υποστήριξη των ελεγκτών με έγγραφα, καθώς και με εικόνες από μη επανδρωμένα συστήματα (π.χ. drone).

    ΕΛΕΓΧΟΣlive

    Πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή, που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο, και η οποία ολοκληρώνει τον έλεγχο επί τόπου, εκδίδοντας και το ηλεκτρονικό σημείωμα με φόρους και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις.

    Πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών»

    Μέσω αυτής της πλατφόρμας παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές  κατηγορίες:
    1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας,
    2.Φορολογικές παραβάσεις,
    3.Τελωνειακές παραβάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι στα 5,6 δισ. ευρώ βρέθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο στο 11μηνο του 2023, ενώ μόνο το Νοέμβριο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 694 εκατ. ευρώ, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι είχαν αγγίξει τα 597 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη παρουσιάζονται μειωμένα κατά 22,9% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που αποδίδεται στο «φέσι» που έχει αφήσει στο ελληνικό δημόσιο ένα ΑΦΜ ύψους 800 εκατ. ευρώ.

    Τα 10 μέτρα

    Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ στις αρχές του έτους είχε ανακοινώσει 10 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα:

    Τα μέτρα του 2024 είναι:
    1. Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.

     

    2. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Το συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που πωληθεί με μετρητά ακίνητο αξίας 2 εκατ. ευρώ θα επιβληθεί πρόστιμο 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων με συνολικό τίμημα 27,7 δισ. ευρώ. Από αυτές, οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά (συνολικό τίμημα: 462,4 εκατ. ευρώ), ενώ σε 41.741 περιπτώσεις, τίμημα ύψους 2,98 δισ. ευρώ εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά.

    3. Αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

    4. Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο, όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο, αποκλείει τη διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

     

    5. Διακοπή συνεργασίας των εταιρειών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

     

    6. Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

    7. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.

    8. Επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν.

     

    9. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

    10. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς φορολογούμενος κατάφερε να διαγράψει πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ – Η αίτηση και η… ανθρώπινη δικαιολογία
    Εκατοντάδες έλεγχοι της εφορίας για απάτη ΦΠΑ – Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για φορολογικές παραβάσεις
    Μείωση ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα έχουν νέα έκπτωση 10%
     



    ΣΧΟΛΙΑ