• Οικονομία

    Εκατοντάδες έλεγχοι της εφορίας για απάτη ΦΠΑ – Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για φορολογικές παραβάσεις

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    «Φύλλο και φτερό» κάνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κάθε πληροφορία που φτάνει στη φορολογική αρχή για παραβάσεις και κυρίως για υποθέσεις ΦΠΑ.

    Μόνο μέσα στο 2023 ολοκληρώθηκαν 141 υποθέσεις που ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκε απάτη στον ΦΠΑ, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ σε εξέλιξη βρίσκεται το «ξεσκόνισμα» 57 υποθέσεων, μόνο για ΦΠΑ.

    Μάλιστα, τα διαφυγόντα κέρδη από τις άπατες ΦΠΑ που έχουν ολοκληρωθεί από την ΑΑΔΕ αγγίζουν τα 21,7 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το Φεβρουάριο του 2023 τα διαφυγόντα κέρδη από τις άπατες ΦΠΑ άγγιξαν τα 4,7 εκατ ευρώ, τον Μάρτιο τα 5,6 εκατ, τον Απρίλιο τα 3,8 εκατ και τον Ιούλιο του 2023 τα 3,2 εκατ ευρώ.

    Έλεγχοι πρωί – βράδυ και αργίες

    Λίγο πριν «κλείσει» το 2023, όπως «μαρτυρούν» τα στοιχεία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, βρίσκονταν σε εξέλιξη πάνω από 2.800 κάθε είδους έλεγχοι από την εφορία. Ωστόσο, από τις 1.056 ολοκληρωμένες έρευνες, προέκυψε οτι στις 914 περιπτώσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις, η φοροδιαφυγή άγγιζε τα 381 εκατ ευρώ!

    Οι «ράμπο» της εφορίας πραγματοποιούν παράλληλα και στοχευμένους χιλιάδες επιτόπιους μερικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και σε αυτό το πεδίο οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: από τους 19.549 μερικούς επιτόπιους ελέγχους, βρέθηκαν 9.032 επιχειρήσεις με φορολογικές παραβάσεις, που έκρυβαν έσοδα 7,8 εκατ ευρώ. Ωστόσο, ο πέλεκυς της εφορίας ήταν βαρύς, με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ξεπερνούν τα 27,6 εκατ ευρώ.

    Η εφορία διενεργεί ελέγχους πρωί, μεσημέρι, βράδυ , ακόμα και αργίες, προκειμένου να διαπιστώσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ελέγχει δηλαδή, αν κόβονται αποδείξεις, αν τηρούνται βιβλία από τις επιχειρήσεις, όπως και τα τιμολόγια πώλησης και διακίνησης προϊόντων και αγαθών.

    Τα μέλη του συνεργείου ελέγχου δύνανται να εισέρχονται σε επαγγελματική εγκατάσταση και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η μη έκδοση παραστατικού διακίνησης ή πώλησης, ή τα παραστατικά που αφορούν τη συναλλαγή δεν επιδεικνύονται στον έλεγχο, ή πρόκειται για περιπτώσεις εκ των προτέρων στοχευμένων ελέγχων λόγω δραστηριότητας, ιστορικού επιχείρησης, κ.λπ., θα εισέρχονται οπωσδήποτε στην επαγγελματική εγκατάσταση, θα αναφέρουν την ιδιότητά τους, θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα, θα επαληθεύουν την παράβαση (όταν διαπιστώνεται) και θα θεωρούν τα βιβλία (στις περιπτώσεις που η επιχείρηση υποχρεούται σε ενημέρωση βιβλίων και εφόσον αυτά επιδειχθούν) και τα στοιχεία της επιχείρησης (ημερομηνία ελέγχου, ονοματεπώνυμο υπαλλήλων, υπογραφές).

    Στη συνέχεια θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι (Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ, Αμοιβές τρίτων, κ.λπ.) και θα αναζητούνται η υποβληθείσα δήλωση και η σχετική ταυτότητα οφειλής.

    Μπαράζ ελέγχων και το 2024

    Οι έλεγχοι της εφορίας θα εντατικοποιηθούν μέσα στο 2024, καθώς ήδη έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο περιορισμού της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές. Ήδη, εδώ και λίγες ημέρες έχουν απαγορευτεί οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, τα πρόστιμα για πληρωμές με μετρητά πάνω από 500 ευρώ έγιναν ακόμα πιο «τσουχτερά» (διπλάσια της αξίας συναλλαγής), ενώ στην εξίσωση έχει μπει η καθολική υποχρέωση για πληρωμές μέσω POS σχεδόν σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

    Για φέτος έχουν προγραμματιστεί έλεγχοι για αγορές ακινήτων με μετρητά, αφορολόγητες γονικές παροχές, «φρέσκες» φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας, χρήσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά και υποθέσεις φορολογούμενων με χαμηλά εισοδήματα και μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες.

    Συγκεκριμένα,

    • 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.), πλην των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας και ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων αυτών θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
    • 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων που θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις ΔΟΥ.
    • 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
    • 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι που θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ)
    • 885 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίδομα Παιδιού: Κλείνει απόψε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του 2023

    Αυξήσεις και αναδρομικά 54 μηνών πάνω έως και 5.000 ευρώ για τουλάχιστον 20.000 συνταξιούχους

    Τι σηματοδοτεί η έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων



    ΣΧΟΛΙΑ