• Οικονομία

    Βασιλικός (ΞΕΕ) στο mononews: «Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος της ζημιάς από την Thomas Cook»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.


    Στην καταμέτρηση της ζημιάς που έφερε το κανόνι της Thomas Cook στα ελληνικά ξενοδοχεία προχωρά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και, όπως δηλώνει στο mononews.gr ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε ακριβώς την οικονομική επίπτωση και κυρίως θα έχουμε «μετρήσει» τη ζημιά για τα συμβόλαια του 2020.

    Ήδη, από χθες το απόγευμα, το ΞΕΕ ξεκίνησε την αποστολή e mail στις 9.800 ξενοδοχεία μέλη του, ζητώντας απαντήσεις αναφορικά με τα ανείσπρακτα, καθώς και με τα μελλοντικά συμβόλαια που είχαν οι μονάδες με τον ταξιδιωτικό γίγαντα που κατέρρευσε.

    Πιο συγκεκριμένα το ΞΕΕ ζητά να πληροφορηθεί:

    1. Τι ποσοστό του τζίρου τους γίνεται μέσω της Thomas Cook;

    2. Με ποια Thomas Cook συνεργάζονται. Μέχρι τώρα έχει πτωχεύσει η Thomas Cook Μεγάλης Βρετανίας και αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το κομμάτι της Σκανδιναβίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου- Βελγίου, Ολλανδίας.

    3. Το ύψος των ανείσπρακτων τιμολογίων

    4. Το ύψος του τζίρου που περίμεναν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

    5. Τον αριθμό των πελατών που φιλοξενούν σήμερα στις μονάδες τους με πακέτα της Thomas Cook και πόσες ημέρες φιλοξενίας απομένουν

    6. Και το μείζον ερώτημα που αφορά το ύψος των συμβολαίων που έχουν υπογράψει για το 2020.

    «Εδώ θα φανεί πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η «τρύπα» στην ξενοδοχειακή αγορά», λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο κ. Βασιλικός και σημειώνει πως: Μέχρι το τέλος της βδομάδας, πιστεύω ότι θα έχουμε ποσοτικοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς.

    Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι -που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουριστικό κολοσσό-, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις για τις θυγατρικές της Thomas Cook σε Σκανδιναβία, Γερμανία, Λουξεμβούργο- Βέλγιο, Ολλανδία.

    Μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά πως «αν κλείσουν και αυτές, ενδεχόμενο που το θεωρούν εξαιρετικά πιθανό, θα χαθεί μεγάλο ποσοστό τουριστών και κυρίως εσόδων από την ελληνική αγορά».

    Στο ερώτημα αν το Brexit έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση της Thomas Cook, πηγές της τουριστικής αγοράς αναφέρουν πως η σχέση είναι μικρή, καθώς η εταιρεία αντιμετώπιζε από καιρό προβλήματα, που ωστόσο εντάθηκαν και λόγω των εξελίξεων στη Μεγάλη Βρετανία.

    Με δεδομένο ότι η Thomas Cook έφερνε 3 εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα, στο ερώτημα ποιος από τους άλλους μεγάλους tour operators θα πάρει αυτό το μερίδιο, σαφής απάντηση δεν υπάρχει.

    «Ένα σημαντικό ποσοστό θα πάει σε ανταγωνιστές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα τους καρπωθεί όλους η TUI. Εξαρτάται από το πρόγραμμα πτήσεων του κάθε ανταγωνιστή, τι προγραμματισμό μπορεί να κάνει για Ελλάδα και φυσικά σε ποιους προορισμούς, ανάλογα πάντα με τη διαθεσιμότητα που θα υπάρχει σε δωμάτια», λένε κύκλοι της ξενοδοχειακής αγοράς.

    Όμως, συμπληρώνουν, οι ίδιες πηγές, τα πακέτα που είχαν κλεισθεί για το 2020 και τώρα βρίσκονται στον αέρα θα «πωληθούν» φυσικά με μεγάλες εκπτώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους των ξενοδοχείων που είχαν μεγάλη εξάρτηση από την Thomas Cook.



    ΣΧΟΛΙΑ