Οικονομία

Κώστας Σκρέκας: Μέτρα για τον πληθωρισμό της απληστίας

  • Άννα Διανά
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και κρουσμάτων κερδοσκοπίας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία όπως είπε είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Συμπληρωματικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, μέτρα που ισχύουν από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης, προωθούνται τα εξής:

1. Μόνιμη μείωση προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ με ειδική σήμανση. Αφορά προϊόντα που θα έχουν μείωση τιμών κατ’ ελάχιστον 5% και για ελάχιστη διάρκεια έξι μηνών, που θα ισχύει πάνω και πέρα από τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες που υπάρχουν. Ως τιμή υπολογισμού θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή του προϊόντος πριν την 20η Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση ψευδούς τιμολόγησης θα υπάρχει πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

2. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός να μπορεί να κάνει ελέγχους και να παρεμβαίνει επιβάλλοντας πρόστιμα εφόσον χρειαστεί.

3. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν καθημερινά τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά στο υπουργείο Ανάπτυξης σε εβδομαδιαία βάση ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να έχει εικόνα για τις τιμές που έχουν συνολικά. Και να μπορεί με διαφάνεια να συγκρίνει και να επιλέγει.

4. Αναβαθμίζεται το 1520, η υπηρεσία υποδοχής καταγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για την υποβολή των καταγγελιών. Μέσω της εφαρμογής, η οποία σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι έτοιμη πριν τα Χριστούγεννα, θα μπορεί να αποστέλλεται από τους καταναλωτές οπτικό υλικό. Θα γεωεντοπίζονται μέσω της εφαρμογής του κινητού και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όπως είπε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα των μονίμων μειώσεων στις τιμές κάποιοι προμηθευτές και λιανέμποροι συμφωνούν σημειώνοντας παράλληλα ότι με την προβολή των προϊόντων που έχουν μόνιμη μείωση τονώνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Με το μέτρο της μόνιμης μείωσης πολλοί προμηθευτές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στη μείωση των τιμών τους κάτι που δεν θα συνέβαινε είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη ισχύουν και είναι αποτελεσματικά, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους αλλά και τα τέσσερα νέα μέτρα για την περιοχή της Θεσσαλίας, την επιβολή πλαφόν στα εμφιαλωμένα νερά, το κλείδωμα του πλαφόν κέρδους στα αναγκαία καταναλωτικά αγαθά, στη μείωση τιμών από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και είδη οικιακού εξοπλισμού αλλά και τους εντατικούς ελέγχους.

«Θα είμαστε αμείλικτοι σε πρακτικές που παραβιάζουν τον νόμο και βλάπτουν τον καταναλωτή. Η αισχροκέρδεια εκτός από απαράδεκτη είναι αποτρόπαια και καταδικαστέα» σημείωσε ο υπουργός.

Από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 14.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,1 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Σκρέκας είπε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για να μπουν στους ελέγχους και ιδιώτες αφού πιστοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Ποιοι κλάδοι ενίσχυσαν το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Νέα αύξηση συντάξεων – Έως €200 το επίδομα για όσους έχουν προσωπική διαφορά

Πώς θα εφαρμοστούν οι τριετίεςΣΧΟΛΙΑ