• Οικονομία

    Βαριά πρόστιμα για όσους παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες – Μέσα σε 3 ώρες θα διαλύονται τα… beach party

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Πηγή: minfin.gov.gr)


    Το… ποινολόγιο για όσους παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες προβλέπει απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

    Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα βαριά σε περιπτώσεις αδιαφορίας, ενώ όσοι επιχειρήσουν να αντιμιλήσουν ή να παρεμποδίσουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών ή ακόμα και των beach party, θα πρέπει να το σκεφτούν δίπλα.

    Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 2.000 ευρώ και φτάνουν έως και τα 60.000 ευρώ, ενώ αν αδιαφορήσουν στις προθεσμίες για την απομάκρυνση των κατασκευών ή των δραστηριοτήτων, τότε θα επιβάλλεται νέο αυτοτελές πρόστιμο. Μάλιστα, αν για την παρεμπόδιση κατηγορούνται πάνω από δυο άτομα, τα πρόστιμα επιμερίζονται στον κάθε έναν.

    Τα πρόστιμα για παράνομες κατασκευές

    Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι έχουν τοποθετήσει παράνομες κατασκευές που παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες, έχουν διορία να τις απομακρύνουν μέσα σε 30 ημέρες.

    Το απότομο ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής, όπως:

    α) κτίσματα,

    β) τοιχία,

    γ) ζαρντινιέρες,

    δ) περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών.

    Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

    Η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά:

    α) αυτοκινήτων,

    β) μοτοσυκλετών,

    γ) άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων,

    δ) τεντών, με τρόπο που αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

    Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

    Μπάζα και σκουπίδια

    Αν κάποιος ρίξει μπάζα, ρίψη μπάζων, οικοδομικά υλικά ή σκουπίδια σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα θα πρέπει να τα απομακρύνει μέσα σε ένα 24ωρο.

    Επίσης, θα έχει πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

    Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

    Beach party και παραθαλάσσιες εκδηλώσεις

    Αθώα δεν είναι ούτε τα beach party που οργανώνονται ατομικά ή συλλογικά, αλλά και η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

    Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

    Η διορία που θα τους δίνει το κράτος δεν ξεπερνά τις 3 ώρες κι αυτό προφανώς για να υπάρχει ο χρόνος να μαζέψουν τα… μπογαλάκια τους για άλλη παραλία.

    Πρόστιμο και στους… τσαμπουκάδες της παραλίας

    Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα επισύρει πρόστιμο 2.000 ευρώ. Μάλιστα, όσοι σκεφτούν να αντιδράσουν αν πιαστούν με τέτοιες παραβάσεις θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την παραλία μέσα σε μόλις μια ώρα.

    Οι διατάξεις εφαρμόζονται αναλογικά και για όχθες, παρόχθιες ζώνες, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και της κοίτης πλεύσιμου ποταμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκτακτες παροχές μόνο με αύξηση των κρατικών εσόδων – Τα καμπανάκια της ΤτΕ για πληθωρισμό και μισθούς

    Κ. Χατζηδάκης: Στα 3,5 δισ. ευρώ το όφελος της αποεπένδυσης από συστημικές και μη τράπεζες

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φετινού ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ