• Οικονομία

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του φετινού ΕΝΦΙΑ

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης


    «Φουσκωμένο» λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αναμένεται να βρουν όσοι ιδιοκτήτες απέκτησαν το 2023 ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

    Αντίθετα, μικρότερο εκκαθαριστικό θα έχουν όσοι το περασμένο έτος πούλησαν ή μεταβίβασαν (π.χ. στα παιδιά τους) ακίνητα, ενώ από φέτος θα δουν έκπτωση έως 10% οι 305.000 ιδιοκτήτες που ασφάλισαν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα).

    Κερδισμένοι θα είναι και οι 1 εκατ. φορολογούμενοι που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δικαιούνται έκπτωση 50% ή και 100% στον φόρο.

    Έκπτωση 50%: Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

    Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Έκπτωση 100%: Απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα έχουν και φέτος τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

    Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

    Υπενθυμίζεται πως πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

    Σε 11 δόσεις

    Φέτος αυξάνεται κατά μια δόση η πληρωμή του φόρου. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2025.

    Το ελάχιστο ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται καμία έκπτωση, όπως συμβαίνει στον φόρο εισοδήματος.

    Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό του νέου ΕΝΦΙΑ

    Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μπορούν να το βρουν οι φορολογούμενοι στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ με τη χρήση των κωδικών του Τaxis και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

    1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
    2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
    3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
    4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
    5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
    6. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

    Πιο εύκολα θα βρουν το εκκαθαριστικό τους όσοι φορολογούμενοι έως «κατεβάσει» στο κινητό τους τη νέα εφαρμογή «myAADEapp», οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση από την πρώτη στιγμή πως αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου.

    Διαβάστε επίσης:

    «Κατεβάστε την εφορία στο… κινητό σας» – Μπαράζ ενημερώσεων για το νέο app της ΑΑΔΕ

    Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ – Προθεσμία 23 ημερών για την πρώτη δόση

    Τα πρόστιμα Σκρέκα δεν μπλοκάρουν τις ανατιμήσεις- Τι δείχνουν οι τιμοκατάλογοι



    ΣΧΟΛΙΑ