Οικονομία

«Βόμβες» για μνημόνια και μειώσεις συντάξεων από τον… συνταξιούχο Τόμσεν

  • Βασίλης Τσεκούρας
Paul Tomsen. ΔΝΤ

Paul Thomsen. IMF


Τα νερά τάραξε για μια ακόμα φορά ο συνταξιούχος, πλέον, πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Τόμσεν προέβλεψε μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και επιστροφή των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς οι υπερχρεωμένες χώρες δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις τεράστιες δημοσιονομικές τους ανάγκες.

Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ έβαλε στο «κάδρο» αρχικά, την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς το δημόσιο χρέος τους, όπως είπε, έχει διογκωθεί υπέρμετρα στη σκιά της πανδημίας. Ωστόσο, μάλλον ειρωνικά, απέφυγε να σχολιάσει την πρόβλεψή του για την Ελλάδα για το ίδιο θέμα.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ απάντησε στον Πολ Τόμσεν, λέγοντας με νόημα πως δεν βλέπει να βρίσκονται στο τραπέζι προγράμματα διάσωσης.

Ο Πολ Τόμσεν, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις εποχές που κουνούσε το δάχτυλο στην Ελλάδα, υπέδειξε νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις της χώρας μας, καθώς όπως είπε το ύψος τους θυμίζει τις συντάξεις στη Βόρεια Ευρώπη.

Παράλληλα, δήλωσε «μάλλον απαισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει στην ευρωζώνη», ενώ χαρακτήρισε λάθος και ασυνάρτητη την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, προέβλεψε την έλευση μιας νέας κρίσης. «Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, αν θα είναι σε 1-2-3 χρόνια, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή, όταν και θα εκδηλωθεί μεγάλη πίεση από τις χώρες του Βορρά».


ΣΧΟΛΙΑ